1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ONAYLAYIN"
"ONAYLAYIN"

"ONAYLAYIN"

"ONAYLAYIN"

A+A-

Dört gözle “İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması Yasası”nın yürürlüğe girmesini bekleyen hemodiyaliz hastaları yaşadıkları zorlukları ve bu yasanın kendileri için önemini anlattı.

Diyalizin, hasta başına yıllık maliyetinin 25 bin sterlin olduğunu açıklayan hemodiyaliz hastaları bu yasanın yürürlüğe girmesi ile böbrek nakillerinin gerçekleşeceğini ve böylece diyalize bağlanmak zorunda olan hasta sayısının azalacağını anlattı. Hemodiyaliz hastaları yetkililere çağrı yaparak “Bu yasa yürürlüğe girsin ve bizde bu dertten kurtulalım” dedi.

Doğan: Her geçen gün aleyhimize

11 yıldır diyalize bağlanarak yaşamını sürdüren Veli Doğan haftanın 3 günü diyalize bağlanmak için Girne’den Lefkoşa’ya geldiğini söyledi. Bu yasanın özellikle hemodiyaliz hastaları için büyük önem taşıdığını ifade eden Doğan şu şekilde konuştu:

“Haftanın 3 günü 4 saat diyalize bağlanıyorum. Bu yasanın geçmesi durumunda bizi sıraya alacaklar ve kadavradan böbrek nakli yapılabilecek. Biz bu konuda torpil yapılmasını da istemiyoruz. Zaten şu anda doktorumuzdan ve hastane personelinden çok memnunuz. Bizimle ilgileniyorlar. Ancak yasa geçerse diyalize bağlanmak zorunda kalmaktan kurtulabiliriz. Her geçen gün aleyhimize işliyor ve organ nakli şansımızı kaybediyoruz. Milletvekillerimize çağrımızdır bu yasayı daha çok oyalamayın.” 

“25 bin sterlin maliyetimiz var”

Her hemodiyaliz hastasının devlete yıllık 25 bin sterlin maliyeti olduğunu anlatan Doğan, 10 yılda bu rakamın 250 bin sterlin olduğunu kaydetti. Doğan, hastaların her zaman akrabalarından böbrek istemek gibi şansı olmadığını belirtti ve kadavradan yapılacak nakillerin kendileri için çok büyük bir şans olacağını söyledi.

“Doktorlarımıza hakaret”

Yasanın suistimale açık olduğunun söylenmesinin doktorlara hakaret olduğunu ifade eden Doğan, zaten bu ameliyatların doktorlar tarafından yapılacağını vurguladı. Doğan şu şekilde konuştu:
“Ülkemizdeki hiçbir doktorun mesleğini bu şekilde kötüye kullanacağına inanmıyorum. Tüm doktorlarımız işinde uzman. Zaten nakiller yapılması için bir merkez oluşturulacak ve her bu merkez de denetim altında olacak. Yetkililere çağrım bir an önce bu yasayı geçirip bizi bu dertten kurtarmalarıdır.”

Yılmaz: Yasanın önemini anlatmamıza gerek bile yok

Hemodiyaliz hastası Ahmet Yılmaz yasanın kendileri için önemini anlatmaya gerek bile olmadığını söyledi. Yılmaz, yasanın geçmediği her gün hemodiyaliz hastalarının organ nakli şansını yitirdiği söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Ben 8 yıldır diyaliz hastayım. İlk 5 yılı evimde geçirdim. Son 3 yıldır ise hastaneye gelip gidiyorum. Hastanedeki ilgiden memnunum. Sadece doktorumuz değil, tüm personel bizimle ilgileniyor. Hepsine teşekkür ederim.”

“Bizimle dalga geçiyorlar”

Kıbrıs’ta organ mafyası bulunmadığını söyleyen Yılmaz, organ mafyası mazereti sunularak yasanın geçmemesini hastalarla dalga geçilmesi olarak yorumladı. Yılmaz, birçok ülkede bu yasanın olduğuna işaret ederek, “O ülkelerde gerekli tedbirler alındı. Bizde alınamıyor mu?” sorusunu sorudu.

“Yasa geçecek”

Artık yasanın yürürlüğe gireceğine inandığını kaydeden Yılmaz, ancak organ nakillerinin başlaması için merkezlerin kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Yasa kadar bunların da büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ahmet Yılmaz yasa geçecek diye sevinemedikleri belirtti.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.