1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ÖLÜMCÜL O HASTALIĞI TEKLİYOR!
ÖLÜMCÜL O HASTALIĞI TEKLİYOR!

ÖLÜMCÜL O HASTALIĞI TEKLİYOR!

Ölümcül o hastalığı tetikliyor!

A+A-

Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necla Hare Kurt, sigara kullanımını ve hava kirliliğinin kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) sebep olduğunu belirtti.

Genellikle 40 ve üzeri yaşlarda görülen bu hastalığın en belirgin nedenlerinin sigara kullanımı ve hava kirliliği olduğunu belirten Dr. Kurt, “Sigara içmeye ne kadar erken başlanır ve ne kadar uzun süre içmeye devam edilirse hastalığa yakalanma riski de bir o kadar artar. Pasif olarak tütün dumanına maruz kalma, iş ortamında solunan kirli hava, toz, zararlı maddelerin buharları da KOAH için risk faktörüdür. Astım ve kronik bronşit hastalarında da KOAH daha sık görülmektedir” dedi.

“ÖNCELİKLE SİGARAYI BIRAKIN”

KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Necla Hare Kurt, şu bilgileri verdi: “Tedavi aşamasında KOAH'lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmaktır. KOAH tedavisinde başarılı olabilmek için uyulması gereken kurallar ise, sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak ve doktorun verdiği ilaç tedavisini düzenli olarak uygulamaktır. Soğuk ve hava kirliliğinin fazla olduğu saatlerde dışarıya çıkılmamalıdır.  Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Kilosu fazla olan hastaların şikayetleri artacaktır. Bu nedenle kilolu hastaların fazla kilolarını azaltmak için çaba göstermeleri gerekir. Hareketsiz yaşam da kasları güçsüzleştirir ve nefes darlığını artırır. Bu nedenle aşırıya kaçmamak şartıyla hastalar doktorlarının önerisinde egzersiz yapmalıdırlar. Özellikle solunum egzersizlerini öğrenmelidirler“ diye konuştu.

“KOAH ÖLÜME YOL AÇABİLİR”

Uzm. Dr. Necla Hare Kurt şu bilgileri verdi: “40 yaş üzerindeki bir kişide, ilerleyen, genellikle egzersizle kötüleşen, kalıcı nefes darlığı şikayeti varsa, hava kirliliğinin yoğun olduğu bir şehirde yaşıyorsa, uzun süreli öksürük şikayeti varsa, öksürürken balgam çıkartıyorsa hasta mutlaka bir göğüs hastalıkları uzman doktoruna başvurup muayene olmalıdır. KOAH olduğundan şüphelenilen tüm hastalara mutlaka solunum fonksiyon testi yapılmalı ve bir an önce tedavi başlanmalıdır. Çünkü KOAH ilerleyici, kalıcı ve bazen ölümcül sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. KOAH hastalığında tedavinin püf noktası; hastalığın erken teşhisi, sigaranın bırakılması, hava kirliliği ve kötü çalışma koşulları gibi çevresel etkenlerden uzaklaşmak ve bir göğüs hastalıkları uzmanının kontrolü ve takibinde olmaktır.”

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.