1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖLÜM RİSKİ VARDI, KAÇTIK!
ÖLÜM RİSKİ VARDI, KAÇTIK!

ÖLÜM RİSKİ VARDI, KAÇTIK!

Mahkemede konuştular!

A+A-

Taşucu’ndan bir tekneyle Güney Kıbrıs’a gitmek için yola çıkan ve KKTC’ye getirilen Suriye uyruklu 17 mülteci ve onlara yardım eden 4 kişi, polis tarafından suçüstü tespit edilerek tutuklandı. Mülteciler mahkemede konuştu:

Ahmet İLKTAÇ

İskele’ye bağlı Mersinlik köyündeki sahil şeridinden KKTC’ye giriş yaptıkları sırada polis tarafından tespit edilip tutuklanan 17 Suriyeli mülteci ve onlara, onaylanmış liman olmayan bir yerden KKTC’ye girmelerine yardımda bulunan Rami Bakkour’un, Muhammet Özmen, Ammar Bakkour, Ensari Kösem ve Muhammet Mevlan Özmen tutuklandı.

Aralarında 18 yaşından küçük şahısların da bulunduğu mültecilerin kişi başı, 2 bin 200 dolar karşılığında insan tacirleriyle anlaştıkları ve paranın bir kısmını Türkiye’deki bir şahsa ödedikleri öğrenildi.

Mültecilerin, paranın geriye kalanını güneye geçtikten sonra ödeyecekleri yönünde umut tacirleriyle anlaştıkları belirtildi.

Mültecileri, Rami Bakkour’un, bir tekneyle Taşucu’ndan alıp KKTC’ye getirdiği ifade edildi.

İskele’de dün 17 mülteci ve onlara yardımda bulunan 4 kişi, mahkeme huzuruna çıkarılarak, aleyhlerine 3’er günlük tutukluluk emri alındı.

Mahkemede söz alan mülteciler, yemek sorunlarının giderilmesini istedikten sonra “Savaştan kaçtık. Ölüm riski vardır. Kurşunlar başımızdan geçiyordu. Dayanamadık, kaçtık. Buraya geldik” dediler. Mültecilerin, 3 günlük tutukluluk sürelerinin dolmasının ardından yargılanıp, Türkiye’ye iade edilmeleri bekleniyor.

İskele Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Umut İnan huzurunda görüşülen dünkü tutukluluk duruşmasında, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Ahmet Özlemler, İskele Polis Müdürlüğü Adli Şube Amirliği’nde görevli polis memuru Mehmet Özsoy’u tanık olarak dinletti.

Tanık polis Mehmet Özsoy, 16 Nisan 2017 tarihinde, saat 21.30’da, zanlı 1 Rami Bakkour’un, zanlı 2 Muhammet Özmen, zanlı 3 Ammar Bakkour, zanlı 4 Ensari Kösem ve zanlı 5 Muhammet Mevlan Özmen’in, onaylanmış bir liman olmayan Mersinlik köyü sahilinden, isimsiz bir tekne ile Türkiye’ye gittiğini söyledi.

Polis memuru, zanlı 1 Rami Bakkour’un, 17 Nisan tarihinde, Türkiye’den aldığı 17 Suriyeli mülteciyi, yine onaylanmamış bir liman olan Mersinlik sahilinden, zanlı 2 Muhammet Özmen, zanlı 3 Ammar Bakkour, zanlı 4 Ensari Kösem ve zanlı 5 Muhammet Mevlan Özmen’in yardımıyla adaya çıkardığı sırada tespit edildiklerini kaydetti.

Zanlılar aleyhine yürütülen polis soruşturmasının yeni başladığını anlatan tahkikat memuru, alınması gereken ifadeler, teyit edilmesi gereken gönüllü ifadeler ve zanlıların telefon görüşmeleri ile ilgili araştırma yapılması gerektiğini bildirdi.

Mehmet Özsoy, mahkemeden soruşturmalarını salimen yürütebilmeleri için zanlıların üçer gün süreyle poliste tutuklu kalmalarını talep etti.

Savcı Ahmet Özlemler’in sorularını yanıtlayan tanık polis, zanlı 1 Rami Bakkour’un, zanlı 2 Muhammet Özmen, zanlı 3 Ammar Bakkour, ve zanlı 5 Muhammet Mevlan Özmen’in gönüllü ifade verdiğini ve mülteci olarak gelen zanlılardan 3 kişinin de gönüllü ifade verdiğini dile getirdi.

Tahkikat memuru Mehmet Özsoy, zanlı 1 Rami Bakkour’un, zanlı 2 Muhammet Özmen, zanlı 3 Ammar Bakkour, ve zanlı 5 Muhammet Mevlan Özmen’in gönüllü ifadelerinde geçen bazı isimler olduğunu ve bu isimleri araştırmaları gerektiğini söyledi.

Zanlı 2 Muhammet Özmen’in zanlı 1 Rami Bakkour’a, mültecileri taşıyan tekneyi temin ettiğini, zanlı 3 Ammar Bakkour, zanlı 4 Ensari Kösem ve zanlı 5 Muhammet Mevlan Özmen’in olay yerine araç getirerek yardımda bulunduklarını anlatan Özsoy, mültecilerin Güney Kıbrıs’a geçmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Tanık polis, mültecilerin kendilerine KKTC’ye gelmelerine yardım eden zanlılara herhangi bir ücret ödemediklerini tespit ettiklerini bildirdi.

Mültecilerin gönüllü ifadelerinde Güneye gitmek için ödedikleri paranın bir kısmını Türkiye’deki bir şahsa ödediklerini, diğer kısmını da Güney’e vardıktan sonra ödeyeceklerini belirttiklerini ifade eden polis memuru, tüm bunların doğru olup olmadığını araştırmaları gerektiğini anlattı.

Mültecilerin KKTC’ye gelişlerine yardımda bulunan zanlıların avukatı olan Kaan Güder’in sorularını yanıtlayan tahkikat memuru, zanlı 1 Rami Bakkour  ve zanlı 2 Muhammet Özmen’in gönüllü ifadelerinin kabul yönünde olduğunu açıkladı.

Mahkemenin söz vermesi üzerine mülteciler, yemek sorunları olduğunu söylediler. Mülteciler; “Savaştan kaçtık. Ölüm riski vardır. Kurşunlar başımızdan geçiyordu. Dayanamadık kaçtık. Buraya geldik” dediler.

Yargıç Umut İnan, zanlıların soruşturma maksatlı 3’er gün süreyle poliste tutuklu kalmalarını emretti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.