1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ORTAK METİN, RUMLARIN TAKINTISI”
“ORTAK METİN, RUMLARIN TAKINTISI”

“ORTAK METİN, RUMLARIN TAKINTISI”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, sosyal buluşmalarla ileriye götürülmek istenen görüşme süreçlerinden kolay kolay sonuç çıkmayacağını düşündüğünü bildirdi.

A+A-

“SOSYAL BULUŞMALARLA GÖTÜRÜLMEK İSTENEN GÖRÜŞME SÜREÇLERİNDEN SONUÇ ÇIKMAZ”

“ORTAK METİN, RUMLARIN TAKINTISI”

“CTP KURULTAYINDA TARAF DEĞİLİM”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, sosyal buluşmalarla ileriye götürülmek istenen görüşme süreçlerinden kolay kolay sonuç çıkmayacağını düşündüğünü bildirdi.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat katıldığı bir televizyon programında  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasındaki sosyal içerikli buluşma ve gündemdeki diğer konuları değerlendirdi.

“SOSYAL İÇERİKLİ BULUŞMALAR TIKANIKLIĞIN İŞARETİ”

2. Cumhuırbaşkanı Mehmet Ali Talat, Eroğlu-Anastasiadis görüşmesiyle ilgili olarak,  sosyal içerikli buluşmalarla süreci ilerletme veya başlatma çabalarının, aslında tıkanıklığa işaret ettiğini ifade etti.

2. Cumhurbaşkanı’nın Ofisindan yapılan açıklamaya göre, Talat, “Ama sonuçta anlaşmazlığı ilan etmek için sosyal birliktelik organize etmenin mantıklı bir yanını göremiyorum; bu sonuç olsa olsa Anastasiadis’in Avrupa gezisi öncesinde Türk tarafından şikayet edebilme olanağı elde etmesine yaramıştır” dedi.

“ORTAK METİN RUMLARIN TAKINTISI”

Ortak metin konusunu Rum tarafının abarttığını söyleyen Talat, bunun Rumlar için adeta bir takıntı haline geldiğini ve uluslararası toplumun da buna “oynaması” nedeniyle mecburiyete dönüştüğünü söyledi.

Talat, her şeye rağmen, yemekli toplantının sürecin başlamasına neden olmasını beklediğini ama tersi bir sonuç doğurmasının kendisinde de hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

FEDERASYONUN OLUŞUMU

Türk tarafının sözcülerinin, zaman zaman iki egemen devlet bulunduğunu, bunların kurucu devlet olarak federasyon kuracaklarını söylediklerine işaret eden Talat, bunun yerine, “federal devletin iki kanadı, iki kurucu devleti olacak” yaklaşımının Rum tarafının tepkisini azaltacağını ve çözüm için de bunun gerekli olduğunu savundu.

Talat, iki kurucu devletin bağımsız birer devlet olarak bir araya gelecekleri şeklindeki bir yaklaşımı, BM’nin de kabul etmekten uzak durduğunu, Güvenlik Konseyi kararlarıyla da bu duruşunu pekiştirdiğini hatırlattı.

BAŞARISIZLIK İKİ TARAFA AİT

Eroğlu-Anastasiades buluşmasının hemen ardından yapılan açıklamalara değinen Talat,  toplantıdan sonra açıklanan görüşlerin çıkmazın devam ettiğini tescillediğini belirtti.

Talat, süreçte bir başarısızlık varsa, bunun uluslararası platformda iki tarafa  ait olduğunu vurguladı.

Talat, aynı pozisyonların tekrarlanması için bir araya gelindiğinde durumun daha da katılaştığının bir kez daha görüldüğünü kaydetti.

“CTP KURULTAYINDA TARAF DEĞİLİM”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP/BG kurultayıyla ilgili olartak da, kurultayda yarışacak her iki adayın da muteber olduğunu, kendisinin bu yarışta taraf olmadığını ifade etti.

Talat, kendi dönemindeki gelişmelere değinerek, her kurultay öncesinde, o dönemde Genel Sekreter olan  Ferdi Sabit Soyer ve partinin önde gelen yöneticileriyle bir araya geldiğini ve tek adayla kurultaya gittiklerini, böylece birlikte yüründüğünü belirtti.

Kendi döneminde bölünme olmadığını ancak ayrılma olduğunu kaydeden Talat, bu sefer ayrılma ihtimalinin de görülmediğini ifade etti.

“HÜKÜMET ORTAKLARININ YANSIMASI İYİ DEĞİL”

Talat,  hükümet ortaklarının durumunu bilmemekle birlikte, dışa yansıyanın iyi olmadığının  görüldüğünü söyledi.

KURULTAY İSTİHDAMLARI

Talat, UBP hükümeti dönemindeki, “kurultay istihdamları” olarak nitelendirilen istihdamlara da değindi.

“Bir hükümet partisi, kurultay için, alelacele 400 kadar insanın tümünü  Başbakanlık’ta istihdam ederse, bunda bir hinlik var” diyen Talat, istihdamların yasa dışı olmayabileceğini, ancak etik yönünden bunu yeni hükümetin değerlendirme hakkı olduğunu söyledi.

Talat, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun  kurultay öncesinde istihdam yapmayarak etik davrandığını vurguladı.

Talat, kurultay için yapılan istihdamlar nedeniyle bugün ihtiyaç duyulan öğretmen ve polis alımı yapılamadığını da sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.