1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÖZEL SEKTÖR İÇİN DE AÇILIMLARIMIZ OLACAK”
“ÖZEL SEKTÖR İÇİN DE AÇILIMLARIMIZ OLACAK”

“ÖZEL SEKTÖR İÇİN DE AÇILIMLARIMIZ OLACAK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, elektrikteki zammın yarattığı hayat pahalılığının kamu çalışanlarının maaşlarına

A+A-

YORGANCIOĞLU: “ÖZEL SEKTÖR İÇİN DE AÇILIMLARIMIZ OLACAK”

“BRT’DEN DURDURMA NERDEN ÇIKTI, BÖYLE BİRŞEY YOK”

ATUN: “BÜTÇE DİSİPLİNİ ÖNEMLİ. ACABA YÜZDE 1’LİK ARTIŞI DEVLET HAZİNESİ KARŞILAYABİLECEK NOKTADA MI? BU ÜLKEDE SADECE KAMU YOK. BAŞKA SEKTÖRLER DE VAR. ONLAR NE OLACAK?”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, elektrikteki zammın yarattığı hayat pahalılığının kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 1 olarak yansıtılacağını açıklamasından sonra gelen “özel sektör ne olacak” sorusunun doğru bir soru olduğunu belirterek, iki hafta içinde özel sektörün, yatırımcıların, iş adamlarının, esnafın ve alın terinin korunması için de açılımlar yapacaklarını söyledi.

Meclis’te konuşan Başbakan Yorgancıoğlu, “Onlarla ilgili açılımlarımız en geç 2 hafta içinde kamuoyuna açıklanacaktır” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu, BRTK’dan personel durdurma gibi bir kararları olmadığını belirterek, bu tür söylentilere itibar edilmemesini istedi.

ATUN: “BÜTÇE HP’Yİ NASIL KARŞILAYACAK?

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk gündem dışı konuşmayı yapan UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, yurt dışı temasların ülke ve Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu konjonktür için önemli olduğunu söyledi.

Rum Yönetimi lideri Anastasiadis’in 8 aylık performansının bütün Kıbrıslı Türkleri hayal kırıklığına uğrattığını belirten Atun, çözüm için yapıcı tutum içinde olacağını söyleyen Anastasiadis’in makul süre aşıldığı halde bir türlü masaya gelmemek için elinden geleni yaptığını anlattı.

Atun, hükümetin tereddütsüz şekilde, Kıbrıs sorunu konusunda tek istikamette olmasının fevkalade önem taşıdığını belirtti.

Elektrik zammını eleştirirken önerilerini de ortaya koyduklarını belirten Sunat Atun, Başbakan’ın zamdan kaynaklanan yüzde 1 hayat pahalılığı ödeneceğini açıklamasını yorumladı. Uzmanlara göre yüzde 6 enflasyon öngörüsüyle hazırlanan bütçede, bu yüzde 1’lik rakamın nasıl karşılanacağını soran Atun, Başbakan’ın bunu bilerek mi açıklama yaptığını, yoksa kamuoyundaki tepkiyi yatıştırmak için mi söylediğinin önemli olduğunu kaydetti.

“SADECE KAMU YOK..ÖZEL SEKTÖR NE OLACAK?”

Sunat Atun, bütçe disiplininin önemli olduğunu belirterek “Acaba yüzde 1’lik artışı devlet hazinesi karşılayabilecek noktada mı? Bu ülkede sadece kamu yok. Başka sektörler de var. Onlar ne olacak?” diye konuştu.

Atun, kendi hükümetleri döneminde 2011’de elektriğe zam yaptıklarında eylemi örgütlediğini savunduğu Özkan Yorgancıoğlu’nun bugünkü tavrını eleştirdi.

“REEL SEKTÖR TEŞVİKLERİ AZALTILDI”

Bütçede reel sektör teşviklerinin azaltıldığını kaydeden Sunat Atun, kendi bakanlığında kamu kaynaklarının ekonomik kesimlerin kullanımına açtıklarını, ülke tarihinde görülmemiş popülizmden arınarak teşvikler verdiklerini, ancak bugün bunların ortadan kalktığını örneğin esnaf kredilerinin UBP iktidardan gideli tarihe karıştığını savundu.

Atun, “Demek ki bu hükümet esnafın, tarımcının, çiftçinin alın veriyle üreten halkın hükümeti değildir. Bunu bütçe rakamlarıyla da ortaya koydum” dedi.

Sorun yaşayan belediyelere sırt çevirmenin doğru olmadığını, BRT’de de huzursuzluklar olduğunu ifade eden Sunat Atun, dengeli ve tutarlı politikalar üretilemediğini belirtti.

NAMİ İRAN TEMASLARINI ANLATTI

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dış temasların artarak devamı için yoğun çalışmalar yaptıklarını, bunların bir kısmının önceki hükümet döneminde temelleri atılan ilişkilerin devamı olduğunu söyledi.

Tahran’da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına ilk kez Kıbrıs Türk Devleti Dışişleri Bakanı sıfatıyla katıldığını ifade eden Nami, İran hükümetine sıcak ve yakın ilgisinden dolayı teşekkür etti.

KKTC üniversitelerinde İranlı öğrenciler de bulunduğunu ve iki ülke arasında ithalat-ihracat ilişkisi de olduğunu anlatan Nami, Tahran’daki temasları sırasında İran Cumhurbaşkanı ve üst düzey yetkililerle görüşme fırsatı bulduğunu söyledi.

Nami, Kıbrıs Türk halkının Annan Planı’na evet demesi nedeniyle bu tür temasların mümkün olduğuna işaret ederek, uygulanan ambargoların kaldırılması, halkın refah seviyesini artması için çabalarının süreceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın müzakereleri yakından izlediğini ve yapıcı katkıda bulunduğunu; Cumhurbaşkanlığı’yla da yakın ilişkileri olduğunu ifade eden Özdil Nami, “Müzakere zemini bellidir. Sayın Cumhurbaşkanı bu zemine bağlılığını BM’ye ifade etmiştir ve bizim de kendisini desteklememizin zeminini sağlamıştır. UBP de buna bağlı olduğunu söylemiştir. Umarım bu tek ses sürer ve karşı taraf üzerinde de beklenen etkiyi sağlar. Rum tarafının ayak sürüdüğü doğrudur, biz olumlu katkıda bulunmaya devam ediyoruz” dedi.

Nami, Cumhurbaşkanı ile Rum lider arasındaki görüşmeden beklenen sonuç çıkmasa da, müzakerelerin başlayacağı umudunu koruduklarını ekledi.

DENKTAŞ RAKAMLARI AÇIKLADI

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, “bütçede reel sektör için pay ayrılmadı” eleştirilerinin doğru olmadığını belirtti ve 2013 için 60 milyon TL olan reel sektör payının 2014’te 140 milyona çıkarıldığını söyledi.

Diğer sektörlere ayrılan paylardan da örnekler veren Denktaş, bunların etkin kullanımının hedeflendiğini kaydetti.

YORGANCIOĞLU: “BRT’DEN DURDURMA NERDEN ÇIKTI, BÖYLE BİRŞEY YOK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da konuşmasında, BRT ile ilgili söylemleri duyunca 1994 yılındaki “emeklilik ikramiyesinde kesinti yapılacak” söylentileri yüzünden bin 200 kişinin emekli olması ve hükümetin başka yatırımlar yapmak yerine çok miktarda emeklilik ikramiyesi ödemek zorunda kalmasını anımsadığını söyledi.

“BRT’den insanlar durdurulacakmış, nerden çıktı? Ne BRT yöneticilerinin ne hükümetin başbakanlığın böyle bir açıklaması vardır. Lütfen bunları bize de sorun. Bu kadar samimiyiz, yakınız” diyen Başbakan Yorgancıoğlu, UBP döneminde popülizmin Allah’ının yapıldığını belirterek şimdiki hükümeti bununla suçlamanın haksızlık olduğunu, zaten kamuoyunun da buna inanmadığını belirtti.

Yorgancıoğlu, “Yanlış yaptıklarımızı söyleyin, yanlıştan dönelim. Sıkıntımız yoktur” dedi.

Elektrikteki artışı hayat pahalılığına yansıtacaklarını açıkladıklarını; özel sektörün hali ne olacak sorusunun da doğru bir soru olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, sektörler bazında bir çalışma yapıldığını ve sonuçların yakında önlerine geleceğini; yatırımcıları, iş adamlarını, esnafının, alın terinin korunması ve yatırımların karşılığının alınmasını kendilerinin de önemsediğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, “Onlarla ilgili açılımlarımız en geç 2 hafta içinde kamuoyuna açıklanacaktır” dedi.

ÖZGÜRGÜN: “MÜSEBBİBİ SİZSİNİZ”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de söz alarak, işten durdurma kaygılarının Başbakan’ın açıklamalarından kaynaklandığını belirterek, “Bunun müsebbibi sizsiniz” dedi.

Özgürgün, hükümetin yanlışlarını hep söylediklerini belirterek, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin kendinden önceki döneme dair tavrının tam bir devlet adamlığı olduğunu kaydederek Nami’yi kutladı.

Özgürgün, Başbakan’ın hep UBP hükümetlerini suçladığını kaydederek, “Popülizmden vazgeçerek halkı rahatlatacak doğru icraatlar yapın” dedi. Başbakan Yorgancıoğlu’nun aklının kurultayda olduğunu da savunan Özgürgün, UBP’yi suçlamaktan vazgeçip iş yapılması çağrısında bulundu; muhalefetin de doğru şeylere destek vereceğini söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.