1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ORGAN NAKLİ” KONULU SEMPOZYUM
“ORGAN NAKLİ” KONULU SEMPOZYUM

“ORGAN NAKLİ” KONULU SEMPOZYUM

Böbrek hastalıklarına dikkat çekmek üzere, Mart ayının 2’nci perşembesi kutlanan “Dünya Böbrek Günü” çerçevesinde Lefkoşa’da sempozyum düzenlendi, KKTC’deki sorunlara işaret edildi.

A+A-

SİBER: “KRONİK HASTALIKLAR ACITICIDIR VE BU HASTALIKLAR SADECE KİŞİYİ DEĞİL AİLELERİ DE ETKİLER”

GÜLLE: “İNSAN HÜCRE, DOKU, ORGAN NAKLİ YASA TASARISININ KOMİTEDEKİ GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANMAK ÜZERE. YASANIN ÇOK KISA SÜREDE MECLİSTEN GEÇİP YASALLAŞACAĞINA İNANIYORUM”

BESİM: “ÜLKEDE 400 BÖBREK HASTASI VAR. BU HASTALARIN 200’Ü AKTİF ŞEKİLDE DİYALİZE GİRİYOR VE TÜM HASTALARA SADECE BİR NEFROLOJİ UZMANI BAKIYOR”

AKALIN: “DR. BURHAN NALBANTOĞLU DEVLET HASTANESİ’NDEKİ HEMODİYALİZ SERVİSİNİN FİZİKİ ALT YAPISI ARTAN HASTALARA YETERSİZ KALMAYA BAŞLADI”

Böbrek hastalıklarına dikkat çekmek üzere, Mart ayının 2’nci perşembesi kutlanan “Dünya Böbrek Günü” çerçevesinde Lefkoşa’da sempozyum düzenlendi, KKTC’deki sorunlara işaret edildi.

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, bugün, Lefkoşa Merit Otel’de “Organ Nakli” konulu sempozyum düzenledi. Sempozyumda Kuzey Kıbrıs’tan ve Türkiye’den hekimler, hukukçular ve sağlık bakanlığı yetkilileri organ nakli konusunda konuşma yaptı.

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, sempozyumun yanı sıra Dünya Böbrek Günü nedeniyle cumartesi günü Organ Nakli Yasası’na ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek üzere Lefkoşa’nın Dereboyu bölgesinde, Mehmet Akif Caddesi üzerinde bulunan ve “Pronto Çemberi” olarak bilinen yerde toplanarak yürüyüş düzenleyeceğini duyurdu. Saat 15.00’te başlayacak yürüyüşün Başbakanlık ışıklarında tamamlanacağı belirtildi.

SİBER: “MECLİSTEKİ KOMİTELERDEKİ EN ÖNEMLİ YASALARDAN BİRİ DOKU VE ORGAN NAKLİ YASASI”

Derneğin düzenlediği “Organ Nakli” konulu sempozyuma Meclis Başkanı Sibel Siber, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, hekimler, dernek yetkilileri ve üyeleri, sivil toplum örgütleri ve Türkiye’den uzmanlar katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Siber, Meclis’teki komitelerdeki en önemli yasalardan birinin “Doku ve Organ Nakli Yasası” olduğunu kaydetti.

Yasa hakkındaki çalışmalarına değinen Sibel Siber, insan sağlığını ilgilendiren bu yasanın suistimale imkan vermeyecek şekilde hazırlanmasının önemine dikkat çekti.

Siber, yasanın son durumu hakkındaki bilgilerin de kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

“KRONİK HASTALIKLAR ACITICI”

Siber, konuşmasında kronik hastalıkların acıtıcı olduğunu ve bu hastalıkların sadece kişiyi değil, aileleri de etkilediğini belirtti.

Hastaların psikolojik ve sosyal desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Meclis Başkanı Sibel Siber, sağlık alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin bu desteğin sağlanmasındaki rolüne işaret etti.

Siber, en önemli görevinse hükümete ve yasaları hazırlayanlara düştüğünü belirtti.

İyi bir planla, gözde büyütülen birçok sorunun üstesinden gelinebileceğine dikkat çeken Sibel Siber, motivasyonun başarıdaki rolüne vurgu yaptı.

GÜLLE: “KKTC’DE CİDDİ ANLAMDA BÖBREK VE DİYALİZ HASTASI VAR”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise konuşmasında börek hastalıklarının bütün dünyada arttığına dikkat çekerek, “KKTC’de ciddi anlamda böbrek ve diyaliz hastası var” dedi.

Ülkede bir erişkin, bir de çocuk Nefroloji Uzmanı olduğunu belirten Gülle, bu sayının yetersiz olduğunu vurguladı.

“DİYALİZ HASTALARINA YÖNELİK BİR PLANLAMA YAPILMASI GEREK”

Böbrek hastalıklarının tedavisinde ekip çalışmasının şart olduğunu kaydeden Bakan Gülle, KKTC’deki nefrolog sayısının artırılmasının yanı sıra, özellikle diyaliz hastalarına yönelik bir planlama yapılması gerektiğini söyledi.

Lefkoşa ve Mağusa’da diyaliz merkezi olduğunu, yeni merkezin ise Girne’ye açılacağını anlatan Ahmet Gülle, bu merkezlerde pratisyen hekimlerin ve eğitimli hemşirelerin olmasını öngördüklerini söyledi.

“İNSAN HÜCRE DOKU ORGAN NAKLİ YASASI İNSAN YAŞAMINI DOĞRUDAN ETKİLEYECEK”

Organ nakli yasasının insan yaşamını doğrudan etkileyeceğine ifade eden Bakan Gülle, söz konusu yasanın hükümetin sağlık alanında Meclis’e sunduğunu ilk yasa olduğunu söyledi.

Ahmet Gülle, “İnsan Hücre Doku Organ Nakli Yasa Tasarısı’nın komitedeki görüşmeleri tamamlanmak üzere. Yasanın çok kısa sürede Meclisten geçip yasallaşacağına inanıyorum” dedi.

“YASANIN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİYLE ÜLKEDE BÖBREK NAKLİ YAPILABİLECEK”

Yasanın hukuksal altyapısının güçlü şekilde kurulması gerektiğini ifade eden Bakan Gülle, yasadaki hassasiyetlere dikkat çekti, gecikmenin bundan kaynaklandığını söyledi.

Ahmet Gülle, yasanın yürürlüğe girmesiyle ülkede böbrek nakli yapılabileceğini kaydetti.

Gülle, sağlıkta sürekliliği olan bir politikanın hayata geçmesi için çalıştıklarına da dikkat çekti.

“HASTA OLUNMADAN ÖNLEM ALINMALI”

Konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm hastalıklarla ilgili yaklaşımını anımsatan Ahmet Gülle, hasta olunmadan önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.

Böbrek hastalıklarının temelinde diyabet, genetik faktörler bulunduğunu, özellikle Kıbrıs’ta ailevi faktörün oldukça yüksek olduğunu belirten Ahmet Gülle, yanlış beslenme alışkanlıklarının bu hastalıktaki rolünü anlattı.

Gülle, “Toplum olarak, bilinçli bir yaşamı, sağlıklı beslenmeyi ve hareketi her şeyden önce tutmalıyız” dedi, bu yönde kampanyalar ve etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

BESİM: “HAYATİ İŞLER YAPAN BİRÇOK MESLEKTAŞIMIZ YALNIZ ÇALIŞIYOR”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim ise sempozyumda yaptığı konuşmada, böbrek hastalıkları konusunda ülkede ciddi bir sıkıntı olduğunu ifade etti.

Besim, “Ülkede 400 böbrek hastası var. Bu hastaların 200’ü aktif şekilde diyalize giriyor ve tüm hastalara sadece bir nefroloji uzmanı bakıyor” dedi.

Besim, nefroloji uzmanının yaklaşık 10 yıldır yalnız çalıştığına dikkat çekerek, diyaliz servislerindeki hemşire sayısının yetersizliğine vurgu yaptı.

“HÜKÜMET SAĞLIĞIN PLANLAMASINI GÜNDEME GETİRMEK ZORUNDA”

Benzer sorunların onkoloji, adli tıp gibi servislerde de yaşandığını belirten Filiz Besim, “Hayati işler yapan birçok meslektaşımız yalnız çalışıyor. Hükümet sağlığın planlamasını gündeme getirmek zorundadır” dedi.

Organ Nakli Yasası’nın 2008’de yapıldığını anımsatan, süreçle ilgili bilgi veren Besim, gerekli yasaların ivedi olarak geçirilmesi gerektiğini söyledi, “Ölümle savaşan bir hastanın önüne hangi mazeret engel olarak koyabilir ki?” diye sordu.

Besim, yasanın hukuksal zemine sağlam şekilde oturtulması gerektiğini vurguladı, organ ticaretinin dünyadaki boyutuna dikkat çekti.

AKALIN: “HEMODİYALİZ SERVİSİNİN FİZİKİ ALT YAPISI YETERSİZ”

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zerrin Akalın, ülkedeki börek hastalarının sayısının giderek arttığını söyleyerek, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki hemodiyaliz servisinin fiziki alt yapısının artık yetersiz kaldığını vurguladı.

Akalın, “Servisin fiziki yapısının ihtiyaca cevap verecek şekilde büyütülmesi, servise alet ve malzeme alınması gerek” dedi.

“DİYALİZ HASTALARINI TAŞIYACAK SERVİSLERİN HİZMETE KONULMASI ŞART”

Hastaların diyaliz sonrası kendi araçlarını kullanarak evlerine döndüğüne dikkat çeken Akalın, “Bu durum hem hastalar hem de trafikteki sürücüler için risktir. Hastalarımızı taşıyacak servis araçlarının hizmete konulması şarttır” ifadesine yer verdi.

Ülkede tek bir nefroloji uzmanının olmasına da dikkat çeken Zerrin Akalın, dahiliye uzmanı ya da pratisyen hekimlerin servislerde görev alması gerektiğini anlattı, eğitimli hemşirelere duyulan ihtiyaçtan söz etti.

Akalın, herhangi bir nedenle Türkiye’ye giden hastaların buradaki devlet hastanelerinde ücretsiz hizmet alınmasının sağlanmasını da istedi.

“DERNEĞİMİZİ ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞINDAN MAHRUM EDİLDİ”

Konuşmasında derneğin bazı sıkıntılarına dikkat çeken Akalın, işletmesinin Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği tarafından yapıldığı Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin girişindeki çiçekçi dükkanın 2 yıl önce özel şahısa devredildiğini anlattı.

Akalın, “Derneğimiz önemli bir gelir kaynağından mahrum edildi” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.