1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ölüme Kura ile gittiler
Ölüme Kura ile gittiler

Ölüme Kura ile gittiler

Ölüme Kura ile gittiler

A+A-

Fransız uzmanlar, 150 kişiye mezar olan Germanwings hava yolu şirketine ait Airbus A-320'nin enkazında inceleme yapıyor. Fransız yetkililer, bulunan karakutudaki ses kaydının incelemeye alındığını açıkladı. Uçakta bulunan yolcuların ilginç hayat hikayeleri de ortaya çıkmaya başladı. 16 Alman öğrencinin okulda kura çekimiyle Barcelona'ya gittikleri öğrenildi.

28504033.jpg

DHA'nın haberine göre Gelsenkirchen kenti yakınlarındaki Haltern kasabasında bulunan Joseph-König-Gymnasium Lisesi'nden İspanya'ya giden ve düşen uçakta olduğu öğrenilen 16 öğrencinin, okulda kura çekimiyle belirlendi.

Hayatını kaybeden öğrencilerden bazıları Aralık ayında İspanyol değişim öğrencileriyle çekilen bu toplu fotoğrafta yer almıştı.

İspanya-Almanya arasında yapılan öğrenci değişim programına, söz konusu okuldan 40 öğrencinin gitmek istemesiyle, 16 ile sınırlı olan grup için kura çekimi yapıldığı belirtildi.

Barcelona'dan Düsseldorf'a giderken Fransa Alpleri'nde bulunan Barcelonnette kasabası yakınlarında düşen uçağın, paramparça olduğu açıklanmıştı.

KAZANIN NEDENİNİ KARAKUTULAR ORTAYA ÇIKARACAK

Paris'te basın toplantısı düzenleyen Fransız havacılık inceleme kurumu başkanı Remi Jouty, pilotların konuşmalarını kaydeden karakutudaki "kullanılabilir verilerin çıkarıldığını" söyledi. Jouty, eldeki verilerin incelenmeye başlandığını ancak bir sonuca varılması için henüz erken olduğunu belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ikinci karakutunun sadece kabının bulunduğunu, kendisine ulaşılamadığını belirtmişti.

Enkaz kurtarma çalışmaları hakkında bilgi sahibi olan bir uzman Reuters'a yaptığı açıklamada, ulaşılan karakutuda kokpit içindeki ses kayıtlarının bulunduğunu söylerken; uzmanların, hava kazalarını soruşturmada elzem olan uçuş bilgisini içeren ikinci karakutuyu da incelemeleri gerektiğini vurgulamıştı.

TÜM OLASILIKLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, bulunan karakutunun hasarlı olduğunu, ikinci karakutuyu arama çalışmalarının ise sürdüğünü açıkladı. Cazeneuve, kaza nedenine ilişkin tüm seçeneklerin değerlendirildiğini fakat terör saldırısı ihtimalinin temel olasılık olarak görülmediğini söyledi. Fransız radyo istasyonu RTL'e yaptığı açıklamada ise Cazeneuve, uçak enkazının bir buçuk hektarlık alana yayıldığını ve uçağın infilak etmiş gibi görünmediğini belirtti.

 

Televizyonlarda uçağın enkazına ait görüntüler yayınlandı.

Europe 1 Radyosu'nu konuşan Fransa Ulaştırma Bakanı Alain Vidal, uçağın karakutusunun Paris'e ulaştığını ve incelenmeye başladığını belirtti. Vidal, düşüşte zarar görmesine rağmen karakutunun kazanın nedenini ortaya çıkarabileceğini, fakat hasar durumuna göre incelemenin uzayabileceğini söyledi.

Marsilya Savcısı Brice Robin, uçak enkazı üzerinde helikopterle inceleme yaptıktan sonra Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kelimenin tam anlamıyla paramparça olmuş bir uçak gördük. Uçak iskeleti ya da kanatlardan bütün kalmış tek bir parça bile yok" dedi.

Die Zeit gazetesi, uçağın teknik bir problem nedeniyle uzun süre tamir için beklediğini yazdı. Lufthansa'dan yapılan açıklamada tekerleklerin açılması sırasında kapaklarda bir sorun olduğu, ancak bunun güvenlik açısından tehlike oluşturmadığı sadece gürültü yaptığı ve tamirinin de rutin olarak zamanında yapıldığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçakta vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir Türk'ün hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bakan Çavuşoğlu, bugün Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ile düzenlediği ortak basın toplantısında da "Bize ulaşan listede uçakta Muradiye Lohmann dışında başka bir Türk yok. Ama çalışmalarımız devam ediyor, nihai bilgiler gelmedi. Dolayısıyla verebileceğimiz bilgiler bunlar" dedi.

Aynı saatlerde Germanwings CEO'su Thomas Winkelmann, uçaktaki 150 kişiden 125'inin uyruğunu açıkladı. Winkelmann, 123 kişinin ailelerine ulaştıklarını belirtirken, kalan 27 kişinin ailelerine ulaşmak için de Alman Dışişleri'yle birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Winkelmann, uçakta 72 Almanya, 35 İspanya, ikişer ABD, Avustralya, Arjantin, İran, venezuela ve birer İngiltere, Hollanda, Meksika, Kolombiya, Japonya, Danimarka, Belçika, İsrail vatandaşı olduğunu söyledi. Winkelmann, çifte vatandaşlık nedeniyle bazı yolcuların uyruklarının belirlenmesinde zorlanıldığını açıkladı.

AFP'nin haberine göre; uçakta Alman opera sanatçıları Oleg Bryjak (54), Maria Radner (33) de bulunuyordu. Radner'in eşi ve bebeğiyle yolculuk yaptığı açıklandı.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan bir haberde Havacılık Uzmanı Niki Lauda'nın görüşlerine yer verildi. "Beklenmedik bir sorunun pilotları devre dışı bıraktığını" öne süren Lauda, "Böyle bir durumda sekiz dakika inanılmaz uzun bir süre sayılır. Bu süre içinde herhangi bir pilotun kontrol kulesiyle irtibat kurmaması şaşılacak bir durum" dedi.Helikopterler, enkazın yayıldığı geniş dağlık alan üzerinde uçuşlara devam ediyor.

Olayın şokunu atlatamayan Germanwings personeli, şirketin Köln'deki merkezinde meslektaşlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Germanwings'ın uçuş personeli işe gelmediği için 30 seferi iptal ettiği iddia edildi. Söz konusu iptallerin yedisini teyit eden şirket, bugün kişisel gerekçelerle uçmak istemeyen çalışanları dolayısıyla daha fazla seferde sorun yaşayabilir. Germanwings, "Personelin kararını anlayışla karşılıyoruz" açıklaması yaptı.

İspanya'nın Katalonya bölgesinde, düşen uçaktaki yolcuların yakınlarından DNA örnekleri alma işlemine başlandığı öğrenildi. 

Şu sıralar Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile birlikte Nice şehrinin yaklaşık 100 km kuzeyindeki kaza alanında incelemelerde bulunuyor.

İŞTE KAZAYLA İLGİLİ ÜÇ OLASILIK

1- Ani basınç düşüşü... Bu nedenle pilotlar uçağa acil iniş yaptırmayı denemiş olabilir. Ancak kulenin uçakla irtibata geçememiş olması akılları karıştırıyor.

2- Kokpit bilgisayar sistemi çökmüş olabilir. Geçen 5 Kasım’da Bilbao-Münih seferini yapan Lufthansa uçağı, bilgisayar tarafından bin metre alçalmaya zorlanmıştı. Ancak pilotlar kontrol altına almıştı.

3- Terör olasılığı.

Kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinin olay bölgesine gittiği öğrenildi. Fransa Kızıl Haç personeli, Dingne-les-Bains kasabasında aileleri bekliyor. Kasabada bir de "gezici kilise" kuruldu.

UZMANLARDAN ÖNE ÇIKAN SENARYOLAR

N24 televizyon kanalının bilim uzmanı Mick Locher, kaza öncesinde pilotların uçağı kontrol altına almayı denemiş olabileceğini söyledi. Buna göre uçağın çarpışma hızının 740 km olabileceği belirtildi. 

Fransız Le Point Dergisi’ne göre uçağın enkazı iki km2’lik bir alana yayıldı. Airbus A320 tipi uçak, rotasından 7 km sapmış bir alanda bulundu.

Uçuş mühendisi Jürgen Heerman, Zeit Online’a yaptığı açıklamada uçağın yaşlı olmasının güvenlik sorunu olmayacağını söyledi. Uçaklar her sekiz yılda altı hafta süren bir genel bakıma giriyor, her parçası ayrılıyor, bakılıyor, birçok parçaları ve motoru değişiyor. Buna göre bakım sonrasında uçak yepyeni sayılıyor. Ancak uçağın düzenli bakıma girmesi de önemli.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.