1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ORTAK HEDEFLER İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMA HEYECANI DUYULUYOR”
“ORTAK HEDEFLER İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMA HEYECANI DUYULUYOR”

“ORTAK HEDEFLER İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMA HEYECANI DUYULUYOR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Türk toplumunun parçası olduğunu,

A+A-

SİBER: “ORTAK HEDEFLER İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMA HEYECANI DUYULUYOR”

“İNGİLTERE’DEKİ KIBRISLI TÜRKLERİN KIBRIS’LA BAĞLARINI GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN PROJELER ÜRETMELİYİZ”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Türk toplumunun parçası olduğunu, mesleklerinde çok başarılı bu kişilerin özellikle lobicilik konusunda, ortak hedefler doğrultusunda kendileriyle birlikte çalışmak için heyecan duyduğunu söyledi.

Siber, ülkelerine ilişkin aidiyet duyguları yüksek ancak yeni nesiller için asimilasyon endişesi taşıyan İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin dillerini ve kültürlerini unutmamaları, yaşamaları için hem devletin, hem de sivil toplum örgütlerinin motive edici çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.

Meclis Başkanı Siber, Londra’da sivil toplum örgütleriyle görüşmelerini dün de sürdürdü. Siber ve ona eşlik eden milletvekilleri CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, DP-UG Milletvekili Ergün Serdaroğlu, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra ve TDP Milletvekili Zeki Çeler dün öğleden sonra sırasıyla Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, aynı zamanda Türk-İngiliz Hukukçular Birliği Başkanı Emma Edhem; Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği Başkanı Çetin Ramadan ve Embargoed! Başkanı Fevzi Hüseyin ve beraberlerindeki heyetlerle KKTC Londra Temsilciliği’nde görüştü. Görüşmelerde KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı da hazır bulundu.

Siber, görüşmelerde yaptığı konuşmalarda, çalışmaları ve Londra’ya geliş nedenleri hakkında bilgi verdi.

“ZENGİN İNSAN KAYNAĞI VAR”

İngiltere’de entelektüel birikimi yüksek, çok değerli insanlar bulunduğunu ve onlardan yeteri kadar haberdar olamadıklarını belirten Siber, sivil toplum örgütleriyle görüşmelerinde insan kaynağının ne kadar zengin olduğunu gördüklerini söyledi.

Siber, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emma Edhem’in aynı zamanda çok başarılı, genç ve heyecanlı bir hukukçu olduğunu, uluslararası alanda birçok önemli davayı kazandığını kaydederek, Emma Edhem’in ülkesine nasıl yardım edebileceğini sormasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“ORTAK HEDEFLER İÇİN…”

İngiltere’nin ilk Müslüman Büyükelçisi’nin de 2004-2008 yılları arasında İzlanda’da görev yapan bir Kıbrıslı Türk olduğunu öğrendiğini kaydeden Meclis Başkanı Siber, İngiltere’de yaşayan akademisyenler, iş adamları, mühendisler ve diğer tüm insanların Kıbrıs Türk toplumunun parçası olduğunu, bu kişilerin özellikle lobicilik konusunda, ortak hedefler için kendileriyle birlikte çalışmak için heyecan duyduğunu ifade etti.

“AİDİYET DUYGULARI YÜKSEK… ASİMİLASYON ENDİŞELERİ VAR”

“Ülkelerine aidiyet duygularının çok güçlü olduğunu gördüm. Asimilasyon konusunda endişeleri var. Şu anda yaşadıkları toplumla entegre bir yaşamları var ama özellikle Türkçe’yi unutmamak ve gelecek nesillerin de Kıbrıs’la bağlarını güçlü tutmaları konusunda ortak projeler üretebiliriz” diyen Siber, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkleri Cumhuriyet Meclisi web sayfasını ve sosyal medyadaki Meclis sayfasını izlemeye çağırdı.

Meclis Başkanı Siber, İngilere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, özellikle yasalarla ilgili görüş ve düşüncelerini Meclis’e iletebileceklerini belirtti.

ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI, KAMPLAR, KÜLTÜREL ETKİNLİKLER…

Eğitim ve kültürle ilgili bakanlıkların, öğrenci değişim programları, kamplar, kültürel faaliyetler düzenleyerek İngiltere’deki Kıbrıslı Türk çocukların ülkeyle bağlarının güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yapabileceğini söyleyen Siber, “Onları kendi dil ve kültürlerini unutmamaları, yaşamaları konusunda motive edici çalışmalar yapmalıyız. Bunun için hem İngiltere’deki sivil toplum örgütlerimize, hem de devletimize büyük görevler düşer. Bugün zengin ülkeler kendi kültürlerini dünyaya yaymak için büyük kaynak ayırırken biz kendi kültürümüze ait insanlarımızı kaybetmemeliyiz” diye konuştu.

STÖ TEMSİLCİLERİ

Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emma Edhem de konuşmasında, daha önce Londra’ya gelen diğer bazı hükümet yetkilileriyle de görüştüğünü belirterek, KKTC’ye nasıl yardım edebileceğini konuştuğunu ve Siber’le de bu konuyu ele almak istediğini söyledi. Londra’nın birçok uluslararası örgütün merkezi olduğunu kaydeden Edhem, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.

Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği Başkanı Çetin Ramadan, politik olmayan bir grup olduklarını ve iki yıl önce kurulduklarını belirterek, Avrupa Parlamentosu ve diğer bazı kuruluşlar nezdinde lobicilik çalışmaları yürüttüklerini anlattı; Kıbrıs sorunu konusunda bugüne dek yaptıkları konusunda bilgi aktardı.

AMBARGOLARLA 50 YIL

Embargoed! (Ambargolular) Grubu Başkanı Fevzi Hüseyin ise, Kıbrıslı Türklerin tam 50 yıldır ambargo ve izolasyonlar altında yaşamaya mahkum edildiğini belirterek, “kısa film, sanat, fotoğraf ve şiir” dallarında açtıkları “ambargolar” konulu ödüllü bir yarışma düzenlediklerini açıkladı.

Hüseyin, Meclis Başkanı Siber’den bu yarışmaya katılımın artırılması için destek istedi.

Meclis Başkanı ve milletvekilleriyle görüşmede, Embargoed! grubunun yarışma için hazırladıkları ve Kıbrıslı Türklerin 50 yıldır ambargolar altında yaşadığını anlatan kısa filmi de izlendi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.