1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ORGANLARI UMUT OLACAK
ORGANLARI UMUT OLACAK

ORGANLARI UMUT OLACAK

Organları umut olacak

A+A-

Trafik kazasında ağır yaralanan ve beyin ölümü gerçekleşen Mehmet Topal’ın ailesi, zor bir karar alarak çocuklarının organlarını bağışladı
 
Mehmet KARA

Bir taraftaki talihsiz ölümler, diğer tarafta organ bekleyen hastaları yaşama bağlıyor.

Boğazköy-Gönyeli anayolunda, 7 Temmuz’da meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan ve bir süre sonra beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki Mehmet Topal’ın ailesi, çocuklarının organlarını bağışlama kararı aldı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde gerçekleşecek operasyonla Topal’ın kalbi, karaciğeri ve böbrekleri nakil bekleyen hastalara umut olacak.

KIBRIS’a konuşan Mehmet Topal’ın amcası Hüseyin Dayı, başka çocukların hayat bulması için ailenin böyle bir karar aldığını ifade etti.

Bu arada Mehmet Topal’ın naaşı, bugün Ağırdağ Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Ağırdağ Mezarlığı’nda defnedilecek.

Berksel: Organlar ailesinin onayı ile bağışlandı

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor Ersan Berksel ise, beyin ölümü gerçekleşen gencin, ailesinin onayı ile organlarının bağışlandığını kaydetti.

Berksel, organ bağışı konusundaki sürecin de başladığını dile getirdi.

Organları almak için ekip geldi

KKTC Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen çalışmalarda gencin iki böbreğinin Kıbrıs’ta kalacağı; karaciğeri ve kalbinin ise Türkiye’den gelen bir ekibin yardımıyla gerçekleşecek operasyonların ardından Türkiye’ye gönderileceği bildirildi.

Üç ayda üçüncü organ bağışı

Kadavradan (beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden) ilk organ nakli, mayıs ayının başında yapılmıştı. 14 yaşındaki gencin ailesinin aldığı kararla, son üç ayda üçüncü organ bağışı gerçekleşmiş olacak.

Beyin ölümü kriterleri yeniden düzenlenmişti

İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Yasa çerçevesinde, Organ Naklinin İşleyişine İlişkin Usul ve Esasları Düzenleyen (Değişiklik) Tüzüğü Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik tüzüğü, esas tüzüğün 34’üncü maddesinde yer alan Beyin Ölümü Kriterleri yeniden düzenlenmişti.

Beyin ölümü nedir?

Tüm beyin fonksiyonlarının tam ve geri dönüşümü olmayan kaybı durumunda bir hastada beyin ölümü gerçekleşmiş olur.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.