1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OYLAMA SALI GÜNÜ
OYLAMA SALI GÜNÜ

OYLAMA SALI GÜNÜ

Anayasa değişikliği prosedürü...

A+A-

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ CUMARTESİ MECLİS’TE GÖRÜŞÜLECEK... AYNI GÜN TAMAMLANMASI HALİNDE SALI GÜNÜ GENELİNİN OYLAMASI YAPILACAK

CUMHURBAŞKANI’NIN ONAY İÇİN 15 GÜNLÜK SÜRESİ VAR

KKTC Anayasası’nın değiştirilmesi için başlatılan süreç öngörüldüğü gibi ilerlerse Kıbrıs Türk halkı 29 Haziran’da yerel yöneticilerini seçerken Anayasa değişikliği için de referanduma gidecek.

TAK muhabirinin derlediği bilgilere göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 31 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da olağanüstü toplanarak “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”nin genelini ve maddelerini görüşecek.

Görüşmenin aynı gün tamamlanması halinde iki tam gün sonraya denk gelen 3 Haziran Salı günü kısa isim okunarak önerinin geneli oylanacak. Değişikliklerin kabulü için 34 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor.

Anayasa değişikliği prosedürüne göre öneri daha sonra onay için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na gönderilecek. Cumhurbaşkanı’nın onaylamak için 15 günlük süresi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı değişiklikleri onaylayıp 29 Haziran’da referandum sürecini başlatmak için Resmi Gazete’de yayımlayacak veya onaylamaması halinde öneriyi yeniden görüşülmek üzere Meclis’e gönderecek.

Cumhuriyet Meclisi’nde halen CTP-BG’nin 21, DP-UG’nin 11, UBP’nin 15, TDP’nin 3 milletvekili bulunuyor.

ANAYASA’DAKİ DÜZENLEME

1985 Anayasası’nın sekizinci kısımdaki son kurallarda “Anayasanın Değiştirilmesi” yan başlıklı 162. maddeye göre, Anayasa kısmen veya tamamen ancak Cumhuriyet Meclisi’nin en az on üyesinin önerisi ve üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun oyuyla değiştirilebiliyor.

Anayasa’daki değişemeyecek maddelerin düzenlendiği 9. madde kurallarının saklı olduğu belirtilen 162. maddeye göre, Anayasa’daki değişiklikler, yasaların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki kurala bağlı olarak yapılabiliyor.

Değişiklik önerisinin, verilmesinden itibaren 30 gün sonra görüşülebileceği düzenlenen 162. maddesinin 3. Fıkrasında, “Anayasa değişiklikleri, halkoylamasından sonra, kabul edildiği takdirde, Cumhurbaşkanınca on gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer” ifadeleri yer alıyor.

MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ’NDEKİ DÜZENLEME

Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü’nde ise “Anayasanın Değiştirilmesine İlişkin Yasa Önerileri” 96. maddede şöyle düzenlendi:

“(1) Anayasanın değiştirilmesine ilişkin önergelerde en az on milletvekilinin imzasının bulunması koşuldur.

Ancak değişiklik önergeleri, Meclis Başkanlığına verildiği tarihten başlayarak otuz gün geçmedikçe görüşülmeye başlanamaz.  Bu öneriler Hukuk, Siyasi ve Dışilişkiler Komitesi’nde veya oluşturulacak özel bir Komitede diğer yasa önerilerinin görüşülmesindeki yönteme bağlı olarak görüşülür. Görüşmelerde bu İçtüzüğün 59’uncu maddesinin (11)’inci fıkrasında belirtilen süreler uygulanır.

(2) Anayasa değişikliğinin Genel Kurulda özel gündemde birinci ve ikinci görüşmesi diğer yasa önerilerinin görüşülmesi yöntemi ile aynı şekilde, üçüncü görüşmesi ise ikinci görüşmesinin tamamlanmasından en az iki tam gün sonra kısa ismi okunmak ve bütünü oylanmak suretiyle yapılır.

(3) Anayasa değişiklik önergelerinin Genel Kurulda görüşülmesinde maddelerin ve önergelerin kabulü açık oylama ile ve üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun oyu ile olur.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.