1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖNLEM ALINMAZSA YİNE ÇÖKEBİLİR
ÖNLEM ALINMAZSA YİNE ÇÖKEBİLİR

ÖNLEM ALINMAZSA YİNE ÇÖKEBİLİR

Sistemin eski olması nedeniyle sık sık çöken ADSL, önceki gün yine göçtü. 23 bin abone internetsiz kaldı. Sistemi Türkiye'den gelen ekip yeniden çalıştırdı ancak

A+A-
Önlem alınmazsa yine çökebilir

 

Sistemin eski olması nedeniyle sık sık çöken ADSL, önceki gün yine göçtü. 23 bin abone internetsiz kaldı. Sistem, Türkiye’den Huawei firmasından gelen ekiplerin müdahalesiyle yeniden çalıştırıldı

Ülkemizde önceki gün sabah ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) sisteminin çökmesinden dolayı binlerce abone saatlerce internetsiz kaldı.

Çalışmalarını internet ile yürüten birçok banka, işyeri, kurum ve kuruluş ile ADSL hizmeti alan birçok yerde büyük mağduriyet yaşadı.

Sistemin 7 yıllık ve eski olması yanında geçmiş hükümetin bakım anlaşmalarını iptal etmesi nedeniyle sorunun uzaması, parasını verip yeterli hizmet alamayan tüm abonelerin mağdur olmasına neden oldu.

 ADSL sistemimiz çökmüştü

Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Remzi Evram, ADSL sisteminin 7 yıllık ve eski olduğunu, geçmiş Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetinin bakım anlaşmalarının tümünü feshettiğini ve sistemin çökmesinin ardından, kısa sürede müdahale edilemediğini söyledi.

Evram, sistemin çökmesinden dolayı problem yaşadıklarını ve sistemi kuran şirketten teknik hizmet alamadıklarını kaydederek, tamamen kendi imkânları ile sistemleri götürmeye çalıştıklarını ifade etti.

Bakım anlaşması olmadığı için ilgili firmalardan destek alamadıklarından yakınan Evram, “Sistemimiz önceki gün sabah çöktü. Biz ADLS sistemini kuran Huawei firmasının ülkemizdeki bayisini daireye çağırdık. Kendisinden, vatandaşın mağdur olmaması için sistemin düzeltilmesi için ricada bulunduk. Onlar da bu konu ile ilgilendi ve Türkiye’den ekipler geldi” dedi.

 

Bazı internet sağlayıcıları adaptasyon sorunu yaşadı

Evram, Türkiye’den Huawei firmasından önceki gün akşamüzeri teknik ekiplerin adamıza gelerek ADSL’deki sorun için çalışmaya başladıklarını ve arızanın gerçekleştiği günün akşamı ilk önce 7 bin, ardından diğer abonelere hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

İnternet sağlayıcılarının bir kısmının meydana gelen arızanın giderilmesinin ardından yeni program yüklendiği için bir adaptasyon sorunu yaşandığını ve sistemlerini adapte etmeye çalıştıklarını belirten Evram, şunları ifade etti:

“Vatandaşa verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Bundan sonra bu tip sorunları yaşatmamaya çalışacağız. Bakanımız Ahmet Kaşif bize bu konuya kesin çözüm bulunması yönünde bir talimat vermiştir. Dün sabahleyin daireden mühendis arkadaşlarla görüştüm. Daha hızlı ve kesintisiz bir internet servisi vermeyi arzuluyoruz.”

 

Dağıtım hatları bir bir çöküyor

ADSL sistemindeki portların bir bir çöktüğünü anlatan Evram, bozulan port diğerinin üzerine yüklendiği zaman hem hızda yavaşlama olduğunu ve sistemi kaldırmadığını kaydederek, “Bazen sistem olduğu gibi göçüyor” dedi.

Bakım anlaşması olsaydı rutin haftalık, aylık ve altı aylık bakımlar yapılabileceğini ancak bunların yapılamamasından dolayı sistemin zaman zaman çöktüğünü belirten Evram, sistemin hızlı değişen teknolojide günün koşullarına uygun olmadığını söyledi.

 

“Vatandaş sabırlı olsun”

Bir iki ay içerisinde ADSL sorununa kesin çözüm bulacaklarını vurgulayan Evram, “Artık piyasanın aktörlerinden biriyiz. Piyasa payımız düşmüştür. Hızlı bir şekilde vatandaşın mağduriyeti giderilecektir” dedi.

Ülkemizde çalışan 23 bin ADSL olduğunu ancak aynı anda görüşme sayısının ise 16 bin olduğunu kaydeden Evram, bu yüzden ADSL’in sağlıksız ve yavaş gittiğini söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın ADSL’den tam hizmet alınması için kendilerine talimat vermesinin ardından çalışmalara başardıklarını anlatan Evram, gereği ne ise yapılacağını belirtti.

AB projesi de gündemde

Evram, Avrupa Birliği projesi olan ve 10 milyon Euro’yu kapsayan tüm sistemlerin Avrupa’daki sistemlere adaptasyonlarını içeren bir proje olduğunu ve bunun sonuçlarını önümüzdeki günlerde alacaklarını kaydetti.

Vatandaşların internette özellikle de ADLS’de yaşadığı ve istenilen hıza ulaşılamaması yönündeki sıkıntıları bildiklerini, bu yönde gerekli tedbirleri alacaklarını kaydeden Evram, şöyle devam etti:

“Özellikle karasal hatların iyileştirilmesi için çalışmalarımız başlamıştır. Önümüzdeki aylarda bunun olumlu sonuçlarını göreceğiz. Vatandaşlar ADSL’de yaşadıkları sıkıtı nedeniyle Wireless’e geçmeye başlayabilir. Ancak, tekrardan dönüp bize geçecek, bu kadar iddialıyız.”

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.