1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ORMANCILIK EYLEM PLANINA BİYOLOJİK MÜCADELE YÖNTEMİ DE EKLENMELİ"
"ORMANCILIK EYLEM PLANINA BİYOLOJİK MÜCADELE YÖNTEMİ DE EKLENMELİ"

"ORMANCILIK EYLEM PLANINA BİYOLOJİK MÜCADELE YÖNTEMİ DE EKLENMELİ"

"ORMANCILIK EYLEM PLANINA BİYOLOJİK MÜCADELE YÖNTEMİ DE EKLENMELİ"

A+A-

ORMAN MÜHENDİSLERİ, ORMANCILIK EYLEM PLANINDA DEĞİŞİKLİK TALEP ETTİ

Orman Mühendisleri Odası, orman zararlılarıyla mücadele için hazırlanan “Ormancılık Eylem Planı”nda değişiklik yapılmasını talep etti.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Can Conkbayır yaptığı yazılı açıklamada, değişikliğin; elzem olması halinde biyolojik mücadele yönteminin kullanılabilmesi için yapılması gerektiğini belirtti.

Bazı uzmanların biyolojik mücadelenin üst üste 4-5 yıl yapılmasını savunurken bazılarının ise üst üste çok sayıda biyolojik ilaçlama uygulamasının böceklerde dayanıklılık geliştirebileceğini söylediğini kaydeden Conkbayır, “Bu nedenle biyolojik mücadelenin bilimsel yöntemlerle belirlenen deneme alanlarında, orman zararlılarıyla mücadele konusundan sorumlu resmi kurumlarca yapılan popülasyon sayımı sonuçlarına göre ve sadece zarar eşik değerinin aşılacağı öngörülen orman sahalarında planlanmasının daha doğru ve ekonomik akla daha uygun bir uygulama olacağı düşüncesindeyiz” dedi.

Böcek popülasyonunun zarar eşik sınırının altında olacağı öngörülen bölgelerde dünyada uygulanan diğer entegre mücadele yöntemlerinin kullanılmasını savunan Conkbayır, yapılan sayım sonuçlarına göre böcek popülasyonunun zarar eşik sınırını aşacağı ve afet derecesinde zarar verebileceği öngörülen bölgelerde biyolojik mücadele yönteminin kullanılması gerektiğini kaydetti.

Conkbayır, TC kaynaklarıyla finanse edilen 2014-2018 yıllarını kapsayan KKTC Ormancılık Eylem Planı’nda diğer entegre yöntemlerin de yer aldığını ancak uygulanmadığını savundu.

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Conkbayır, bir afet durumu halinde başvurulabilecek tek maddi kaynağın yerel kaynaklar olacağını belirterek, bu nedenle çam kese böceği ile mücadele kapsamında elzem olması durumunda biyolojik mücadele yönteminin de kullanılabilmesi için “Ormancılık Eylem Planı”nda tadilat yapılmasını talep etti.

Conkbayır, “Bu girişimin yapılmaması halinde ise önümüzdeki dönemde böyle bir acil ihtiyacın vuku bulması durumunda gerekecek maddi kaynağın yerel bütçe içinde sağlanması yönünde önlem alınması gerekmektedir” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.