1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZEL TV’LER ZOR DURUMDA
ÖZEL TV’LER ZOR DURUMDA

ÖZEL TV’LER ZOR DURUMDA

Özel tv’ler zor durumda

A+A-

Görsel medyanın sorunlarla yüz yüze olduğunu dile getiren CTP Milletvekili Soyer, özel televizyonlara verilen devlet katkısının kaldırılmasının, özel televizyonları etkileyeceğine dikkati çekti

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ülkemizdeki görsel medyanın günümüzde bir çok sorunla yüz yüze olduğuna işaret etti. Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a reklam desteği verilmediğine dikkati çeken Soyer, bu yüzden de özel televizyonlar ve yazılı medyanın büyük bir sıkıntı yaşadığının altını çizdi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili ve eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Ada TV’de Erçin Şahmaran’ın hazırlayıp sunduğu Gündeme Bakış programında, özel televizyonlara verilen devlet katkısının kaldırılması ve bu katkının kaldırılmasının özel televizyonları ne yönde etkileyeceği konusunda değerlendirmelerde bulundu

“REKLAM PASTASINDAN PAY ALMALARI ÇOK SINIRLI”

Ülkemizde görsel medyanın günümüzde birçok sorunla yüz yüze olduğunu dile getiren Ferdi Sabit Soyer, oldukça küçük bir piyasada bulunulduğunu ve ekonomideki payın, aşağı yukarı 4,5 milyar TL dolaylarında olduğunu belirtti.

Soyer, böylesi bir yapının içerisinde televizyonların esas geliri olan ve olması gereken reklam gelirlerinin ve bu reklam pastasından pay almalarının çok sınırlı olduğunu da ifade ederek, bunun ciddi bir gerçek olduğunu belirtti.

Kuzey Kıbrıs’a pek çok ürünün ithal edildiğini dile getiren Ferdi Sabit Soyer, sözlerine şöyle devam etti;

“Bunlar oldukça önemli bir miktarda oluşmaktadır. Ama biz hiçbir zaman ülkemizde ithal edilen bu ürünlerin ve bu memlekette büyük bir pazar sahibi olan ve büyük ve etkili bu firmaların bizim televizyonlarımıza veya gazetelerimize bir reklam verdiğini görmedik. Verenler çok sınırlı.”

“KUZEY KIBRIS’TA REKLAM FİYATLARI ÇOK UYGUN”

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Kuzey Kıbrıs’taki reklam fiyatlarının uygun olduğunu, Türkiye’de yayın yapan televizyonlarında iki haftada yayınlanacak olan bir reklamın, Kuzey Kıbrıs’taki televizyonların toplamında belki de 5-6 ay yayınlanabilecek bir dönemi kapsadığını belirterek, karşılaştırmada bulundu. Buna rağmen Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a reklam desteği verilmediğinin altını çizen Ferdi Sabit Soyer, bu yüzden de televizyonlar ve diğer yazılı medyanın büyük bir sıkıntı yaşadığına dikkati çekti.

“YENİ SİSTEM GELMEDEN KATKI KESİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Ülkede yayın yapan özel televizyon kanallarına yapılan katkının, yeni sistem gelecek diye kesilmeye çalışılmasını eleştiren CTP-UG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Bu sistemin gelmesinden sonra bu katkının kesilmesi doğru olur” dedi.

Soyer şunları söyledi:

“Bunun üzerinde tartışmak lazımdır. Şu parti bu kuruluş demeden bununla ilgili bir toplumsal mutabakat oluşturmak ve buna bağlı olarak da bir politika geliştirmek şarttır. Bunun yarattığı sıkıntıyı çözmek için uydu yayıncılığı yapan televizyonlara devlet belli bir katkı vermeye başladı. Bu katkı şu veya bu nedenle bir dönem kesildi, sonra tekrar başladı.

Bugün yeni bir sistem gelecek yaklaşımıyla kesilmeye başlanıyor. Bu sistemin henüz gelmediğini söylemek lazımdır. Bu sistemin gelmesi bir sisteme bağlı olarak tüm televizyonlarımızın buna bağlı olması ve ondan sonra bu katkının kesilmesi en önemli doğrudur.”

“DAYANIŞMAYI HİÇBİR ZAMAN BIRAKMAMALIYIZ”

Özel televizyon kanal sahiplerinin kendi aralarında bir kısım dayanışmaları olduğunu savunan Soyer, bunun olumlu bir şey olduğunu, ama bazı basının bu işe soğuk davrandığını söyleyerek, bu dayanışmayı hiçbir zaman sarsmamak gerektiğini vurguladı.

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer şunları söyledi:

“Bu dayanışmayı hiçbir zaman bırakmamamız ve bu dayanışmaya bağlı olarak bütün bu medya kuruluşlarımıza, mecliste temsil edilen siyasi partilerin ve diğer toplum kesimlerin ortak bir nokta geliştirmeleri konusundaki atmosferi ilerletmemiz şarttır. Bu konuda bir kısım girişimler oldu. Bütçe geldiğinde televizyonlara olan katkı payı bir ölçüde düşüktü ve Bütçe Plan Komitesi Başkanı da olmamız hasebiyle televizyonlarımızın hemen hemen bütün yetkilileri bizi buldu. “

“CEVİZCİNİN ÇUVALINDAN OYNAMA HİÇ HOŞUMA GİTMEZ”

Soyer, bu konuda bir politika oluşturarak yasal ve idari olarak ne tedbir gerekirse almak gerektiğini vurgulayarak, hükümetle ve ilgili bakanlarla bir araya gelerek bir fikir alışverişi yapmak gerektiğini dile getirdi. Soyer; “Cevizcinin çuvalından oynama hiç hoşuma gitmez, bunu da söylemek isterim” diyerek bu konudaki görüşlerindeki hassasiyetini ifade etti.

“KİMSE DİĞERİNE KARŞI KISKANÇLIK BESLEMEMELİ”

Ferdi Sabit Soyer, önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir görüşme ve bir buluşma düşündüklerini söyleyerek, bunun çok faydalı olacağına inandığını belirtti.

Bu konuda, televizyon ve medya kuruluşlarının yetkililerinin de teşvik edici olması gerektiğini vurgulayan Soyer, kimsenin birbirine karşı kıskançlık beslememesinin de daha yapıcı olacağını savundu. Çözümün toplumsal mutabakatla mümkün olabileceğinin altını çizen Soyer, şöyle dedi:

“ÇÖZÜM TOPLUMSAL MUTABAKATLA MÜMKÜN”

“Bu bakımdan televizyonlarımızın güçlenmesi aynı zamanda, programcılarımızın, kameramanlarımızın ve diğer bütün bu alanda çalışan bütün insanlarımızın daha nitelikli, daha organize daha bir enerjiyle dolu ve mesleklerine ve yaptıkları işlere daha profesyonelce yaklaştıkları nitelikli bir kısım ürettikleri, geliştirebilecekleri zeminleri de gelir. Üstelik bizim yüzlerce medya okuyan öğrencimiz de vardır. Ama iş sahaları ve bütün cazip olmayan koşullar onları bu alandan uzaklaştırmaktadır.

Yerel televizyonlarımızın izlenebilme noktası giderek daha bir sıkıntılı hale gelebilir. Bundan dolayı da yerel medyamızı güçlendirecek ve önlerini bu zor ve çetin şartlarda büyük ölçüde açacak önlemlere ihtiyaçları var. Bu da toplumsal mutabakatla mümkün olur.”

Star Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.