1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ORGAN NAKLİ YASASI YENİDEN MECLİSTE
ORGAN NAKLİ YASASI YENİDEN MECLİSTE

ORGAN NAKLİ YASASI YENİDEN MECLİSTE

Organ Nakli Yasası için 2+2 anlaşması

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından tekrar görüşülmek üzere meclise gönderilen İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasa Tasarısı, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi tarafından onaylanarak meclise gönderildi.

BRT’de yayınlanan Günün Özeti programına telefonla katılan komite üyesi CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, olumsuz bir şekilde kamuoyunun gündeminde tartışılmaya başlanan ve organ kaçakçılığı ile birlikte anılır hale gelen yasanın komitede enine boyuna irdelendiğini söyledi.

Şahali, yasanın, geçici 4’üncü Maddesi’nin Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile meclise geri iade edildiğini belirtti.

Şahali ‘Sağlık hizmeti çok hassas bir konu ve devletin düzenleyici rolünün yitirilmemesi ve konuyla ilgili güzergahı mutlaka devletin belirlemesi gereken bir konudur. O yüzden bunun eşitlik ilkesi ile konuşulmasını zorlama bir yorum olarak değerlendiriyoruz ama buna rağmen bu hassasiyetleri de göz önünde bulundurarak yeni bir yaklaşım belirledik’ diye konuştu

Organ nakillerinin 2 yıl devlet kontrolünde yapılması, hükümetin gerekli görmesi halinde ise 2 yıl daha uzatılmasını öngören yasanın oyçokluğu ile komiteden geçtiğini söyledi.

Devletin tek egemen olarak hareket edeceği sürenin iyi değerlendirilmesi gerektiğine de dikkati çeken Şahali yasanın ülkede yeni bir çığır açacağını söyledi.

İdari, Kamu ve sağlık İşleri Komitesi Başkanı Demokrat Parti Milletvekili Özdemir Berova da yasayla ilgili görüşlerini açıkladı.

Geçici 4. Maddenin organ nakli uygulanabilecek olan merkezlerde yasanın kendi içerisindeki şartları oluşturan özel ve kamu kuruluşlarının yapabilmesini öngördüğünü kaydeden Berova, savcılığın 5 yıllık süreyi devletin hazırlanabilmesi, gerekli denetim mekanizmalarını kurabilmesi ve devlet hastanesinde de bu periyodun sürekli hale gelebilmesini makul bir süre olamayabileceği yönünde bir görüşü olduğunu anlattı..

Berova, yapılan teknik araştırmalarda devletin gerekli hazırlığı yapması için 2 yıllık sürenin yeterli olduğunun bakanlık ile hemfikir olduklarını söyledi.

Organ kaçakçılığının önüne geçmek için 26’ncı madde de düzenleme yapıldığını belirten Berova Organ nakli yasasından KKTC vatandaşlarının yararlanabileceği şekilde düzenleme yapıldığını ayrıca KKTC vatandaşı olmayan ancak ülkede yaşayanlara da 2 yıllık kesintisiz ikamet koşulu getirildiğini söyledi.

Berova ‘Hukuğa rağmen 5 yıllık süre konusunda ısrarcı olursak ve anayasa mahkemesinden dönerse ortada bir boşluk olacak bunun için 2+2 üzerinde anlaşmaya varıldı’ diye konuştu…

Berova, 24’üncü maddede 18 yaşından küçük ölümlerde ailenin onayı ve psikiyatrist eşliğinde kemik iliğinin alınarak başka bir çocuğa verilmesinin öngörüldüğünü ancak bunun toplum tarafından kabul görmediği için yürürlüğe giremediğini belirterek yasada vasinin onayı baki kalmak koşulu ile kemik iliğinin alınacağı çocuğun onayının da alınması gibi bir düzenleme yapıldığını anlattı.

 

 BRTK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.