1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ORGANİZE GECEKONDU
ORGANİZE GECEKONDU

ORGANİZE GECEKONDU

Yetki karmaşası nedeniyle

A+A-

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga, yetki karmaşası nedeniyle, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin kontrolsüz ve denetimsiz olduğunu söyledi.  Sanayide birçok insanın yasal olmayan bir şekilde konakladığını savunan Tulga, ortaya büyükşehirlerin varoşlarını andıran gecekondu görüntülerinin çıktığını ifade etti.

Sanayi bölgelerinde yaşanan sorunlarla ilgil Diyalog’a değerlendirme yapan Hürrem Tulga, kurumlararası yaşanan yetki karmaşasının, sorunların çözümünü engellediğini belirtti.

Tulga, Sanayi Dairesi ile Belediyeler arasındaki “çatışmadan” dolayı sadece Lefkoşa değil ülkenin birçok yerindeki sanayi bölgesinin sorunlar yumağına dönüştüğünü kaydetti.

“Kiralar Sanayi Dairesi’ne ödeniyor ancak...”

Yaşanan keşmekeşliğe örnek de veren Tulga, sanayi bölgelerinde kiraların Sanayi Dairesi’ne ödendiğini, temizliğin ise Belediyeler tarafından yapıldığını ve birçok iş yerinin, “temizlik parasını Sanayi Dairesi’ne ödüyoruz” gerekçesi ile Belediyeye temizlik parası vermek istemediğini, bu konuda da sorun yaşandığını belirtti.

“Sanayi bölgelerinde imar ve proje onaysız birçok işyerinin bulunduğunu ve dolayısı ile de geçiçi tarife üzerinden elektrik kullanarak astronomik rakamlar ödeyen işletmelerin bulunduğunu” anlatan Hürrem Tulga, Sanayi Dairesi ile Belediyeler arasındaki çekişmeler nedeniyle gerekli denetimlerin yapılamadığını kaydetti.

“Kayıt dışı ekonominin adresi oldu”

Sanayi bölgelerinde gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle, imar plansız büyüdüğünü ve buradaki iş yerlerine müdahale edilmediği için birçok iş yerinin bölündüğünü dile getiren Tulga, “İzin başka iş için veriliyor ama bu işyeri sahipleri burayı bölerek başka kişilere, başka işler için kiralıyor” dedi.

Yapılan bu bölünmelerin tamamının kayıt dışı ve hileli olduğunu, Vergi Dairesi’ne kayıtlı olsalar bile yasal olmadıklarını ileri süren Tulga, bu kontrolsüz gelişme sonucu ayni işi yapan ihtiyaç fazlası birçok iş yerinin açıldığını ve birçok iflasın yaşandığı belirtti.

“Tam bir keşmekeş var”

Kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde artan işyerlerinin, sorunlarla boğuşan sanayi bölgelerinin altyapısına gereğinden fazla yük bindirdiğini ifade eden Tulga, “artık kaldırım ve yolların işgal edildiğini, bazı yollardan araçların bile geçemediğini, büyük bir keşmekeş yaşandığını” söyledi.

Tulga, imar mevzuatının acil olarak uygulanması gerektiğini, aksi takdirde sanayi bölgelerindeki kayıt dışılığın ülke ekonomisine büyük zararlar vereceğini ve zaman geçtikce  çözüm bulmanın zorlaşacağını kaydetti.

“Yönetim tek merkezde olmalı”

KTEZO olarak tek merkezde yönetim için sürekli müdahaleler yaptıklarını ve bunun acil olarak sağlanması gerektiğini ifade eden Tulga, “böylelikle imar izni, işyeri ruhsatı, temizlik gibi işlerin tek merkezden yapılacağını, iş yerlerinin el değiştirirken kuralına göre yapılabileceğini, iş yerlerinin bölünmesinin bir sisteme bağlanacağını, ihtiyaca göre iş yeri açılacağını ve meydana gelebilecek sorunların tek merkezden çözüme kavuşturulacağını, yani her işin daha seri ve kontrollü bitirileceğini anlattı.

Gecekondu gibi

Sanayi bölgelerinde hem kontrolsüz bölünme hem de birçok insanın yasal olmayan şekilde  konaklamasının, burayı adeta bir gecekodu görünümüne soktuğunu da belireten Tulga, insanların buralarda bu şekilde yaşamasının büyük sakıncaları olduğunu söyledi.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.