1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OLGUN: "EİDE İLE TEMASTAYIZ, DİPLOMASİ TRAFİĞİ YOĞUN"
OLGUN: "EİDE İLE TEMASTAYIZ, DİPLOMASİ TRAFİĞİ YOĞUN"

OLGUN: "EİDE İLE TEMASTAYIZ, DİPLOMASİ TRAFİĞİ YOĞUN"

Olgun: "Eide ile temastayız, diplomasi trafiği yoğun"

A+A-

 

Kıbrıs sorunu ile ilgili diplomasi trafiği BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin geçtiğimiz hafta adaya yaptığı ziyaretle hızlandı.

Diplomasi trafiği kapsamında Rum Sözcü Nikos Hristodulidis kulis faaliyetlerinde bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiyor. Bunun yanı sıra İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’da Güney Kıbrıs’a geliyor. Hammond’un gündeminde Kıbrıs müzakere süreci de var.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun da geçtiğimiz hafta içerisinde, İngiltere ve Belçika’da konferans verdi. Konferanslarda Doğu Akdeniz’deki duruma genel bir bakış yapıldı ve yakın zamanda başlaması öngörülen kapsamlı çözüm müzakerelerinin başarıya ulaşılabilmesi için yapılması gerekenler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Müzakereci Ergün Olgun, İngiltere ve Belçika’da katıldığı konferansları ve gelinen süreci Kıbrıs Postası’na değerlendirdi. Olgun, uluslararası camianın Kıbrıs sorununda bu günlerde bir fırsat penceresi gördüğünü belirterek, bu fırsat penceresine destek verdiğini belirtti.

Müzakerelerin başlamasının Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile alakalı olmadığını da vurgulayan Olgun, “müzakerelerin başlama ihtimali hep vardı be zaten bu yönde çalışmalar devam ediyordu” diye konuştu. Olgun süreçle ilgili Eide ile yakın temasta olduklarını da vurguladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin geçtiğimiz hafta adaya yaptığı ziyarette, “Hidrokarbon krizi aşılmak üzere, müzakerelerin birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde yeniden başlayacağını düşünüyorum” açıklaması, sürecin yeniden hızlanmasına neden oldu. Bu açıklama ile beraber diplomasi trafiği artarken, iki taraf yanı sıra Uluslararası aktörlerde konu ile ilgili girişimlerini yoğunlaştırdı. Diplomasi trafiği kapsamında Rum Sözcü Nikos Hristodulidis kulis faaliyetlerinde bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiyor. Bunun yanı sıra İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’da Güney Kıbrıs’a geliyor. Hammond’un gündeminde Kıbrıs müzakere süreci de olduğu bildirildi. Bunun yanı sıra Kıbrıslı Türk müzakereci Ergün Olgun’da geçtiğimiz hafta İngiltere ve Belçika’da konferanslara katıldı. Olgun, Manchester Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan Jean Monnet Merkezi’nde ve Brüksel’de Avrupa Politika Merkezi’nde Kıbrıs sorunu ile ilgili konferanslar verdi, Kıbrıs Türk tarafının vizyonunu anlattı.

“Bölgesel olarak değerlendirildi”

Katıldığı konferansları ve gelinen süreci Kıbrıs Postası’na değerlendiren Olgun, Manchester Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan Jean Monnet Merkezi’nin, küresel sorunları takip eden bir merkez olduğunu, Brüksel’de ise parlamento temsilcilerine ve diplomatik çevrelere konferans verdiğini belirterek, her iki ülkede de müzakere sürecinde son dönemde yaşanan gelişmelerin bölgesel olarak büyük bir resim içerisinde değerlendirildiğini belirtti.

“Kıbrıs’ta büyük bir fırsat var”

Bölgemizde istikrarsızlık odakları olduğuna vurgu yapan Olgun, toplumlararası uyuşmazlıkların şiddet yolu ile çözümlenmeye çalışıldığı bir dönemde olduğumuza vurgu yaparak, “Toplumlararası şiddetin ağırlık kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Suriye ve Irak buna en yakın örnek. Yanı başımızdalar, bizim bölgemizdeler ve sürekli şiddet olayları ile iç çatışmalarla, gerginliklerle sorunlar çözülmeye çalışıyor. Egemen olmak için şiddet yoluna başvuruluyor. Hâlbuki Kıbrıs’taki itilaf, şiddet içermeyen ve müzakereler yolu ile çözülebilecek bir itilaftır. Bu noktada bu bizim için çok büyük bir fırsattır. İngiltere ve Belçika’da verdiğim konferanslarda, bu konular ele alındı. Bunlar anlatıldı” diye konuştu.

“Doğu Akdeniz tehlikeye de girebilir”

Doğu Akdeniz’deki rekabet alanlarının oldukça önemli olduğunu dile getiren Müzakereci Ergün Olgun, büyük resimden bakıldığında, Doğu Akdeniz’in tehlikeye girebileceğine de dikkat çekti. Bu noktada Uluslararası camianın Kıbrıs’ta önemli bir fırsat penceresi gördüğünü dile getiren Olgun, Kıbrıs’taki durumun uzlaşıyla çözülmesi halinde, toplumların karşı karşıya kaldıkları birçok sorunun çözülebileceğini dile getirdi. Varılacak olan bir çözümün hem ekonomik hem de ticari anlamda sorunların çözümlenmesine yardımcı olacağını dile getiren Olgun, bu noktada hidrokarbonlarında daha sağlıklı değerlendirilebileceğini, varılacak bir çözümün yaşam kalitesinin artmasına da katkı sağlayacağını belirtti.

“Müzakerelerin başlaması tek başına yeterli değil”

Katıldığı konferanslarda adada ve ada çevresinde bir takım fırsatlar olduğu konusunda değerlendirmeler yapıldığını belirten Ergün Olgun, müzakerelerin de bu noktada nasıl sağlıklı bir şekilde ilerleyebileceğinin konuşulup, tartışıldığını belirtti. Müzakerelerin başlamasının tek başına yeterli olmadığının altını çizen Olgun, müzakerelerden sağlıklı sonuç çıkabilmesi için doğru planlama yapılması ve bu planlamaların doğru zamanda, doğru şekilde uygulanması gerektiğini dile getirdi. “Her zaman karşınıza böyle bir fırsat çıkmaz” diyen Olgun, 5 Nisan’da sona erecek olan Navtex’in tekrar yayımlanmadığı takdirde ve buna paralel olarak Güney Kıbrıs’ın da 9. Parseldeki sondaj çalışmalarını durdurduğu takdirde, karşımıza iyi bir fırsat penceresinin çıkabileceğini belirtti.

“Seçimlerle bağlantılı görülmemeli”

Ergün Olgun, müzakerelerin başlamasının Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile bağlantılı görülmemesi gerektiğini de dile getirerek, müzakerelerin başlaması için çabanın zaten her zaman var olduğunu kaydetti. Türkiye’nin yayınladığı Navtex’in 5 Nisan’da sona ereceğini tekrardan hatırlatan Olgun, Güney Kıbrıs’ın 9. Parselde sonlanacak olan ikinci kazısının da bitmesi ile Nisan ayında müzakerelerin tekrardan başlama fırsatının seçimlerle alakalı olmadan, zaten var olduğunu dile getirdi.

“Eide ile temastayız, diplomasi trafiği var”

Müzakerelerin en erken ne zaman başlayabileceği konusunda çalışmaların teknik boyutta devam ettiğine vurgu yapan Olgun, “Müzakereler ne zaman, nerde, nasıl hangi açıklama ile yeniden başlayabilir, bunlar hepsi teknik boyutta devam eden çalışmalarla ele alınıyor. Bu kapsamda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’le de yakın temas içerisindeyiz. Sürece yardımcı olmak isteyen üçüncü taraflarda bizleri destekliyor ve teşvik ediyor. Kıbrıs sorunu ile ilgili şu günlerde yoğun diplomasi trafiği yoğun diyebiliriz” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.