1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZERSAY: “DOWNER’IN YERİNE MEYER’İN ATANMASI İDDİALARI DOĞRU DEĞİL”
ÖZERSAY: “DOWNER’IN YERİNE MEYER’İN ATANMASI İDDİALARI DOĞRU DEĞİL”

ÖZERSAY: “DOWNER’IN YERİNE MEYER’İN ATANMASI İDDİALARI DOĞRU DEĞİL”

Güney Afrika’da, başarıyla sonuçlanan müzakere sürecini incelemek üzere muhatabı Andreas Mavroyannis ile bu ülkede bulunan Müzakereci Kudret Özersay...

A+A-

Güney Afrika’da, başarıyla sonuçlanan müzakere sürecini incelemek üzere muhatabı Andreas Mavroyannis ile bu ülkede bulunan Müzakereci Kudret Özersay, BM Genel Sekreteri’nin eski Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın yerine yeni atama konusuna açıklık getirdi.

Özersay, TAK’a yaptığı yazılı açıklamada, bir süredir Downer’ın yerine BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı olarak Güney Afrika barış sürecinin mimarlarından eski Başmüzakereci Roelf Meyer’in atanacağı yönünde basında yer alan iddiaların doğru olmadığını bizzat Meyer'e sorarak öğrendiğini açıkladı.

Meyer’in her iki müzakereciye de Downer’ın yerine yeni bir ismin atanmasını doğru ve yararlı bulmadığını açıkça söylediğini belirten Özersay, Güney Afrikalı eski müzakerecinin “Bunu ancak siz başarırsınız, aracılar değil" ifadelerini kullandığını söyledi.

ÖZLÜ MÜZAKERE ÖNCESİ GÜVEN TESİSİ

Bir süredir heyetleriyle ve ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi’nin de katılımıyla Güney Afrika'da incelemelerde bulunan iki müzakerecinin, bu çalışmalarla birlikte özlü müzakereler başlamadan önce buna hazırlık mahiyetinde, aralarında güven tesis edilmeye çalışılıyor.

Müzakereciler, Güney Afrika sorununa son veren müzakereleri yürüten iki Afrikalı müzakerecinin kendi aralarındaki güveni nasıl kurduklarını bizzat kendilerinden dinleyerek yakından inceliyor. İki müzakereci ayrıca 1990'larda Güney Afrika’da yürütülen sürecin diğer önemli aktörleriyle de görüş alışverişinde bulunuyor.

ÖZERSAY: “BİRBİRİMİZİ DAHA İYİ ANLIYORUZ”

Şu anda Güney Afrika’da bulunan Müzakereci Özersay, muhatabı Andreas Mavroyannis ile şu anda birbirlerini daha iyi anladıklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Mayıs ayında başlayacak olan özlü müzakereler öncesinde, bu müzakereleri bizzat yürütecek kişiler olarak bizlerin başka bazı müzakere süreçlerindeki olumlu ve olumsuz unsurları saatlerce aynı ortamda bulunup inceleme fırsatı bulmuş olmamız bence olumlu bir gelişmedir.

Güney Afrika’da yaşanan uyuşmazlığın özü ve tarafları itibarıyla Kıbrıs sorunundan çok farklı olduğu ve örnek alınamayacağı bir gerçektir. Ancak burada tarafların müzakerecileri arasında güven tesis etmek için geliştirmiş oldukları yöntemler ile toplumun farklı kesimlerini sürece dahil etmek için bulmuş oldukları modelleri bizim gibi müzakere eden pozisyonundaki kişilerin yakından incelemesinde büyük yarar vardır.” 

Özersay, “Şu an itibarıyla dahi bu kadar yolu katedip buraya kadar gelmiş olmamıza değdi” değerlendirmesini yaparak, temasları bağlamında yarın Cape Town’a geçerek Nobel Barış Ödülü sahibi eski Devlet Başkanı FW de Klerk ile de biraraya gelineceğini ifade etti.

Özersay, “Sadece müzakereciler arasındaki güven başarıya ulaşmak için yeterli midir diye sorarsanız cevabım hayırdır. Ancak bu, başarılı bir sonuç için önemli ve gerekli bir unsurdur. Bunu kimse yadsıyamaz” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.