1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "OMORFO’NUN İADESİNDE HİÇBİR SORUN YOK”
"OMORFO’NUN İADESİNDE HİÇBİR SORUN YOK”

"OMORFO’NUN İADESİNDE HİÇBİR SORUN YOK”

"Omorfo’nun iadesinde hiçbir sorun yok”

A+A-

Rum basını, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün yaptıkları 2015’in son görüşmelerinin ardından yayımlanan ortak açıklamada Rum tarafının ısrarı ile ilk kez müzakere sürecindeki zorluklara işaret edildiğine dikkat çekti.

 

Rum basını, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün yaptıkları 2015’in son görüşmelerinin ardından yayımlanan ortak açıklamada Rum tarafının ısrarı ile ilk kez  müzakere sürecindeki zorluklara işaret edildiğine dikkat çekti.

İfadenin açıklamaya Rum tarafının ısrarıyla eklendiğine işaret edilirken Anastasiadis’in, BM’nin Davos’ta düzenleyeceği olası gayrı resmi beşli konferansa katılmayacağını açıklayarak, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin perde gerisi faaliyetlerini “bitirdiği” vurgulandı.

Fileleftheros “Anlaşmazlıkların Teslim Edildiği Müzakere Süreci Değerlendirmesi” başlığıyla manşete çektiği haberinde dünkü liderler görüşmesinde mülkiyet üzerinde durulduğunu, ilkedeki (mülk üzerinde ilk söz hakkının mal sahibinde mi kullanıcıda mı olacağı)  anlaşmazlık nedeniyle ilerleme kaydedilemediğini yazdı.

Gazete Kıbrıs Türk tarafının, iade hakkını etkisiz kılmak maksadıyla, mülk üzerinde ilk söz hakkının mal sahibinde olmasını kabul etmeyip sürekli muafiyetler ortaya koyduğunu savundu ve Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’e yeniden ortak  kabul edilebilir formül bulmak üzere yarın (Salı) mülkiyeti görüşme direktifi verildiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde “zorlukları karşılıklı anlama ve her iki tarafa da yardımcı olacak şekilde çalışmamız gerektiği idrakinde olduğumuz bir aşamadayız” dedi. Akıncı ile yaptıkları değerlendirme görüşmesini olumlu diye niteleyen Anastasiadis “Söylemem gerekir ki, zorluklar varlığını koruyor. Her ikimiz de  iki toplumun da endişelerini karşılıklı anlayarak bu anlaşmazlıkların aşılmasına yardımcı olacak şekilde çalışma kararlılığımızı beyan ettik” ifadesini kullandı.

"OMORFO’NUN İADESİNDE HİÇBİR SORUN YOK”

Gazetecilerin “Omorfo’nun (Güzelyurt’un) iadesinde sorun mu var” sorusuna karşılık “Hayır, hiçbir sorun yok” diyen Anastasiadis “Türk tarafı Omorfo’nun iadesini de içeren toprak düzenlemelerini kabul etti

mi?”sorusuna karşılık da şu ana kadar toprak  başlığına girilmediğine işaret ederek “Ancak Annan planına göre iade edilecek bölgeler olmazsa olmaz görüyorum, hiçbir şekilde değiştirilemez” dedi.

Gazete “Müzakere Ediyoruz, Federasyona Ulaşacağımızdan Şüpheliyim” başlıklı haberinde ise, Rum Ortodoks Kilisesi’nin dün Kıbrıs sorununa dair, muhatabı çok bir açıklama yaptığına işaret etti.

“SADECE EVLİ OLANLAR, O DA İNSANİ NEDENLERLE”

Habere göre Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos “Kilise’nin, Kıbrıslı Türklerle evli olanlar - ki o da insani nedenlerle- haricinde yerleşiklerin Ada’da kalmasını kabul etmesi söz konusu değildir” dedi.

II. Hrisostomos “Kıbrıs sorununun sona ulaşacağına hiç inanmadım. Federasyon için müzakere ediyoruz, ancak federasyona ulaşacağımızdan şüpheliyim” diye konuştu ve özetle şunları ekledi:

“Maalesef bizim taraf Türkiye’nin hedefinin Ada’daki nüfusun demografik sentezini değiştirmek olduğunu görmedi. Bu hedef ortadan kalkmadı.  İngiltere’ye, Avustralya’ya veya diğer yerlere giden Kıbrıslılar gibi, Ada’ya işçi olarak gelen yerleşiklerin kalmasını kabul edebilirdim. Ama işçi olarak gelmediler. Yerleşiklerin tamamı gitmeli. Sadece evlenenler kalsın, o da tamamen insani nedenlerle. Ancak bu, Kıbrıs’ta doğanların hepsinin kalması gerektiği anlamına gelmiyor.” 

“160 BİN OLMASI GEREKEN KIBRISLI TÜRKLERİN SAYISI 80 BİNİ GEÇMİYOR”

II. Hrisostomos Kıbrıslı Türklerin nüfusuna değinirken ise  “160 bin olması gereken Kıbrıslı Türklerin sayısı 80 bini aşmıyor. Çoğu kaçtı” iddiasında bulundu.

Gazeteler, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Antropoloji Laboratuarı’nı ziyaretleri ve burada yaptığı açıklamaları da şu başlıklarla okurlarına aktardı:

Fileleftheros “Bilgi İçin Ortak Çağrı… Akıncı ve Anastasiadis’ten Kayıplarla İlgili Mesaj… Antropoloji Laboratuarını Ziyaret… Bilgilendirme Sırasında Duygulandılar”

Simerini “Liderlerden Kayıplarla İlgili Çağrı… Akıncı-Anastasiadis Muhtemel Mezar Alanlarıyla İlgili Bilgi Çağrısı Yaptı”

Haravgi “Kayıplarla İlgili Bilgi Verilmesi İçin Yeni Çağrı… Başkan Hiçbir Kovuşturma Yapılmaması İçin Başsavcılıkla İstişare Edecek”

Politis “Liderler Duygulandı ve Duygulandırdı… Antropoloji Laboratuvarını Ziyaret – Bilgi Verilmesi Çağrısı”

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.