1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÖNEMLİ OLAN ACELE DEĞİL İYİ BİR ÇÖZÜM BULMAK”
“ÖNEMLİ OLAN ACELE DEĞİL İYİ BİR ÇÖZÜM BULMAK”

“ÖNEMLİ OLAN ACELE DEĞİL İYİ BİR ÇÖZÜM BULMAK”

Eide Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin sona erişiyle ilgili bir takvim bulunmadığını belirterek...

A+A-

“ÖNEMLİ OLAN ACELE DEĞİL İYİ BİR ÇÖZÜM BULMAK”

AKEL: “ÇÖZÜMDE KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN FEDERASYONA DÖNÜŞECEĞİNİN AÇIKÇA BELİRTİLMESİ ÖNEMLİ”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin sona erişiyle ilgili bir takvim bulunmadığını belirterek “önemli olan acele değil iyi bir çözüm bulmaktır” dedi.

Fileleftheros’un haberine göre Eide dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’yla AKEL merkezinde görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Rum genel seçimlerinden önce çözüm bulunması gerktiği açıklaması sorulan Eide yorum yapmak istemedi ancak şunları söyledi:

“Acele bir çözüme değil iyi bir çözüme ihtiyacımız var. İki lider önceki gün, yakın gelecekte çözüm olabileceğini söyledi. Bu yanında gelecek ile ilgili görüntüyü netleştirmek liderlere kalmış.”

Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in önemli konulardaki görüşmelerinin derine indiğini belirten Eide “Kasım ayında  çok yapıcı bir müzakere turu yaptık. Şu anda  Aralık görüşmelerini planlıyoruz. Müzakerelerin doğru yönde olduğuna inanıyorum” dedi.

Bir soruya karşılık “hedef, referandumlardan iki ‘evet’ alacak işleyebilir ve uygar bir çözüm bulunmasıdır. Daha yapılacak çok iş var. Liderler, müzakereler aracılığıyla yakın gelecekte anlaşmaya varılabileceğine inanıyor” ifadesini kullandı.

Eğitim Teknik Komitesi’yle ilgili bir soruya karşılık da “üyeleri atandıktan sonra komite gecikmeksizin işe başlayacak. Liderlerin de söylediği gibi bu, Ada’nın yeniden birleştirilmesi prosedürü sırasında göğüslenmesi gereken önemli bir meseledir” dedi.

Eide, Kiprianu ile çok ilgi çekici ve verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, Rum Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerle temaslarına devam edeceğini söyledi.

ANDROS KİPRİANU: “EIDE AB İLKELERİYLE ÇELİŞEN BİR ANLAŞMAYA GİDİLMESİNİN SÖZ KONUSU OLMADIĞI KONUSUNDA TEMİN ETTİ”

AKEL Genel Sekreteri Kiprianu ise “Bizim için çözümün, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) dönüşecek olmasının açıkça belirtilmesinin önemini Sayın Eide’ye anlattık.  Temel özgürlüklerin güvence altına alınmasını istediğimizi ve bunun gözbebeğimiz gibi korunması gerektiğini de açıkça ilettik. Garantiler konusu da çok önemli bir mesele. Mevcut sistemin devam ettiğini göremeyiz” dedi.

Kiprianu, Eide’nin  AKEL’in tezlerini büyük bir dikkatle dinlediğini ve  “yürütülmekte olan müzakerelerin AB’nin üzerine bina edildiği ilkelerle çelişen bir anlaşmaya gidilmesinin söz konusu olmadığı konusunda teminatta bulunduğuna” dikkat çekti. 

Haravgi haberi “AKEL’in Dönüşüm, Garantiler ve Temel Özgürlüklerle İlgili Tezleri… Eide, Bulunacak Anlaşmanın AB İlkelerine Ters Düşmeyeceğini Teyit Etti” başlığıyla aktardı.

Alithia da, “Hedef İşleyebilir ve Medeni Çözüm… BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin Andros Kiprianu’yla Görüşmesi Sonrasındaki Açıklamaları” başlığını kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.