1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖNEMLİ İDDİA
ÖNEMLİ İDDİA

ÖNEMLİ İDDİA

Türkiye basınında geçtiğimiz ay çıkan bir haber, ülkemizde yasak olmasına rağmen horoz güreşlerinin yapıldığını savunuyor

A+A-

Hint horozu dövüştürme festivali… Manisa’ya bağlı Karakuyu köyünde, horoz güreşlerinde kullanılan Hint horozu yetiştiren Uysal Aktay, Kıbrıs’ta her yıl “Hint horozu dövüştürme festivali” düzenlendiğini, bu festivalde dereceye giren horozları alıp çoğalttığını söyledi  

Yasaya göre yasak… 4 Mart 2013’te yasallaşan Hayvan Hakları Yasası’na göre ülkemizde hayvan dövüştürmek, hayvan dövüşleri düzenlemek, hayvan dövüşlerine katılmak veya hayvan dövüşlerinde hazır bulunmak veya hayvanların dövüşlere katılmasını sağlamak yasak


   Manisa’nın Torbalı İlçesi’ne bağlı Karakuyu köyünde yaşayan Uysal Aktay, geçtiğimiz ay Türkiye basınında yer alan bir haberde, KKTC’deki “şampiyon horozların” yavrularını kendisinin yetiştirdiğini söyledi.
   İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) haberine göre Aktay, Kıbrıs’ta her yıl “Hint horozu dövüştürme festivali” düzenlendiğini, bu festivalde dereceye giren horozları alıp çoğalttığını belirtti.   
   Habere göre, 15 yıldır dövüş horozu yetiştiren Uysal Aktay tarafından beslenen şampiyon horozların yavruları, önümüzdeki yıllarda yapılacak olan festivallere hazırlanıyor. Aktay, haberde, Kıbrıs’tan aldığı horozları adada bulunan asker arkadaşı aracılığıyla Türkiye’ye getirttiğini de ifade etti.
   KIBRIS’ın ulaşmayı başardığı Aktay, horozların Kıbrıs’tan yetişkin olarak kendisine ulaştığını ve kendine ait tavuklarla çiftleştirdiğini söyledi.
   Yetiştirdiği horozları yine Kıbrıs, Hindistan ve Türkiye’nin çeşitli illerine sattığını belirten Aktay, şampiyon bir horozun 15 ile 25 milyar TL arasında alıcı bulabildiğini, hiç dövüşmemiş bir horozun ise dört ile beş bin TL arasında satıldığını anlattı.
   Kıbrıs ile birlikte Avrupa’nın birçok ülkesinde ve Türkiye’nin her ilinde horoz dövüşü yapıldığını söyleyen Aktay, “Anlayamadığım bir şey var. Deve güreşi, boğa güreşi Türkiye’de serbestken, horoz güreşi neden yasak. Sonuçta Hindistan’daki gibi horozların mahmuzlarına burada jilet koymuyoruz. Ölümler olmuyor. Horozlardan biri kaçarsa dövüş bitiyor” dedi. Aktay, Türkiye’de horoz dövüştürmenin cezasının 120TL olduğunu da sözlerine ekledi.

Cezası var
   Ülkemizdeki Hayvan Hakları Derneği’nin yönetim kurulu üyelerinden Ersan Korudağ, 4 Mart 2013’te yürürlüğe giren Hayvan Hakları Yasası’na göre hayvanları dövüştürmek, hayvan dövüşleri düzenlemek, hayvan dövüşlerine katılmak veya hayvan dövüşlerinde hazır bulunmak veya hayvanların dövüşlere katılmasını sağlamanın yasak olduğunu söyledi.
   Yasaya göre hayvan dövüşleriyle ilgili kurallara aykırı hareket edenlerin suç işleyeceğini ve asgari ücretin dört katı tutarında para cezasına çarptırılabileceğini söyledi. Suçun mahkemeye intikal etmesi ve suçun kesinleşmesi durumunda asgari ücretin altı katına kadar para cezası ve/veya bir yıla kadar hapis cezası verilebileceğini belirtti.
Korudağ, hayvan dövüştürmenin ülkemizde yasak olmasına rağmen zaman zaman horoz dövüşleri yaptırıldığının bilgilerine geldiğini söyledi.
   “Ülkemizde kanatlı hayvan, örneğin dövüş horozu yetiştirmek bildiğim kadarı ile yasak değil. Yani birileri yetiştirip yurt dışına satabilir” diyen Korudağ, Hayvan Hakları Yasası’na göre Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın bu hayvanların üretimini ve ithalatını yasaklayabileceğini belirtti.
 

İthalat ve ihracatta kısıtlama yok
   Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben ise canlı kanatlı hayvan ithalat ve ihracatında herhangi bir kısıtlama bulunmadığını, bu hayvanların ülkeye girerken uygulanan karantina süresinin ise hayvanın cinsine ve sertifikalarına göre değiştiğini söyledi.
   “Hayvanın sertifikaları eksikse karantina süresi 14 günden az olmaz” diyen Ataben, uluslararası hayvan hareketlerinde gerekli belge ve sağlık sertifikalarını taşıyan hayvanlara karantina uygulanmadığını söyledi.

kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.