1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ONLAR DA EYLEM HAZIRLIĞINDA
ONLAR DA EYLEM HAZIRLIĞINDA

ONLAR DA EYLEM HAZIRLIĞINDA

Erkek kuaförleri, ‘torpille’ dağıtılan ustalık belgeleri ve kaçak berberler nedeniyle işlerinin her gün azalmasından büyük rahatsızlık duyuyor.

A+A-

KKTC Erkek Kuaförler Birliği Başkanı Nihat Ramazanoğlu, ülkenin her köşesinde berber salonları açıldığını, başka meslek dallarından gelen bireylerin Türkiye’den adam getirerek berberlik yaptırdığını iddia etti.

Denetimsizlik nedeniyle ülkede çok sayıda kaçak berber olduğunu belirten Ramazanoğlu, yasal izinle çalışan berberlerin işlerinin düştüğünü, haksız rekabet yaşandığını söyledi.
Kaçak çalışan berberler nedeniyle çalışma saatlerinde de düzensizlik yaşandığından yakınan birlik başkanı, bazı berberlerin haftanın 7 günü geç saatlere kadar çalıştıklarını ifade etti.

Ramazanoğlu, birliğe kayıtlı olmayanların Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “torpiliyle” ustalık ve kalfalık sınavına kabul edildiklerini de iddia etti.Erkek kuaförlerinin isyanın eşiğine geldiğini anlatan Ramazanoğlu, durumun düzelmemesi halinde bir dizi eyleme başvuracaklarını açıkladı.

“Kayıtsız olanlara zorluk çıkaracağız”

KKTC Erkek Kuaförler Birliği Başkanı Nihat Ramazanoğlu, birliği üye olmayanların Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Mesleki Teknik Öğretim Dairesi tarafından ustalık ve kalfalık sınavına kabul edildiklerini iddia etti.

23 Mayıs tarihinde yapılacak kalfalık sınavına 11 kişi, 16 Mayıs tarihinde yapılacak olan ustalık sınavına 23 kişinin katılacağını ancak bunların yarısının birliğe kayıtlı olmadığını öne süren Nihat Ramazanoğlu, sınav komitesinde kendisinin ve bir arkadaşının daha olduğunu, var güçleriyle birliğe kayıtlı olmayıp sınava girecek olanlara zorluk çıkaracaklarını kaydetti.

Birliğe kayıtlı olmanın çok zor bir durum olmadığını, birliğin aidatının sadece aylık 20 TL olduğunu bildiren Ramazanoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkar uğruna buna göz yumduğunu öne sürdü.
Berberlerin çalışma saatlerinin de kaçak berberler yüzünden karıştığını belirten Ramazanoğlu, bunun haksız rekabete yol açtığını, herkesin olduğu gibi kendilerinin de tatil yapıp ailelerine zaman ayırmak istediklerini ifade etti. Ramazanoğlu, Türkiye’den birkaç aylığına gelen bir berberin ailesinin Türkiye’de olduğu için tatil yapmadığını ve böylece kendi müşterilerini çaldığını bildirdi.
Başka meslek dallarında insanların Türkiye’den bir kalfa getirerek berber salonu açtığından da yakınan Nihat Ramazanoğlu, bu insanların fiyat kırdıklarını ve kendilerinin tek geçim kaynağı olan berberlikten kazanacakları paraya ortak olduklarını ifade etti.

Nihat Ramazanoğlu, yasanın ustalık belgesi olmayan kimsenin berber salonu açmasına izin vermediğini ancak Çalışma Dairesi’nin bunu görmezden geldiğini söyledi.Kaçak berberlerin sağlık açısından da büyük tehlike yarattığını savunan birlik başkanı Ramazanoğlu, buna rağmen ülkenin kaçak berber adası olduğundan yakındı.

Saç ve sakal kesme fiyatlarının 2008 yılında olduğu gibi kalmasına rağmen bazı bölgelerdeki kaçak berberlerin bir adet lahmacun fiyatına tıraş yaptıklarını anlatan Nihat Ramazanoğlu, bunun da gerçek berberlerin hayat şartlarını aşağıya çektiğini anlattı. Artık dayanacak durumları kalmadığını anlatan Ramazanoğlu, devletin esnafına, vatandaşına sahip çıkarak sorunlarını bir an önce çözmesini talep etti.

Berberler ne dedi... Berberler ne dedi… Berberler ne dedi…

Halil Özbiler (Max Power Erkek Kuaförü)
“Tüm berberlerin sıkıntısı aynıdır. Ustalık belgesi almadan dükkân açanlar vardır. Bize önce devletin sahip çıkması lazımdır. Ustalık ve kalfalık sınavına girecek olanların birliğe üye olması gerekiyor. Adam dışarıdan gelip benim 25 yıllık işime 2 ayda ortak olabiliyor. Ülkede her şeye zam geldi, ama bu kaçak berberler yüzünden tıraş fiyatları 2008 yılındaki gibidir.”

Yener Yıldız (Oskar Erkek Kuaförü)
“Birliğe üye olmayanların sınavlara kabul edilmemesi gerekiyor. Torpille kimse bu sınava girmesin. Çalışma saatlerinin belirlenmesi ve korunması gerekiyor. Bizim de tatil yapıp ailemizle zaman geçirebilmemiz gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bizi dikkate alsın. Fiyatlarımız 2008 yılı ile aynı kaldı. Oysa ülkede her şeye zam yapılıyor. Berberlik, insan sağlığına doğrudan temas eden bir meslektir. Sorunlarımız çözülmezse eylem yoluna gideceğiz.”

Mustafa Güvercin (Favori Erkek Kuaförü)
Ülkede değişik meslek dallarından insanlar canları çektiğinde çok rahat berber dükkanı açabiliyorlar. Bu insanlar bizim mesleğimize el koyuyorlar. Devlet de bize yardımcı olmuyor. Kaçak çalışanlar, başka meslek dallarından gelip berber salonu açanlar hem haksız rekabete, hem de işlerimizin azalmasına neden oluyorlar. Devletin artık vatandaşına sahip çıkması gerekiyor. Torpille ustalık belgesi verilmesin.”

Serdal Cökü (Mert Kuaför)
“Her önüne gelen ülkemizde berber salonu açabiliyor. Adam emekli memur ancak işveren adı altında berber salonu açıyor. Bizim işlerimizi çalıyor. Birliğe üye olmadan kimse sınava giremesin. Ben kalfayım, ustalık için sınava gireceğim. Yasal bir şekilde gittim birliğe kaydımı yaptırdım. Kaçak çalışanlar yasal çalışanların ekmeği ile oynuyor. Ülkede denetleme mekanizması tam anlamıyla çalışmıyor.”

Kaynak:Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.