1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ÖLÜMÜNE" İÇİYORUZ
"ÖLÜMÜNE" İÇİYORUZ

"ÖLÜMÜNE" İÇİYORUZ

KKTC'de sigara tüketimi her geçen gün daha da ürkütücü boyutlara ulaşırken, uzmanlar, sigaranın ölümcül hastalıklara yol açtığı uyarılarına rağmen kimsenin bunu “takmadığından” yakınıyor.

A+A-

 

KKTC'de sigara tüketimi her geçen gün daha da ürkütücü boyutlara ulaşırken, uzmanlar, sigaranın ölümcül hastalıklara yol açtığı uyarılarına rağmen kimsenin bunu “takmadığından” yakınıyor. Sigaraya ülke olarak yılda harcadığımız rakam ise 51 milyon TL

KKTC'de sigara tüketimi her geçen gün daha da ürkütücü boyutlara ulaşırken, uzmanlar, sigaranın ölümcül hastalıklara yol açtığı uyarılarına rağmen kimsenin bunu “takmadığından” yakınıyor. Sigaraya ülke olarak yılda harcadığımız rakam ise 51 milyon TL

Sigara, kimi zaman keyf kimi zaman ise hüznün arkadaşı olarak nitelendiriliyor. Kadını erkeği, yaşlısı genci, toplum olarak bağımlısı olduğumuz sigaraya  yılda tam tamına 51 milyon 91 bin TL ödüyoruz.

Olayın sağlık boyutu da çok ciddiye alınması gereken bir başka unsur. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Adataş, sigara kullanan kişilerde görünen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) ülkemizde ve dünyada ölüme sebebiyet veren hastalıklar arasında 4’üncü sıradan hızla 2’inci sıraya doğru tırmanmakta olduğuna dikkat çekti.

Temel Sağlık Hizmet Müdürü Dr. Emine Güllüelli ise, sigaranın  birçok hastalığa yol açtığına dikkat çekerek, “Akciğer kanserinin yüzde 90 sebebi sigara, ayrıca tüm organ kanserlerinin yüzde 30’u ve kanserden  ölümlerin  de  yüzde 50 nedeninin sigara olduğu  bilimsel olarak  açıklanmıştır” dedi.

Eniz ORAKCIOĞLU

KKTC'de sigara tüketimi her geçen gün daha da ürkütücü boyutlara ulaşırken,  uzmanlar,  sigaranın ölümcül hastalıklara yol açtığı uyarılarına rağmen kimsenin bunu “takmadığından” yakınıyor. Sigaraya ülke olarak yılda harcadığımız rakam ise 51 milyon TL.


Yılda 51 milyon TL’ye sigara tüketiyoruz

Sigaranın zararları konusunda ülkede birçok bilgilendirici ve uyarıcı kampanyalara rağmen, ithal ürünler içerisinde neredeyse en önde gelenlerden birinin sigara olması,  sigara kullanımının ne derece ciddi boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor. 2013 ve 2014 yılı ithalat raporlarına göre; 2013 yılında 45 milyon 237 bin TL’lik sigara tüketilen ülkemizde, bu rakam 2014’de hızla yükselerek 51 milyon 091 bin TL’ye ulaştı.

“KOAH hızla yükseliyor”

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik ise uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Adataş, sigaradan kaynaklanan akciğer kanseri ve yine bir akciğer hastalığı olan KOAH’ın son yıllardaki artışına dikkat çekti. Adataş, KOAH’ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) görülme sayısının hızlı bir şekilde dünyada ve ülkemizde tüm hastalıklar içinde arttığını belirterek, “Şu anda sigaradan ileri gelen KOAH hastalığı ölüme sebebiyet veren hastalıklar arasında dünyada 4’üncü sırada olsa da yapılan araştırmalara ve istatistiki bilgilere göre 2’nci sıraya doğru yol almak olduğu görülmektedir. 2020 yılında KOAH hastalığının ölüme sebebiyet veren hastalıklar sıralamasında 2’nci sıraya yerleşeceği ortaya konulmuştur. Sigara kullanımından oluşan bu hastalığa yakalanan bireylerin dünyadaki yükselişine bağlı olarak ülkemizde de aynı oranda yükselmekte ve ciddi boyutlara varmaktadır” şeklinde konuştu.

“Akciğer kanserinin sebebi sigara”

Adataş, sigaranın akciğer kanserinin en büyük sebeplerinden biri olduğunu da vurgulayarak, “Dünyada yapılan araştırmalarda akciğer kanserine yakalanan insanların yüzde 90’ın üzerinde en büyük sebep sigaradır. Bunun yanında sigaranın kalp ve damar hastalıkları üzerinde çok büyük etkisi vardır. Kalp damarlarının sertleşmesine zemin hazırlayıcı bir rol oynar. Sigara dumanını soluyan kişiler ise oksijen yerine karbon monoksit alıyor ve bu da tüm organların çalışmasına negatif etki edecek bir durum ortaya çıkarıyor. Ayrıca diğer kanser türleri üzerinde de sigara etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Sigara içmeyenlerde kanserin daha düşük oranda görüldüğü kanıtlanmıştır” diye konuştu.

Temel Sağlık Hizmet Müdürü Dr. Emine Güllüelli: Sigara, kanserinin yüzde 90 nedeni

Temel Sağlık Hizmet Müdürü Dr. Emine Güllüelli de sigaranın  en başta KOAH hastalığına neden olduğunu belirterek, “Sigara birçok hastalığa yol açar “Akciğer kanserinin yüzde 90 nedeni sigaradır. Ayrıca tüm organ kanserlerinin yüzde 30, kanserden ölümlerin de yüzde 50 nedeninin sigara olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. En başta akciğer hastalıkları KOAH, astım pnomoni  vs. en önemli  olarak da akciğer kanseri sigaranın başlıca yol açtığı hastalıklardır. Bunun yanında sigara kullanımı, ağız kokusu, diş ve dişeti hastalıkları, mide ile ilgili olarak gastrit, ülser, reflü hastalığı, mide ve yemek borusu  kanseri, erken menapoz, rahim kanseri ve mesane  (idrar torbası) kanseri olmak üzere bir dizi çok önemli hastalığa da etkendir” şeklinde konuştu.

Sigaranın zararları saymakla bitmiyor

Güllüelli, sigaranın dilde tat  ve koku alma duyusunu azalttığını belirterek, “Bağışıklık sisteminin  zayıflaması ve koroner kalp hastalıklarının  artması da sigara kullanımından doğan hastalıklar olarak bilinir. Bunların yanında el ve ayaklara yeterli temiz kan gidemeyeceği için uçlarda morarmalar ve Burger hastalığı, öğrenme bozuklukları, cildin yapısının bozulmasına da yol açar. Yine sigara, selülit, erkeklerde iktidarsızlığa, gebelikte erken doğum, düşükler ve bebekte gelişme geriliğine, parmaklarda  sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya neden olur” dedi

“Sigarayı bırakmak için 182 kişi müracaat etti”

Şubat 2015’de açılan Sigara  bırakma  polikliniğine de değinen Güllüelli, şunları söyledi; “Kentsel Sağlık Merkezinde 17 Şubat 2015  de  açılmış ve hizmet  vermeye başlamıştır. Bu  güne  kadar 182  kişi  müracaat  etmiş  olup  tedavi ve takipleri devam etmektedir. Merkezde Doktor (göğüs hastalıkları uzmanları, hemşire ve psikolog  görev yapmaktadır. Sigara  bırakma  polikliniği  için 2280711 numaradan  randevu  alınabilir. ALO 148 Sigara İhbar Hattı da aynı şekilde Şubat ayı itibarı ile hizmete  konulmuştur.”

Yeni Bakış

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.