1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ORTAK METNE GEREK YOK…”
“ORTAK METNE GEREK YOK…”

“ORTAK METNE GEREK YOK…”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, yeni müzakere sürecinin nereye gideceği noktasında endişeli olduğunu ifade etti;

A+A-

“UZUN BİR SÜREÇ OLACAK”

“ORTAK METNE GEREK YOK…”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, yeni müzakere sürecinin  nereye gideceği noktasında endişeli olduğunu ifade etti.

BRT’ye göre, yeni müzakere sürecini bir programda değerlendiren Özgürgün, “Umutsuzluk kuzeyden kaynaklanmıyor. Anastasiades masada da zaman geçirecek, uzun bir süreç olacak” dedi.

Son gelişmeleri “başlaması gereken gecikmiş süreç” olarak yorumlayan Özgürgün, sürecin Rum Lider Anastasiadis ve Rum Yönetimi’nin tavrı nedeniyle tıkandığını anlattı.

Özgürgün, “Anastasiadis beş ay ayak sürüdü. O da bir gün görüşmelerin başlayacağını biliyordu. 1968’den beri kimse sonlandıramadı. Bir taraf isteyince zaten başlıyor. Türk tarafı istekli. Şu anda başlaması lazımdı başlayacak, ancak nereye gideceği noktasında endişeliyim…” dedi.

Ortak metne gerek olmadığını söyleyen Özgürgün, bu konuların aslında masada konuşulması gerektiğin belirtti.  Özgürgün, Güney Kıbrıs’ın anlaşmaya değil anlaşmamaya yakın olduğunu siyasi zeminin de bunun üzerinden yürüdüğünü kaydetti.

Özgürgün, “Umutsuzluk kuzeyden kaynaklanmıyor.  Genel olarak Kıbrıs konusunda bir yere varmak sıkıntılı. Anastasiades masada da zaman geçirecek, uzun bir süreç olacak…” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin de bir noktada uzlaşmadığını söyleyen Özgürgün, “Kıbrıs konusunda Rusya ve Çin her zaman Rum tarafı yanında. İngiltere ve Amerika ise denge unsuru….Anlaşmanın olabilmesi bu Güvenlik Konseyi yapısı ile mümkün değil. Denge üstünde görüşmelerin başlaması herkesin işine geliyor” diye konuştu.

“Kuzey ve güney her açıdan farklı” diyen Özgürgün, içeriğe bakılmaksızın Kuzey’de her zaman kabulün yüksek çıkacağını, Güney’de ise kilisenin etkisinin büyük olduğunu, bu anlayışın değişmesi gerektiğini, ancak bunun zor olduğunu kaydetti.

“Anlaşma konusunda sürpriz bekliyor musunuz” sorusunu yanıtlayan Özgürgün, “1960 yılında bir sürpriz oldu, fakat mutlu sonla bitmedi. Sebebi, sürpriz olmasıydı. Sürpriz olmamalı. Herkes bilinçli olmalı. Nedeni, nasılı bilinmeli. İçerik anlaşılmalı” dedi.

“ZEMİN OLUŞMADI”

Özgürgün, sağda birleşme konusuyla ilgili olarak da, “Meseleleri halletmenin yolu birlikten, güçten geçer. Birlikte ciddi güç ortaya çıkar buna da ihtiyaç var ama bunun oluşması için belirli anlayış ve yakınlaşma gerek” dedi.

Ana muhalefet olarak göreve devam ettiklerini belirten Özgürgün, “DP ile birlik olacaksa bu konuşulmalı ama muhalefetteki bir parti ile iktidardaki partinin şu an bunu konuşması şık olmaz. Onun zemini belli ama şu an oluşmadı” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.