1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZELLEŞTİRMELERE TEPKİ YAĞIYOR
ÖZELLEŞTİRMELERE TEPKİ YAĞIYOR

ÖZELLEŞTİRMELERE TEPKİ YAĞIYOR

BAKANLAR KURULU’NDAN ONAY

A+A-

Rum ekonomisindeki kötü durumun düzelmesi için, Troyka’nın şart koştuğu en önemli maddelerden biri olan Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kurumlarının özelleştirilmesine, Rum Bakanlar Kurulu’ndan onay çıktığı bildirildi.

Rum gazeteleri, ilgili habere manşetlerden yer verirken, başta Rum Telekomünikasyon İdaresi (CYTA), Rum Elektrik İdaresi (AİK) ve Rum Limanlar İdaresi’nin özelleştirileceğini yazdılar ve 2 yıl içerisinde “daha az devlet olacağı” yorumunu yaptılar.

Politis gazetesi, “2 Yıl İçerisinde Daha Az Devlet” başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun KİT’lerin özelleştirilmesini, DİKO’lu bakanların bazı çekincelerine karşın, oy birliğiyle onayladığını yazdı.

Gazete, CYTA ile Rum Limanlar İdaresi’nin 2 yıl içerisinde yeni bir şekil alacağını, AİK içinse 2017 yılına kadar mühlet tanındığını kaydederken, Rum Borsası (HAK), Devlet Fuarlar İdaresi, Ahşap Sanayisi ve Devlet Fırıncılar İdaresi’nin de özelleştirmeler listesinde bulunduğunu aktardı.
Özelleştirmelerle birlikte 2016 yılının ortalarına kadar 1 milyar Euro’luk tasarruf hedeflendiğini kaydeden gazete, bu rakama 2018 yılının sonuna kadar 400 milyon Euro daha eklenmesinin beklendiğini yazdı.
Haberde, özelleştirilecek ilk kurumun CYTA olacağı ifade edildi.

ÖZELLEŞTİRMELERE TEPKİ YAĞIYOR

Gazete, bir diğer haberinde ise, Rum Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu bu karara tepki yağdığını yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AKEL’in özelleştirmelere karşı olduğunu bir kez daha dile getirerek, özelleştirmenin ekonomik nedenlerle değil, siyasi nedenlerle yapılacağını belirtti.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise, özelleştirme aleyhindeki tepkilerin, argümanlarla hareket eden Troyka’nın umurunda olmadığını kaydederek, özelleştirmelerin gerekli olduğunu savundu.

KS EDEK ise, özelleştirmelerle ilgili Meclis oylamasına katılmayacaklarını beyan ederken, Ekologlar ve Çevreciler de KİT’lerin özel işletmelerin tekeline verilmesine karşı olduklarını açıkladı.

BRÜKSEL MEMNUN

Gazete, bir başka haberinde de, Brüksel’in alınan karardan memnun olduğunu aktardı.

Haberde, Brüksel’in bu memnuniyetinin, gelecek Pazartesi günü yapılacak olan Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına da yansımasının ve Güney Kıbrıs’a verilecek üçüncü dilim mali yardımla ilgili karar alınmasının beklendiği ifade edildi.

Alithia gazetesi ise “Özelleştirmeler… Ok Yaydan Oybirliğiyle Çıktı” başlığıyla manşete çektiği haberinde, özelleştirmelerle ilgili bir birim kurulacağını ve teknik komiteler oluşturulacağını yazdı.

Gazete, CYTA’nın özelleştirilmesi sürecinin 39 ayda tamamlanacağını ve 3 aşamada yapılacağını; önce anonim ortaklığı şeklindeki bir tüzel kişiliğe devredileceğini, ardından devredilecek hisselerle ilgili yüzdeliklerin saptanacağını ve en son olarak da, 31 Aralık 2015 tarihine kadar stratejik bir ortak aranacağını kaydetti.

Habere göre AİK’in ise, yürüttüğü 4 temel faaliyet zemininde, meşru birimlere bölünerek, 2017 yılına kadar tamamen özelleştirilmesi hedefleniyor.

Rum Limanlar İdaresi ise, 2015 yılı sonuna kadar, ticari faaliyetlerinin idaresini özel bir şirkete devredecek, ancak devlet kurumu kimliğiyle, denetleyici ve düzenleyici rolünü sürdürmeye devam edecek.

Haber, Fileleftheros gazetesinde “Uzantılı Karar… Özelleştirmelerle İlgili Yol Haritasının Onaylanmasının Boyutları Geniş” başlıklarıyla, Simerini gazetesinde “Ok Tepkiler İçinde Yaydan Çıktı… Devlet Daralıyor”, Haravgi gazetesinde de “Özelleştirmeler Çekiç Altında” başlıklarıyla aktarıldı.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.