1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖNLEM ALAN YOK
ÖNLEM ALAN YOK

ÖNLEM ALAN YOK

Önlem alan yok

A+A-

Ülkedeki göletlerin doluluk oranı, geçen yılın Nisan ayı sonuna göre yüzde 43.2 oranında gerileyerek, yüzde 20.1’e düştü.

KKTC genelindeki 17 göletin doluluk oranı 2013 Nisan sonunda yüzde 63.3 iken, bu yılının Nisan sonunda yüzde 20.1 olarak ölçüldü.

Su İşleri Dairesi Başkanı Turgay Höşsöz, yaptığı açıklamada,  “Özellikle Mesarya bölgesinde içme suyu sağlanan kuyularda büyük düşüşler var, bu sebeple mevcut suyun çok dikkatli kullanılması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Bu yıl yağışların az olması nedeniyle KKTC genelinde bulunan 17 adet göletin tuttuğu su oranı oldukça düşük seviyelere indi.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayı sonunda yapılan ölçümlerde ortalama doluluk yüzde 63.3 iken bu yıl ayni ayda yapılan ölçümlerde bu oran yüzde 20.1’e düştü.

Yedi tanesi kurudu

KKTC’de bulunan 17 göletin toplam su tutma kapasitesi 16,695,011 metre küptür. Şu anda ise bu göletlerde bulunan su miktarı 3,314,787 metre küp olarak ölçüldü.

Mevcut göletlerden Yılmazköy Polatdere, Değirmenlik Çataldere, Geçitkale Eğridere, Mersinlik Azganlıdere, Gemikonağı Madendere, Haspolat ve Gönendere göletlerinde, su ölçülemez seviyede ya da göletler tamamen kurumuş durumda. Geriye kalan 10 gölette de geçmiş yılın ayni ayında yapılan ölçümlere göre su tutma oranlarında büyük düşüşler gözlemlendi.

En büyük fark Madendere’de 

KKTC’nin su tutma kapasitesi en yüksek (4,121,205 metre küp) göleti olan Gemikonağı Madendere’de bu yıl tam bir felaket yaşanıyor.

Trodos Dağları eteklerindeki gölet geçen yıl bu dönemde yüzde 100 dolu iken bu yıl bu seviye şu anda ölçülemeyecek seviyede bulunuyor, yine geçen yıl yüzde 100 dolu olan Dağyolu Üçparmakdere’nin bu yılki su tutma seviyesi şu anda yüzde 47.7 olarak ölçüldü.

Yine geçtiğimiz yıl yapılan ölçümlerde yüzde 89.2 doluluğu olan Değirmenlik Çataldere, bu yıl tamamen kurumuş durumdadır.

“Suyu dikkatli kullanın”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan, Su İşleri Dairesi Başkanı Turgay Höşsöz, bu yıl yağışların çok az olması nedeniyle hem göletlerdeki su seviyesinin hem de içme suyu sağlanan kuyulardaki su seviyesinin oldukça düşük olduğunu belirtti.

Vatandaşlara, mevcut suyu dikkatli kullanması uyarısında bulunan Hoşsöz, özellikle Mesarya köylerine içme suyu sağlanan su kuyularındaki büyük düşüşün kaygı verici olduğunu ve bu bölgelerde yaz aylarında su sıkıntısı olabileceğini vurguladı.

Ülkede her geçen yıl artan su sıkıntısı nedeniyle Türkiye’den gelecek olan suya muhtaç olduğunu da belirten Hoşsöz, “Umarım Temmuz ayında su adamıza gelir”  dedi.

Denizden su arıtmanın da oldukça pahalı bir yöntem olduğunu vurgulayan Hoşsöz, Bafra bölgesindeki arıtma tesisinde yılda 730 bin ton su arıtıldığını ve bu işlem için de yaklaşık 500 bin dolar para ödendiğini söyledi.

KKTC’de bulunan göletlerin 2013 ve 2014 Nisan ayı sonunda yapılan ölçümlerindeki su tutma doluluk oranları şöyle oldu;

 

                                               2013                2014

Yılmazköy Polatdere             % 66.2            Ölçülemez

Arapköy Uzundere                % 70.4            % 51.0

Arapköy Ayanidere               % 49.3            % 36.0

Beşparmak Alagadi                % 27.6            % 29.3

Hamitköy Baştanlıkdere        % 100             % 57.6

Değirmenlik Çataldere           % 89.2            Kurudu

Serdarlı Ağıllıdere                  % 27.6            % 39.7

Geçitkale Eğridere                 Ölçülemez       Kurudu

Ergazi Sayadere                     % 27.8            % 14.9

Mersinlik Azganlıdere            % 53.0            Ölçülemez

Dağyolu Üçparmakdere         % 100             % 47.7

Gemikonağı Madendere        % 100             Ölçülemez

Gönyeli                                  % 100             % 74.4

Kanlıköy                                % 100             % 69.4

Haspolat                                 % 27.6            Ölçülemez

Gönendere                             % 48.4            Ölçülemez

Akdeniz                                 % 100             % 74.0

 

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.