1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÖRNEK OLMAK”
“ÖRNEK OLMAK”

“ÖRNEK OLMAK”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile Kıbrıs Rum Sanayi ve Ticaret Odası (CCCI),

A+A-

BUCCI: “İKİ KESİMİN İŞ DÜNYALARI ARASINDAKİ DİYALOĞUN GÜVEN VE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRECEĞİNE İNANIYORUM”

TOROS: “KIBRIS KONUSU SADECE SİYASİLERİN ELİNE BIRAKILMAYACAK KADAR HASSAS VE ÇALIŞMA GEREKTİREN BİR KONUDUR”

“İKİ KESİM ARASINDAKİ MOBİL İLETİŞİMDE BENCE RUM YÖNETİMİ’NİN 00357 KODU KULLANILAMAZ… RUM KESİMİNİN BU İSTEĞİ MÜZAKERELERİN GÜNDEMİNDE… ARAÇ SİGORTALARI KONUSUNDA ŞİRKETLERİ BİRARAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

PİLİDAS:”HEDEF, GRUBUN ORGANİZASYON KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNE, İSMİNİN DUYURULMASINA, SAYGINLIK KAZANMASINA VE ÜYE SAYISININ ARTTIRILMASINA YARDIMCI OLMAKTIR”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile Kıbrıs Rum Sanayi ve Ticaret Odası (CCCI), iki kesimdeki iş dünyası arasında diyalog, işbirliği ve uzlaşıya destek olma hedefiyle yeni bir çalışma başlattı.

“Örnek olmak” ismindeki proje bugün Lefkoşa ara bölgedeki Chateau Status Restoran’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Proje yaklaşık 10 ay önce Malta’da bir araya gelen 10 Kıbrıslı Türk ve 10 Kıbrıslı Rum iş insanının oluşturduğu Malta İş Liderleri Grubu’nun, iki taraf arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi çabalarına destek olunması için hazırlandı.

İki oda tarafından yürütülecek proje, Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. Proje kapsamında ara bölgede küçük bir pazar yeri kurulması ve işadamlarının Türkiye ve Yunanistan ziyaretleri, ticari araçların dolaşımı gibi konuları da içeriyor.

BUCCI: “DİYALOG, GÜVEN VE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRECEĞİNE İNANIYORUM”

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası Şefi Michaela Di Bucci “İki oda tarafından hayata geçirilen projenin, iki kesimdeki iş dünyaları arasında diyalog, güven ve işbirliğini geliştireceğine inanıyorum” dedi.

İki kesimden özelde ticaret kesimleri, geneldeyse sivil toplum örgütlerinin adada sürdürülebilir bir çözüm bulma çalışmalarına güçlü destek verdiğini, bu konuda iki taraftaki Ticaret Odalarının güzel bir emsal teşkil ettiğini kaydeden Bucci, adada bulunacak bir çözümün her iki kesimin ekonomisine yarar getireceğinin yapılan pek çok çalışmada görülebildiğini kaydetti.

Bucci, ”Yapılan çalışmalar Gayri Safi Milli Üretimin (bir ülkenin yıllık olarak ürettiği hizmet ve ürünlerin toplam değeri) iki kat büyüyeceğini gösteriyor” dedi.

Projenin Avrupa Komisyonu’nun Sivil Topluma Hibe Programı çerçevesinde finanse edildiğini kaydeden Di Bucci, program kapsamında yapılan yardımların 7 milyon Euro’ya yanaştığını belirtti.

Bucci, “Yapıcı işbirliği ve iletişim yönündeki çalışmaları ve kapsamlı çözüm için gerekli olan olumlu ortamın yaratılmasına katkılarından dolayı iki örgütü kutluyorum” dedi.

TOROS: “BAŞARILI İŞ BİRLİĞİNİN YENİ SONUCU”

KTTO Başkanı Fikri Toros, projenin iki odanın adada kapsamlı bir çözüme yardımcı olmak adına yürüttüğü başarılı iş birliğinin yeni bir sonucu olduğunu; projenin iki toplumun yakınlaşmasına yardımcı olmayı amaçladığını kaydetti.

Projede iki kesimden iş insanları arasındaki diyalog, güven ve uzlaşı kültürünün geliştirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Toros, Malta İşadamları Grubu’nun oluşmasına yaptığı katkıdan dolayı Amerika Uluslararası Yardım Ajansı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İşbirliği ve Güven İçin Hareket yetkilileri ile projeye katkıda bulunan tüm kesimlere teşekkürlerini iletti.

Barış ve refah içerisinde bir geleceğin mümkün olduğuna inandığını kaydeden Toros, “Kıbrıs konusu sadece siyasilerin eline bırakılmayacak kadar hassas ve çalışma gerektiren bir konudur. İş dünyasının bu süreçte yer alması kaçınılmazdır” dedi.

PİLİDAS: “HEDEF ÜYE SAYISININ ARTIRILMASINA YARDIMCI OLMAK”

CCCI Başkanı Phidias Pilidas ise yapılan katkıların iki toplum arasında diyalog, güven, işbirliği ve barışın geliştirilmesi çalışmalarının sürdürülmesini sağladığını kaydetti.

Projenin yeni oluşturulan iki kesimden 10’ar iş adamının yer aldığı Malta İş Liderleri Grubu’nu desteklemek amacıyla iki oda tarafından yürütüleceğini kaydeden Pilidias, “Hedef, grubun organizasyon kapasitesinin geliştirilmesine, isminin duyurulmasına, saygınlık kazanmasına ve üye sayısının arttırılmasına yardımcı olmaktır” dedi.

İLK ZİYARET 14 EKİM’DE İSTANBUL’A

Proje kapsamındaki çalışmalarda amacın iki toplum arasında güveni ve işbirliğini arttırmak olduğunu kaydeden Pilidas, Malta İş Liderleri Grubu’na hizmet edecek bir genel sekreterlik oluşturulması, ortak bir pazar yeri belirlenmesi, Türkiye, Yunanistan, KKTC ve Kıbrıs Rum kesimi iş dünyaları arasında iş olanaklarının incelenmesi, ticari araçların dolaşımı, çapraz staj olanakları, toplumu bilgilendirme çalışmaları ve iki kesimden iş adamlarının Türkiye ve Yunanistan’a ziyaretler düzenlemenin planlandığını, ilk ziyaretin de 14 Ekim’de İstanbul’a gerçekleştirileceğini bildirdi.

“ADANIN YENİDEN BİRLEŞMESİNE YARDIMCI OLACAK”

Projenin ortak hedef olan adanın yeniden birleşmesine yardımcı olacağını ümit ettiğini kaydeden Pilidas, proje çerçevesinde öngörülen çalışmaların 2 yılda tamamlanacağını ve 250 bin Euro’ya mal olacağını belirtti

MOBİL İLETİŞİM… “SORUNLARIN PEK ÇOĞUNU ÇÖZDÜK”

KKTC ile Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösteren mobil telefon operatörleri aboneleri arasında görüşmeleri mümkün kılmak için yapılan çalışmalarla ilgili soruya karşılık ise Pilidas, “Var olan teknik sorunların pek çoğunu çözdük… Şimdi ise nihai kararların alınmasını bekliyoruz” dedi.

“SİYASI KARAR GEREKİYOR”

Roaming antlaşması için her iki kesimdeki şirketlerin de sürece dahil olduğunu ifade eden Pilidas, “Ancak saklamaya gerek yok, günün sonunda siyasi kararların da alınması gerekiyor” dedi.

TOROS: “BENCE RUM YÖNETİMİ'NİN KODU KULLANILAMAZ”

Toplantı sonrası iki kesim arasında mobil iletişimle ilgili gazetecilerin ek sorularını yanıtlayan KTTO Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kullandığı 00357 uluslararası kod numarasıyla ilgili olarak, “Benim düşüncelerime göre, bu numaranın mevcut siyasi yapıda kullanılması mümkün değil” dedi.

“MÜZAKERELERİN GÜNDEMİNDE”

Toros, Kıbrıs Rum kesiminin kullanılmasını istediği 00357 uluslararası kod numarasının “müzakerelerin gündeminde” olduğunu ifade etti.

İki kesim arasındaki hukuksal yapıda farklılıkların bulunduğuna da dikkat çeken Toros, roaming antlaşmasının hangi hukuk çerçevesinde imzalanacağı da kesinlik kazanmadığını ifade etti.

“SİGORTA ŞİRKETLERİNİ BİRARAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Araç sigortaları ile ilgili soruya karşılık ise Toros, her iki odanın görevinin tarafları bir araya getirmek ve işbirliğine teşvik etmek olduğunu, bu yönde de sigorta şirketlerini bir araya getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.