1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ORTA YAŞ GRUBUNA "KALP KRİZİ" UYARISI
ORTA YAŞ GRUBUNA "KALP KRİZİ" UYARISI

ORTA YAŞ GRUBUNA "KALP KRİZİ" UYARISI

Orta yaş grubuna "kalp krizi" uyarısı

A+A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi  kardiyolog Prof. Dr. Harun Kılıç, kalp krizinin ansızın başladığını belirterek,  “Kalp krizi tüm dünyada en sık ölüm sebeplerindendir. Olay çok ani başlar ve çok  acı sonuçlara sebep olur. Yaşlıları daha fazla tutsa da orta yaş ansızın ölüm  için daha risklidir" dedi.
 
Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalp krizinin sebepleri  arasında kalbi besleyen damarlardan birinin veya bir kaçının tıkanmasıyla  olduğunu söyledi.
 
 Kan pıhtısının kalp damarlarını tıkadığını vurgulayan Kılıç, damar  daralması ve kan pıhtısının esas nedeninin ise "ateroskleroz" denilen damar  sertleşmesi olduğunu belirtti.
 
Kılıç kalp krizinin zamanının olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
 
"Ancak, sabah saatlerini, kış ve yaz mevsimini, ağır stres ve üzüntü  zamanlarının sevdiğini biliyoruz. Kalp krizinin belirtisi göğüs ağrısı. 'Önemsiz,  geçer' demeyelim. Göğüs ağrısı, terleme ve göğüste baskı varsa aksi ispat edilene  kadar kalp krizi gibi önlem alalım. Hemen 112’yi arayalım veya en yakın acil  servise gidelim. Göğüs ağrısı sonrası her saat, her dakika geriye sayan ama ne  zaman patlayacağını bilmediğimiz bir saatli bomba gibidir. Bir saat önce önümüzde  göğüs ağrım var diyen arkadaşımız veya sevdiğimiz birisi gözümüzün önünde  ölebilir. Kalp krizi tüm dünyada en sık ölüm sebeplerindendir. Olay çok ani  başlar ve çok acı sonuçlara sebep olur. Yaşlıları daha fazla tutsa da orta yaş  ansızın ölüm için daha risklidir."
 
Kalp krizinde erken müdahalenin hayat kurtardığını vurgulayan Kılıç,  ölümlerin yarısının kriz başladıktan sonraki ilk saat içinde ortaya çıktığını  aktardı.
 
 Kılıç, kalp krizinin acil bir durum olduğunu belirterek, "Hastaneye  yatmayı ve yoğun bakımı gerektirir. Zaman geçtikçe yaşamı yitirme ihtimali  artacak ve harap olan kalp kası miktarı artacaktır. Harap olan kalp kasının  telafisi yoktur. Kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az  düzeyde tutmak için hastanın bir an önce hastaneye yetiştirilmesi gerekmektedir.  Erken teşhis, erken hastaneye ulaşmak, erken ve doğru müdahale hayat kurtaran  zincirdir" ifadesini kullandı.
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.