1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ONBİNLERCE KİŞİ MAĞDUR DURUMDA”
“ONBİNLERCE KİŞİ MAĞDUR DURUMDA”

“ONBİNLERCE KİŞİ MAĞDUR DURUMDA”

“ONBİNLERCE KİŞİ MAĞDUR DURUMDA”

A+A-

ÖZYİĞİT: “ÜRETİM YOK EDİLMEYE ÇALIŞIYOR”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, özellikle son yıllarda izlenen sistemli politikayla üretimin yok edilmeye çalışıldığını iddia etti.

Özyiğit TDP Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, üretimin olmadığı ve başka ülkelere bağımlı olunduğu bir ülkede, doğru yönetimlerden bahsetmenin gülünç olduğunu söyledi.

Üretici kesimlerin kaderine terk edilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydeden Özyiğit, bütünlüklü bir tarım politikasının şart olduğunu belirtti. Özyiğit, günü kurtarmak adına alınan kararların sektörü kaosa sürüklediğini, bu durumun da yalnızca üreticileri değil, yan sektörleri de sıkıntıya soktuğuna dikkat çekti.
 
“BAYRAMA PARASIZ GİRECEKLER”

Nisan ayında ödenmesi gereken Doğrudan Gelir Desteği ile arpa bedellerinin üreticilere halen ödenmediğini, bu nedenle üreticilerin bayrama parasız gireceklerini savunan Özyiğit, “Hükümetin üreticilere hak ettiğini vermemek gibi bir lüksü olamaz. Ayrıca, zamanında yapılmayan ödemeler de hiçbir anlam taşımaz” ifadelerini kulandı.

Hükümetten alacağı parayı gününde alamayan üreticilerin, gübre, ilaç ve tohumluk arpa borçlarını da ödeyemez duruma geldiğini belirten Özyiğit, “üreticiler hem paralarını alamıyorlar, hem de borçlarını faizle ödemek zorunda bırakılıyorlar. Bu nasıl adalettir” ifadelerine yer verdi.

“ONBİNLERCE KİŞİ MAĞDUR DURUMDA”

Ülkede on binlerce kişinin hayvancılık ve çiftçilikten ekmek yediğini, ancak bu kişilerin çok büyük mağduriyet yaşadığını belirten Özyiğit, hükümetin doğru çözüm yolları üretememesi ve ödemeleri zamanında yapmaması nedeniyle pek çoğunun çek yasağına girdiğini, hayvanlarına yem alamaz duruma geldiklerini kaydetti.

Ekim-Kasım aylarının ekim dönemi olduğunu anımsatan Özyiğit, geçen yıldan kalan alacaklarını alamayan çiftçilerin bu şartlarda nasıl ekim yapacaklarını sordu.  

Sorunlara çare üretmekle sorumlu olan bakan ve bakanlık bürokratlarının çözüm üretmek yerine, bahane ürettiklerini savunan Özyiğit, “Bakanlık ağlama yeri değildir” dedi.
 
“GÜNEY’DE 35 MİLYON, KUZEY’DE 8 BUÇUK MİLYON”

Özyiğit, Güney Kıbrıs’ta küçükbaş hayvan üreticileri için 35 milyon Euro destek paketi açıklanırken, kuzeyde bu rakamın 8.5 milyon olduğunu, ancak daha da kötüsü bunun bile ödenemediğini belirtti.

Hükümetin üreticilere sunduğu kredi imkânından 5 bin hayvancının yalnızca 60 tanesinin yararlanabildiğini söyleyen Özyiğit, “Öyle anlaşılıyor ki, kredi almak için ortaya konan kriterler hayvan üreticilerini kapsamamaktadır. Hükümetin açılımından üreticilerin yüzde 90’ı yararlanamıyorsa, burada bir yanlışlık var demektir” ifadelerini kullandı.

Tarım Bakanlığı ile hükümeti, bugüne kadar izlenen “üreticileri yok sayan” anlayışı terk ederek, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Çiftçiler Birliği’nin feryatlarına kulak vermeye ve önerilerini değerlendirmeye çağıran Özyiğit, hükümetin mevcut tutumunu sürdürmesi halinde üretimin yok olacağı, bundan da tüm ülkenin zararlı çıkacağı uyarısında bulundu.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.