1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÖN HAZIRLIK YAPILMADAN MÜZAKERELERE OTURMAM”
“ÖN HAZIRLIK YAPILMADAN MÜZAKERELERE OTURMAM”

“ÖN HAZIRLIK YAPILMADAN MÜZAKERELERE OTURMAM”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “gerekli ön hazırlık yapılmadan Kıbrıs müzakerelerine oturmayacağını” açıkladı, Türkiye’den de “Kıbrıs sorununda perspektif olabilmesi için cesur hareketlerde bulunmasını” talep etti

A+A-

“KIBRISLI TÜRKLERİN ENDİŞELERİNİ KÜÇÜMSEYİP GÖRMEZDEN GELMEYECEĞİZ ANCAK RUMLARIN HAKLI KAYGI, TALEP VE İSTEKLERİNİ DE ASLA GÖZ ARDI ETMEYECEĞİZ”

TÜRKİYE’DEN MARAŞ KONUSUNDA HAREKET BEKLİYOR ANCAK HRİSTOFYAS’IN MASAYA KOYDUKLARINI GERİ ÇEKECEK

ANASTASİADİS BIDEN’LE YAPMAYI BEKLEDİĞİ GÖRÜŞMEYE ÇOK YATIRIM YAPIYOR

FOTİU: “YENİ OLGULAR MÜZAKERELERİ ÇÖZÜM İÇİN BELKİ EN ÖNEMLİ FIRSAT HALİNE GETİRDİ”

“DOĞAL GAZ KIBRIS SORUNUYLA BİR PAKETE KONULAMAZ. TEK HEDEF İŞGALDEN VE OLDUBİTTİLERİNDEN KURTULMAKTIR”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “gerekli ön hazırlık yapılmadan Kıbrıs müzakerelerine oturmayacağını” açıkladı, Türkiye’den de “Kıbrıs sorununda perspektif olabilmesi için cesur hareketlerde bulunmasını” talep etti.

Fileleftheros, Anastasiadis’in dün, Stavros Stilianidis isimli EOKA’cı için dikilen büstün açılışında yaptığı ve Ekim ayında yeniden başlaması beklenen Kıbrıs çözüm müzakereleriyle ilgili duruşunu ve niyetlerini açıkça izah ettiği konuşmayı okurlarına “Ön Hazırlıkta Israr... Anastasiadis Kıbrıs Sorununda Diyalog Uğruna Diyaloğu Reddediyor... “’Kimsenin Çıkarlarına Hizmet Etmemiz Söz Konusu Değil’” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre Anastasiadis “Prosedürün ve esasın; yeni tur müzakerelerden, bizi işgal ordusu olmayan, yeniden birleşmiş, insan hakları tesis edilmiş ve AB’nin geriye kalanıyla aynı düzeyde bir vatana götüreceği sonucu bekleyebileceğimiz ümidini vermesi için gerekli ön hazırlıklar yapılmazsa, müzakere uğruna müzakerelere oturmamız söz konusu değildir” dedi.

“Kimsenin çıkarlarına hizmet etmemiz söz konusu değildir” diyen Anastasiadis “Kararlılığımızı, adil, yaşayabilir ve işleyebilir ancak bunların da ötesinde AB’nin üye devletlerinden istediklerine tamamen uyacak bir çözüm irademizi ifade edecek önerilerimizi akıl birliğiyle, bütünlük ve işbirliği içerisinde hazırlayabileceğimize inanıyorum” ifadesini de kullandı, özetle şöyle devam etti:

“KIBRISLI TÜRKLERİN ENDİŞELERİNİ KÜÇÜMSEYİP GÖRMEZDEN GELMEYECEĞİZ ANCAK RUMLARIN HAKLI KAYGI, TALEP VE İSTEKLERİNİ DE ASLA GÖZ ARDI ETMEYECEĞİZ”

“Hazır değilsek, başlama tarihi belirlenmesini kabul etmeyeceğimizi anlayacaklar. Kapsamlı bir öneriler çerçevesi aracılığıyla Helenizm’in ezici çoğunluğu tarafından kabul edilemez addedilenleri geri çekmek için Ulusal Konsey ve siyasi güçler olarak sistemli çalışacağız. Aynı zamanda kimsenin –Kıbrıslı Türkleri kastediyorum- endişelerini küçümsemeyecek ve görmezden gelmeyeceğiz. Ancak Kıbrıslı Rumların haklı kaygı, talep ve isteklerini asla göz ardı etmeyeceğiz.

Diyaloğa farklı bir psikolojiyle oturacağız. Yalnız bizi değil Kıbrıslı Türkleri de zorlamak için 39 yıldır vatanımızda işgal ordusu bulunduran Türkiye’den cesur adımlar bekliyoruz. Artık jestlere ihtiyaç var. Dikkatimizi gerçekten de vatanımızın yeniden birleşmesine, barış içerisinde ancak kimseyi incitmeyecek şekilde, gururla ve insan hakları ile birlikte yaşamaya çevirmek istiyorsak yeni bir dinamiğe ihtiyaç var.  Ancak bu şekilde ilerleyebilir ve bizi kurtuluşa ve ilerlemeye götürecek çözümü kısa sürede başarabiliriz.”

Gazete haberinin “Lefkoşa Joe Biden’le Görüşmeye Çok Yatırım Yapıyor” başlığıyla ayırdığı bölümünde Anastasiadis’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapması beklenen görüşmeyi her açıdan önemli diye niteledi ve “Kıbrıs sorunuyla ilgili bizim görüşlerimizin de Amerikan hükümetinin yapabileceği katkıların da derinlemesine görüşülmesi için her türlü ümidi yaratıyor” dediğini yazdı.

ANASTASİADİS BIDEN’LE YAPMAYI BEKLEDİĞİ GÖRÜŞMEYE ÇOK YATIRIM YAPIYOR

Gazeteye göre Anastasiadis Biden’le beklenen görüşmesinin, Güney Kıbrıs-ABD ilişkilerinin yükselip derinleşmesinin göstergesi olduğuna inandığını da söyledi. Bir gazetecinin, Biden’la görüşmesinin müzakerelerin başlamasına iyi hazırlanılması yönündeki adımlardan biri mi olduğu sorusuna karşılık “Şüphesiz. Katkı koyabilecek herkesin, diyalog uğruna bir diyaloğa başlanamayacağı, aksi halde yerel ağızda dediğimiz gibi kendi kendimizi tekrarlayacağımız konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Türk tarafının Maraş önerisini reddetmesini de yorumlaması istenen Anastasiadis “Kıbrıs sorununda Türkiye tarafından cesur inisiyatiflerle yeni bir dinamik yaratılmazsa Kıbrıs sorununa kısa zamanda çözüm ummamızın mümkün olabileceği ümidinin kanatlanacağını öngörmüyorum”  dedi, şunları ekledi:

“Geçmişteki gibi kendimizi tekrarlayacaksak, bir daha düşünülmesi gerektiğine inanıyorum.  Herkesin, özellikle de Türkiye gibi başrol oyuncularının, somut hareket ve faaliyetlerle Kıbrıs sorununun çözümü için idare göstermesi gerekir.”

“HAZIR OLMAZSAK, MÜZAKERELERİN BAŞLAMA TARİHİNİN BELİRLENMESİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ”

Simerini haberi “Başkan Müzakerelerin Yeniden Başlaması Arifesinde Mesaj Verdi... Ümit Müzakeresi İstiyor... Anastasiadis Hazır Olmazsak, Müzakerelerin Başlama Tarihi Belirlenmesini Kabul Etmemiz Söz Konusu Değil Dedi, Çoğunluk Tarafından Kabul Edilemez Görülenleri Geri Çekeceğini Vurguladı” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Anastasiadis’in dünkü konuşmasında ayrıca Türkiye’yi, “Kıbrıs sorunundaki sorumluluklarını üstlenmeye ve yıllanmış soruna birlikte bir son verme zamanının geldiğini anlamaya” çağıran Anastasiadis’in, çözüm istikametinde çalışmakta kararlı olduğunu belirterek “Kıbrıs sorununun çözümü ülkemizin ekonomik krizden çıkması için katalizör olabilir” dediğine de işaret etti.

TÜRKİYE’DEN MARAŞ KONUSUNDA HAREKET BEKLİYOR ANCAK HRİSTOFYAS’IN MASAYA KOYDUKLARINI GERİ ÇEKECEK

Politis Anastasiadis’in dünkü konuşmasını okurlarına “Anastasiadis’ten BM ve Türkiye’ye Mesaj... Müzakereler, Hazır Olduğumuzda” ve “Müzakereler, Gerektiğinde... Müzakerelerin Yeniden Başlama Tarihi Konusu Açık... Kıbrıs Sorununun Yeni Çözüm Çabasının Ne Zaman Başlayacağı Prosedürün, Cesur Adımlar Gerektiren Ön Hazırlığına Bağlı Olacak” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete konuşmanın şu ana başlıklarını ön sayfasından öne çıkardı:

“Anastasiadis Maraş konusunda Ankara’dan hareket bekliyor ve bunun paralelinde, bizim tarafın çıkarına görülmeyen önerilerin geri çekileceğini vurguluyor.  Başarı garantisi olması için doğru ön hazırlık yapılmazsa bizim, müzakerelerin yeniden başlama tarihini taahhüt etmeyeceğini de vurguladı ve müzakere olsun diye bir müzakere prosedürüne girerek kimsenin çıkarına hizmet edilmesinin söz konusu olmadığının altını çizdi.”

Alithia “Müzakereler Ancak Hazır Olursak” başlığını attı.

FOTİU: YENİ OLGULAR MÜZAKERELERİ ÇÖZÜM İÇİN BELKİ EN ÖNEMLİ FIRSAT HALİNE GETİRDİ”

Fileleftheros, “Fotis Fotiu: Yeni Olgular Prizması Altında Müzakereler Çözüm İçin Belki En Önemli Fırsat” başlıklı haberinde Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon yatakları bulunması ve bölgede meydana gelen jeopolitik gelişmelerin müzakereler açısından geçmişte olmayan şartlar yarattığı görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre Fotiu bir anma töreninde yaptığı konuşmada “Perspektif açısından, Kıbrıs sorununun çözümü için beklenmekte olan müzakereler, vatanımızın yeniden birleşmesi konusunda son yıllardaki belki en önemli fırsattır” dedi.

Uluslararası camiadaki ve BM’deki büyük hareketliliğinin ümitlendirici mesajlar verdiği görüşünü de dile getiren Fotiu  “Hidrokarbon yatakları bulunmasıyla Doğu Akdeniz bölgesindeki yeni düzenin eklediği dinamikle birlikte Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler müzakereler açısından geçmişte var olmayan şartlar yarattı. Ancak bu, gevşemeye, zafiyete ve taviz verme hazırlığına dönüştürülmemeli, ikinci veya üçüncü taraflarca, egemenlik haklarından veya milli zenginlikten tavize hazır olunduğu şeklinde algılanmamalıdır” dedi.

“DOĞAL GAZ KIBRIS SORUNUYLA BİR PAKETE KONULAMAZ. TEK HEDEF İŞGALDEN VE OLDUBİTTİLERİNDEN KURTULMAKTIR”

Fotiu doğal gazın Kıbrıs sorunu ile bir pakete konulması yönündeki herhangi bir çabanın kabul edilmeyeceğini söyledi ve özetle şunları ekledi:

“İtibar musluklarımız vatanımızı kirleten ve yağmalayanların emriyle değil kendi elimizle açılıp kapatılmalıdır. Buna ilaveten yeni olgular, özlü müzakerelerle çıkmazı kırabilmemiz için, karşılıklı çabalarla güçlendirilmelidir. Uzlaşmazlık boğucu takvimlerle değil, iradeyle ve prosedürü geleceğe iteleyecek cesur hareketlerle kaldırılabilir. Ulusal Konsey düzeyinde top yükün ve doğru ön hazırlıkla, kararlılıkla hareket edecek ve müzakerelerin başarısı için gerekli perspektifleri güvence altına alacağız. Tek hedef, vatanın yeniden birleştirilmesi, işgalden ve işgalin oldubittilerinden kurtulmak olacaktır.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.