1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ORTAK AÇIKLAMA BELGESİ TÜRK TEZLERİ, KKTC VE TÜRKİYE AÇISINDAN TEHLİKELER İÇERİYOR”
“ORTAK AÇIKLAMA BELGESİ TÜRK TEZLERİ, KKTC VE TÜRKİYE AÇISINDAN TEHLİKELER İÇERİYOR”

“ORTAK AÇIKLAMA BELGESİ TÜRK TEZLERİ, KKTC VE TÜRKİYE AÇISINDAN TEHLİKELER İÇERİYOR”

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, BM gözetiminde kabul ettikleri ortak açıklama belgesinin Türk tezleri, KKTC, Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye açısından ciddi sakınca ve tehlik

A+A-

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, BM gözetiminde kabul ettikleri ortak açıklama belgesinin Türk tezleri, KKTC, Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye açısından ciddi sakınca ve tehlikeler içerdiğini savundu.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Rum tezlerine hizmet eden bir içeriğe sahip olduğu iddia edilen ortak açıklamanın KKTC’yi eyalete dönüştürecek, Kıbrıs Türk halkını ise  azınlığa düşürecek zemin yaratabilecek nitelikte olduğu savunuldu.

“Mevcut durum kabul edilemez” ifadesinin aldatmaca ve tehlikeli bir yaklaşım olduğu kaydedilen açıklamada, garanti siteminin ortadan kaldırılacağının zımnen de olsa ifade edilmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Rum yönetiminin ısrarla istediği tek egemenlik anlayışına bağlı bir kurgulamaya gidilmesi durumunda sözde federasyon adı altında ancak federasyon olmayan, çoğunlukçu, üniter devlet yapısının ortaya çıkacağı iddia edildi.

Açıklamanın 15 maddelik öneriler bölümünde ise, egemen eşitliğin mutlaka korunması ve mevcut düzenlemenin buna göre değiştirilmesi istendi.

İki devletlilik ve iki kesimliliğin mutlak şekilde korunması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Türk halkı kendi devletinde/kesiminde bariz bir çoğunluğa sahip olmalıdır” denildi.

Öneriler bölümünde ayrıca kurulacak ortaklık devletinin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin devamı niteliğinde olmaması; Garanti ve İttifak Anlaşmaları’nın yeni koşullara göre geliştirilmesi ve varılacak anlaşmanın AB’nin birincil hukuku haline getirilmesi gerektiği de vurgulandı.

Açıklamada, tüm yetkililerin sorumluluklarını duyarlılıkla ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi beklentisi de dile getirildi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.