1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖMÜRLÜ, KIBRIS SORUNUNA DEĞİNDİ
ÖMÜRLÜ, KIBRIS SORUNUNA DEĞİNDİ

ÖMÜRLÜ, KIBRIS SORUNUNA DEĞİNDİ

“ANASTASİADİS’İN MÜZAKERE SÜRECİNE YÖNELİK BEKLENTİLERİNİ KAYGIYLA KARŞILIYORUZ”

A+A-

“ANASTASİADİS’İN MÜZAKERE SÜRECİNE YÖNELİK BEKLENTİLERİNİ KAYGIYLA KARŞILIYORUZ”

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Esen Ömürlü, Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’in müzakere sürecine yönelik beklentilerini kaygıyla karşıladıklarını söyledi.

Ömürlü, bugün bir yazılı bir açıklama yaparak, Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Ömürlü, federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 16 Ağustos 1960’ta kurulduğu ancak Rum tarafının, 1 Ekim’i kuruluş yıldönümü olarak kutladığını belirterek, “Anastasiadis’in verdiği beyanat bile sahtedir.1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gerçek kuruluş tarihi olan 16 Ağustos 1960’ı bile Rumlar, sırf Türk askerinin (Kıbrıs Türk alayının) Kıbrıs’a ayak basışını kutlamış olmamak için değişmişlerdir” dedi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Rum liderinin hala daha Kıbrıs’ta siyasi eşit egemenlik temelinde, yeni bir ortaklığa karşı olduğunu belirtmesi, çözüm istemediklerinin göstergesidir. Kıbrıs Türk halkı, Rum egemenliğindeki sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federal bir devlete dönüşümüne ve halkımızın sözde insan hakları ve AB normları bağlamında, Rum tahakkümü altına sokulmasına, asla rıza göstermeyecektir”

Derneğin çözüm modeli olarak içte, iki halkın egemen siyasi mutlak eşitliğine dayalı, yeni bir ortaklık devletini savunduğunu belirten Ömürlü, bunun gerçekleşmesi halinde, yeni ortaklık devletinin dış ilişkilerde tek temsiliyetinin mümkün olabileceğini söyledi.

Ömürlü, Rumların hakimiyetçi bir zihniyetle harekete geçmesi halinde, Kıbrıs Türk halkının, egemen siyasi eşit kurucu ortak olarak varlığını sürdürüp, geleceğe taşıyabilmesinin mümkün olabileceğini kaydetti.

Ömürlü, “Anavatan Türkiye’nin fiili, etkin ve denetleyici garantörlüğünü sulandırıcı ve etkisizleştirici,sözde çözüm formüllerine asla rıza göstermeyeceğiz. Kalıcı ve yaşayabilir bir çözümün egemen varlığımız ve siyasi mutlak eşitliğimiz ile Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğüne dayanması, olmazsa olmazımızdır” dedi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.