1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖNEMLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI
ÖNEMLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI

ÖNEMLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mısır’da gerçekleştirdiği temasları sırasında imza koyduğu anlaşmaların,

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mısır’da gerçekleştirdiği temasları sırasında imza koyduğu anlaşmaların, siyasi ve ekonomik açıdan, büyük öneme sahip anlaşmalar olarak nitelendirildikleri haber verildi.

Rum kesimi ile Mısır arasında, iki ülkenin orta sınır çizgisinin her iki yanında bulunan hidrokarbon kaynaklarından ortaklaşa istifade edilmesi (geliştirilmesi) için imzalanan anlaşmanın, siyasi açıdan, Kahire’nin Rum kesimiyle daha ileri işbirliğinde bulunmaması için Türk tarafınca gerçekleştirildiği iddia edilen faaliyetlere bir son verdiğini yazan Fileleftheros, “Kıbrıs’ın” bölgedeki rolünün güçlenmekte olduğunu savundu.

Anlaşmanın ekonomik alanda ise, açık ve net bir kurumsal çerçeve sağladığını yazan gazete, bunun, bölgede araştırmalar yapmak isteyen şirketler tarafından önemli addedildiğini belirtti.

Gazete, “Önemli Uzantılara Sahip Anlaşma” başlığıyla iç sayfadan yer vermeye devam ettiği haberinde ise, iki ülkenin, enerji konularındaki işbirliklerinin düzeyini yükselttiklerini yazdı.

“Kıbrıs’ın” bölgedeki rolünün güçlenmekte olduğunu, çünkü enerji konusunda Mısır’la yapılan anlaşmaya, İsrail’in de olumlu baktığını kaydeden gazete, Mısır Başbakanı Hazem El-Bablawi’nin, Anastasiadis’le birlikte düzenledikleri basın toplantısında kullandığı ifadenin “ayırt edici olduğuna” dikkati çekti.

Gazeteye göre, iki ülke arasında dün imzalanan anlaşmalara değinen Mısır Başbakanı, bu anlaşmaların yalnızca iki ülke için değil, geniş anlamda, bölge ülkelerinin işbirliği açısından da çok önemli olduklarını söyledi.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise konuşmasında, bölgede hidrokarbon yatakları tespit edilmesinin, hepsinin arzuladığı şey olan bölgedeki barışı başarmaları için, kendilerine daha yakın bir işbirliği sağlayacağını dile getirdi.

Gazeteye göre Anastasiadis, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki üçlü çabaların (çalışmaların), ortak çabalara daha çok yansıyacağından şüphesi olmadığını da ifade etti.

Mısır’ın ileri sürülen Türk tehditlerine dair görüşünün net olduğuna da dikkati çeken gazete, Mısır Başbakanı’nın “herkesin uluslararası meşruiyete saygı duyması gerektiğini söylediğini” aktardı.

Mısır Başbakanı “sorunun çözümünün, ülkeler arasındaki problemlerin çözümü için daima en iyi olan işbirliği ve diyalog zarfında gerçekleşeceğine inandıklarını” da belirtti.

Kahire’nin, Rum kesiminin Mısır’a ilişkin gelişmeler konusunda, AB içerisinde takındığı tavırdan oldukça memnun olduğunu da belirten gazete, Kahire’nin, yakın zamanda yaşanan değişikliklerden sonra, Anastasiadis’in Mısır’ı ziyaret eden ilk Arap olmayan lider olmasını; çok önemli bir şey olarak kabul ettiğine vurgu yaptı.

Gazete, Anastasiadis’in Mısır Cumhurbaşkanı Adly Mansour ve Başbakan Hazem El-Bablawi ile yaptığı görüşmelerde, ikili ilişkiler, Rum kesiminin AB içerisinde Mısır’a desteği, aynı zamanda Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorununda, İslam Konferansı Örgütü içerisinde desteklenmesi konularının ele alındığını da ifade etti.

Mısır Başbakanı’nın ise Kıbrıs sorununda, ülkesinin ilkeli duruşunu yinelediğini yazan gazete, Mısır Başbakanı’nın, Kıbrıs sorununun BM kararları temelindeki çözümünü desteklediğini söylediğini aktardı.

Gazeteye göre Anastasiadis ise konuşmasında, ülkesinin şu anını ve geleceğini belirlemenin, yalnızca egemen Mısır halkına ait olduğu mesajını verdi.

“DAHA İLERİ İŞBİRLİĞİ OLANAKLARI”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mısır ziyareti sırasında, iki ülke arasında üç anlaşmaya imza konduğunu kaydeden gazete, bunlardan birincisinin hidrokarbonlar, ikincisinin havacılık işbirliği, üçüncüsünün de Nöroloji ve Genetik Enstitüsü ile Mısır’daki Kanserli Çocuklar Hastanesi arasında olduğunu belirtti.

Gazeteye göre, geçtiğimiz Çarşamba akşamı Kahire’deki Pire Bankası’nın onuruna verdiği yemekte de konuşan Anastasiadis, ekonomik krize rağmen Rum kesiminin yatırım destinasyonu olarak sahip olduğu avantajlara atıfta bulundu ve yabancı yatırımların teşvik edilmesi için hükümetin aldığı önlemleri vurguladı.

Rum kesiminden Mısır’a olan doğrudan ticaret hacminin, 2011 yılında 15 milyon Euro, Mısır’dan Güney Kıbrıs’a yönelik olarak da 19 milyon Euro olduğunu dile getiren Anastasiadis, geçen yıl Rum kesiminden Mısır’a yönelik bu hacmin 19 milyon Euro’ya ulaştığına dikkati çekti.

YENİ PERSPEKTİFLER

Alithia gazetesi ise “Mısır’la Olan Anlaşma Enerji Konularında Yeni Perspektifler Açıyor” başlıklı haberinde, Rum hükümetinin Anastasiadis’in Mısır’a gerçekleştirdiği iki günlük ziyareti tam anlamıyla başarılı bulduğunu, çünkü özellikle hidrokarbonlar konusunda imzalanan anlaşmayla birlikte, enerji alanında yeni perspektifler açılmakta olduğunu yazdı.

Gazeteye göre, Mısır Başbakanı’yla gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında konuşan Anastasiadis, Rum kesiminin Mısır’ı bölgede önemli bir ortağı ve dostu olarak kabul ettiğini, bu yüzden de iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da yakınlaşması ve derinleşmesini istediklerini ifade etti.

Buna paralel olarak, Rum kesiminin, Mısır halkının istikrarlı ve müreffeh bir Mısır mücadelesine tam desteğini de ifade eden Anastasiadis, demokrasinin tesis edilmesine sevk eden yol haritasının hayata geçirilmesindeki tutarlılığı memnuniyetle izlediklerini belirtti.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalara da değinen Anastasiadis, bunun iki ülke hükümetinin iki ülke ilişkilerinin güçlenmesine ve bölgede barış hüküm sürmesine yardımcı olma konusundaki ilgilerini ispatladığını dile getirdi.

Gazeteye göre Mısır Başbakanı ise konuşmasında, Anastasiadis’in Mısır’a gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke için de çok önemli olduğunu, çünkü aralarındaki ilişkinin daha fazla güçlenmesine, önemli ivme kazandırdığını ifade etti.

Politis gazetesi ise “Bağlar ve Çıkarlar… Kıbrıs ile Mısır Enerji ve Sağlık Konulu Anlaşmalar İmzaladılar” başlıklı haberinde, Anastasiadis başkanlığındaki Rum heyetin, temaslarını tamamlamasının ardından dün akşam Güney Kıbrıs’a döndüğünü bildirdi.

Gazete, Anastasiadis’e Mısır temasları sırasında, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in eşlik ettiğini de anımsattı.

Gazeteye göre Anastasiadis, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, iki ülke ilişkilerinin antik dönemden itibaren başladığını ve sömürgecilik ile bağımsızlıklarının ele geçirilmesinin ardından, çağdaş dönemde güçlenmekte olduğunu da söyledi.

Simerini gazetesi ise “Enerji Yelpazesi Açılıyor” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki ilişkilerin, dün Kahire’de imzalanan üç önemli anlaşmayla, yeni bir döneme girdiği yorumunu yaptı.

Gazeteye göre, hidrokarbon kaynakları konusunda iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya dair kendisine soru yöneltilen Anastasiadis, bunun ilk kez ortaya çıkan, yeni bir anlaşma olmadığını söyledi.

Gazeteye göre Anastasiadis bunun genellikle “MEB’lerini teğet geçen veya birbirlerine müdahale eden parselleri bulunan devletlerle yapıldığını ve bunun yeni bir şey olmadığını” sözlerine ekledi.

Haber Haravgi gazetesinde ise “Kıbrıs ve Mısır Ortaklaşa İstifade Anlaşması İmzaladı… Mısır Kıbrıs Sorunundaki İlkeli Bir Duruş Muhafaza Ediyor” başlıklarıyla yer aldı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.