1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZERSAY, FELTMAN’LA BİR ARAYA GELDİ
ÖZERSAY, FELTMAN’LA BİR ARAYA GELDİ

ÖZERSAY, FELTMAN’LA BİR ARAYA GELDİ

Müzakereci Kudret Özersay ve müzakere heyeti Ara Bölge’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman’la bir araya geldi.

A+A-

“FELTMAN’A İLERLEME KAYDETME POTANSİYELİ OLAN KONULARI AKTARDIK”

“YARIN BAŞLAYACAK ÖZLÜ MÜZAKERELERDE MÜLKİYET, FEDERAL KAMU HİZMETİ VE FEDERAL YETKİLER ELE ALINACAK”

“GÖRÜŞMELERİN TAM GÜN OLMASI İÇİN GAYRET EDECEĞİZ”

YARIN BAŞLAYACAK YENİ SÜREÇ ÖNCESİ MÜZAKERECİLER BUGÜN ÖNGÖRÜŞME YAPACAK

Müzakereci Kudret Özersay ve müzakere heyeti Ara Bölge’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman’la bir araya geldi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmeyle ilgili gazetecilere açıklama yapan Özersay, Feltman’a önümüzdeki özlü müzakere sürecinde hangi başlıklarda ve hangi alanlarda ilerleme kaydetme potansiyeli olduğunun aktarıldığını ifade etti.

Özersay, yarın başlayacak yeni süreç öncesi bugün Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’le bir araya geleceklerini de kaydetti.

“FELTMAN’IN VERDİĞİ EN ÖNEMLİ MESAJ, ORTAYA KOYDUĞU KİŞİSEL ANGAJMAN”

Özersay, Feltman’ın çok net mesajlar verdiğini, bu mesajlardan en önemlisinin Kıbrıs müzakere sürecinde yönelik ortaya koyduğu kişisel angajman olduğunu belirtti.

Feltman’ın adaya olağan olarak yapacağı ziyareti erkene alması ve ziyaretinin müzakerelerde ikinci aşamaya geçilecek olan bir dönemin hemen başında gerçekleşmesinin bu angajmanın bir göstergesi olduğunu ifade eden Özersay, bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Zaten bir BM süreci olan müzakere sürecine BM’den üst düzeyde yetkililerin müdahil olmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Özersay, Ukrayna’da silahlı çatışmaların yaşandığı, uluslararası uyuşmazlıkların olduğu bir dönemde BM Genel Sekreter Yardımcısı’nın ziyaretinin Kıbrıs sorununun BM gündeminin üst sıralarında olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

“FELTMAN’A İLERLEME KAYDETME POTANSİYELİ OLAN KONULARI AKTARDIK”

Özersay, bugünkü görüşmede Feltman’la, önümüzdeki özlü müzakere sürecinde hangi başlıklarda ve hangi alanlarda ilerleme kaydetme potansiyeli olduğunun gözden geçirdiklerini söyledi.

Bir soru üzerine, Feltman’ın adaya daha sık gelmesinin yararlı olacağını ifade eden Özersay, bunun elde edilen ivmenin kaybedilmemesi için çok önemli olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“İleri doğru atacağımız her bir adım, aslında yeni ortaklığın, bu yeni evin duvarlarını tesis edecek. Bunu her defasında yeniden yapmayacağımıza göre taşları teker teker üst üste koymamız gerekir. Bu bağlamda BM’nin üst düzey yetkilisinin sürece birinci derecede angaje oluşu bize göre olumlu bir husustur.

Tabi ki ana prensipler masadadır. Ortak açıklamada da söylendiği gibi bunu müzakere edecek olan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardır ama BM’nin ilgisini en üst düzeyde tutması tarafları bir çözüme ulaşılması yolunda teşvik edecektir.”

Amaçlarının görüşmenin süresini uzatmaktan ziyade sonuç alıcı görüşme yapmak ve ilerleme kaydetmek olduğunu dile getiren Özersay, toplantıda zaman kaybetmemek adına iyi bir hazırlık yapmak için yarınki resmi görüşme öncesi bugün Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’le bir araya geleceklerini söyledi.

“TEK KONU MÜLKİYET DEĞİL”

Özersay, yarın başlayacak özlü müzakerelerde, Rum basınında yer aldığının aksine sadece mülkiyet konusunun değil, federal kamu hizmeti ve federal yetkiler konularının da ele alınacağını söyledi.

Federal kamu hizmeti başlığı altında kamu görevlilerinin oranı, üst düzey kamu görevlilerinin nasıl oluşacağı ve nasıl karar alacağına ilişkin konuların ele alınacağını dile getiren Özersay, Kıbrıs Türk tarafının federal dış ilişkiler konusunu da müzakere etmek istediğini, ancak Kıbrıs Rum tarafının bu başlığa hazırlanmadıkları gerekçesiyle daha sonra ele alınmasını istediği bilgisini verdi.

“GÖRÜŞMELERİN TAM GÜN OLMASI İÇİN GAYRET EDECEĞİZ”

Müzakereler kapsamında haftada iki gün görüşme gerçekleştirilmesini istediklerini ancak bunun mümkün olmadığını ifade eden Özersay, “Madem bu olmadı o zaman yapacağımız görüşmeyi öğle arasında da orada kalarak tam güne çevirmeye gayret edeceğiz” dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.