1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZER HATAY SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
ÖZER HATAY SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

ÖZER HATAY SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Kıbrıs Türk basınına yarım asırdan fazla hizmet veren duayen Gazeteci Özer Hatay bugün düzenlenen törenlerin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

A+A-

Kıbrıs Türk basınına yarım asırdan fazla hizmet veren duayen Gazeteci Özer Hatay bugün  düzenlenen törenlerin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Özer Hatay için ilk tören Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde (KTGB) düzenledi. Saat  10:30’da yer alan törende, merhum Hatay’ın için saygı duruşunda bulunuldu, konuşmalar gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından  üzerine çiçekler bırakılan Özer Hatay’ın cenazesi  alkışlarla Lefkoşa Mezarlığı’na uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Anamuhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün de hazır bulunduğu cenaze törenine, ailesi, bazı bakanlar, milletvekilleri, üst düzey yetkililer, basın mensupları ile merhumun sevenleri katıldı.

GÜVEN

KTGB Başkanı Hüseyin Güven yaptığı konuşmada, basın ailesine baş sağlığı dileğinde bulunarak, Bener Hakkı Hakeri ile Bilbay Eminoğlu’nun ardından bugün de birliğin kurucu ve ilk Başkanı Özer Hatay’ı kaybetmenin üzüntüsü içinde olduklarını söyledi.

Hakeri, Eminoğlu ve Hayat’ın Kıbrıs Türk basınının temel taşlarını oluşturduklarını ifade eden Güven, bu değerli kişilerin hayatlarını bu mesleğe adadıklarını kaydetti.

“Onları bize verdikleri derslerle her zaman hatırlayacak ve unutulmamaları için elimizden geleni yapacağız” diyen Güven, her üçüne de rahmet diledi.

Özer Hatay’ın yaklaşık 57 yıl hizmet verdiği Kıbrıs Türk basınında uzun yıllar çalıştığı Halkın Sesi Gazetesi ile özdeşleştiğini ifade eden Hüseyin Güven, sadece bununla da yetinmeyen Hayat’ın; TV programları, spor yazarlığı, muhabirliği, maç anlatımı gibi basının her alanında görev yaptığını vurguladı.

Onun sadece KTGB değil  Gazeteciler Cemiyeti ve Dış Basın Birliği’nde başkanlık yaptığını anımsatan Güven, onu her zaman neşeli, güler yüzlü, hoş sobet, birleştirici ve insanlara olan olumlu yaklaşımıyla hatırlayacaklarını söyledi.

CEMAL

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal ise Özer Hatay ile birlikte Halkın Sesi, KTGC ve DBB çatısı altında bir ömür  geçirdiğini belirterek, onu  neşeli ve insanlara şaka yapan espri yönüyle tanıdığını söyledi.

Olaylara vakıf kişiliği yanında, onun büyük bir taklit ustası olduğunu da anımsatan Cemal, kendisinin bugün Kıbrıs Gazetesi’ndeki köşesinde de yazdığı gibi bir gün rahatsız olan Dr. Küçük’ün yerine,  sesini banda okuyan Özer Hatay’ın, bandı Akıncılar ‘Lüricina’ halkına dinlettiğini, gerçeğine ayırd edilemeyecek kadar benzeyen sesi dinleyen halkın  da sesin Dr. Küçük’e ait olduğunu sanarak; ‘Yaşa varol Dr. Küçük’ şeklinde tezahüratta bulunduklarını aktardı.

Hatay’ın uluslararası platforumlarda Kıbrıs Türk halkı ile basınının kabul edilmesi yönünde de uğraşları bulunduğunu belirten Cemal, onu Kıbrıs Türk basınına; ‘doğruluk, dürüstlük ve inandığı yolda kalem kullanma’ mirası bıkatığını vurguladı.

MENGÜÇ

Dış Basın Birliği Başkanı Aslan Mengüç de yaptığı konuşmada, vefat eden Hakeri ile Eminoğlu için düzenlenen anma töreni  ile bugün son yolculuğuna uğurladıkları Hatay için gerçekleştirilen  toplantının ayrı ayrı mevhumlar olduğunu belirterek, önem taşıyan bu tür toplantıların yaşamını yitiren gazetecilerin herkes tarafından bilinmeyen yönlerinin de ortaya çıkmasını  sağladığını söyledi.

Kendisinin Özer Hatay’ı Kanal T’de birlikte çalışma imkanı bulduğu esnada tanıdığını ve merhumun kendisini her gördüğünde ‘Noldu?’ şeklinde seslendiğini dile getiren Mengüç, onun bu sorusunun maksatlı olduğunu ve insanlara merhaba şeklinde seslenildiğinde sahip olduğu bilginin farkında olmayanlarca selam şeklinde cevaplanacağını oysa “noldu?” şeklinde sorulduğunda ise tanık olduğu veya bildiği bilginin söyleneceğini kaydetti.

Mengüç, Özer Hatay’ın Kıbrıs Türk basınına yaptığı en büyük hizmetlerden bir tanesinin de “Noldu?” sorusuna yanıt almak olduğunu belirtti.

GAZETECİLİĞE 1957’DE BAŞLADI

Gazeteci Özer Hatay, 26 Ocak 1937 tarihinde Lefkoşa’da dünyaya geldi. Yenicami İlkokulu’nu bitirdikten sonra orta eğitimini Lefkoşa Türk Lisesi’nde tamamladı.

Amerika menşeli The Manufacturers Insurance adlı sigorta şirketinde iş hayatına başladı. Bu şirkette çalışan tek Türk olarak EOKA tedhiş örgütünün hedefi haline geldi ve bombalı saldırıya uğradı. Yaralı olarak atlattığı bu saldırıdan sonra işinden ayrılmak zorunda kaldı.

Gönüllü olarak Mücahit Komutanlığı görevi yapan Hatay, 1957 yılında Bozkurt Gazetesi’nde spor yazarlığıyla gazeteciliğe başladı.

Bir yıl sonra Halkın Sesi gazetesine profesyonel gazeteci olarak transfer oldu. Zamanla kendini Türkiye Basını’nın en yüksek tirajlı gazetesi Hürriyet’te buldu ve 30 yılı aşkın süre bu gazetenin Kıbrıs muhabirliğini yaptı. Hürriyet’in yanı sıra Türkiye’de yayınlanan Haber Ajansı, Yeni Gazete ve Dünya gazetelerinde Kıbrıs hakkında yazılar yazdı. Radyo ve televizyon ile tanışıklığı 1959 yılına rastlayan Özer Hatay uzun yıllar futbol maçı spikerliği de yaptı.

Yurt dışında çok sayıda seminer veren Hatay, devlet adamlarından gazetecilik başarı ödülleri aldı. Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği ve Dış Basın Birliği’nde başkanlık görevlerinde bulundu.

Uzun süre Halkın Sesi gazetesinde siyasi, ekonomik ve sosyal içerikli konularda günlük yazılarına devam eden Hatay, televizyon ve radyo programlarında da yer alıyordu.

Akay Cemal Başkanlığı’ndaki Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Hatay’ı iki ay önce evinde ziyaret ederek Kıbrıs Türk basınına verdiği hizmetlerden ötürü Hizmet Onur Madalyası takdim etmişti.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.