1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ON MİLYONLARCA TON SU ZİYAN OLUYOR!
ON MİLYONLARCA TON SU ZİYAN OLUYOR!

ON MİLYONLARCA TON SU ZİYAN OLUYOR!

Haspolat’taki;

A+A-

Haspolat’taki (Mia Milia) atık su arıtma tesisinden çıkan milyonlarca Euro değerindeki, on milyonlarca ton işlenmiş suyun; bunu arıtma tesisinden Rum kesimine götürecek borular inşa edilene kadar ziyan olup gideceği haber verildi.

Haberi “Milyonlarca Ton Su Ziyan Oluyor” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, Haspolat’taki tesisin hizmete girdiği 2013 yılının Haziran ayından bu yana, (günde) yaklaşık olarak 28 bin metre küp işlenmiş suyun değerlendirilmesi olanağı bulunduğunu ve bunun aşamalı olarak günde 30 bin metre küpe çıkabileceğini belirtti.

Bu rakamdan Rum kesimine karşılık gelen miktarın günde yaklaşık 20 bin metreküp olduğunu ve bunun sulama için kullanılabileceğini ifade eden gazete, borular inşa edilmediği gibi, boruların inşasıyla ilgili çalışmanın da başlamadığını yazdı.

Suyun tesiste işlendiğini, ardından da Kanlıdere’ye aktığını kaydeden gazete, geçtiğimiz Haziran ayından bu yana geçen 10 ay içerisinde, Rum kesimine karşılık gelen 6 milyon metre küp suyun ziyan olup gittiğini belirtti (300 gün x 20.000 metreküp).

Suyun işlenmesinin maliyetinin ton başına 35–40 sent, ziyan olup giden suyun değerinin de 2,1–2,4 milyon Euro civarında olduğunu kaydeden gazete, arıtılmış suyun Rum kesimine taşınması sürecinin yoluna koyulması için, önce bir çalışma yapılması gerektiğini ve bunun AB tarafından finanse edilmesinin umulduğunu ifade etti.

Çalışmanın tamamlanmasının birkaç ay süreceğini, buna paralel olarak, boru projesinin başlayıp tamamlanmasının da birkaç ay süreceğini kaydeden gazete, devletin içerisinde bulunduğu ekonomik durum yüzünden, projenin hayata geçirilmesi için yıllar gerekebileceğinden korkulduğunu ifade etti.

Öte yandan, işlenmiş su depolanması için Rum kesiminde bulunan “Vathia Gonia” bölgesinde hali hazırda bir depolama tankı inşa edilmekte olduğunu anımsatan gazete, planlar arasında, 3 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip yeni bir depolama tankı inşa edilmesinin bulunduğunu da belirtti.

Gazete, inşa edilmekte olan depolama tankına “Vathia Gonia” bölgesinde bulunan arıtma tesisinden yaklaşık 8 bin metreküp su kanalize edileceğini, öte yandan buna arada sırada Haspolat’taki tesisten gelecek 20 bin metreküp suyun ekleneceğini de ifade etti.

BORU HATTININ GÜZERGÂHI MESELESİ

İşlenmiş suyu Haspolat’tan Güney Kıbrıs’a taşıyacak borunun güzergâhı meselesinin, geçmişte Türkler tarafından gündeme getirildiğini ve Türklerin ortada bir sorun olduğunu; çünkü boru hattının askeri bölgelerin içerisinden geçeceğini savunduğunu iddia eden gazete, sorunların aşılması için sunulan önerilerden birinin, boru hattının, mevcut boru hattının yanına yerleştirilmesi olduğunu ifade etti.

Şu an, bu mevcut hat üzerinden, “Kaymaklı’daki” atık suların Haspolat’taki tesise nakledilmekte olduğunu kaydeden gazete, öte yandan 1974 yılından önce verilen bir izin temelinde, yeni bir boru hattı inşa edilmesinin mümkün olduğunu ekledi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.