1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZERSAY KHYD’Yİ ZİYARET ETTİ
ÖZERSAY KHYD’Yİ ZİYARET ETTİ

ÖZERSAY KHYD’Yİ ZİYARET ETTİ

Özersay, sivil toplum örgütleriyle yürüttüğü temaslar çerçevesinde KHYD'yi ziyaret etti.

A+A-

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı  Kudret Özersay, sivil toplum örgütleriyle yürüttüğü temaslar çerçevesinde Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ni (KHYD)  ziyaret etti.

Özersay’ın verdiği bilgiye göre, Dernek Başkanı Raziye Kocaismail, Derneğin Bilimsel Danışmanı Mine Çağlar ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Özersay,  “kanser hastalığının ülkede  silahlı çatışmaların açtığı yaralara benzer yaralar açtığına” vurgu yaptı.

Özersay, “Sevdiklerimiz, yakınlarımız, ülkenin iyi yetişmiş insanları bu hastalık nedeniyle hızla göçüp aramızdan ayrılıyor. Bu toplumsal kayıpları önlemenin yolu, kanser hastalığının sonuçlarından çok nedenleri üzerinde durmaktır” dedi.

Kanser hastalığı nedeniyle tüm Kıbrıs’ta da ciddi kayıplar yaşandığına dikkat çeken Özersay, artık ada genelinde kanser hastalığının sebepleri konusunda ciddi ve kapsamlı çalışmalar yapmanın kaçınılmaz olduğunu, bu konuda uluslar arası finansman bulunabileceğini kaydetti.

Özersay, Kıbrıs Rum tarafıyla çevreden sağlığa pek çok konuda ortak sorunlar yaşanmakta olduğuna dikkat çekerek, “Madem ki, yönetimi ve zenginliği paylaşmamız konusunda Kıbrıs Rum tarafının tereddütleri var ve bu süreç gecikiyor, o zaman ortak olan sorunlarımızın nedenleri ve çözüm yolları konusunda işbirliği yapabilmeliyiz” dedi

Özersay, kanser hastalığının sebeplerini araştırırken beslenme alışkanlıkları ve   tarım ilacı kullanımı yanı sıra,  adadaki dinleme tesislerinin olası olumsuz etkilerine de bakmak gerektiğini ifade etti.

Ülkeye her yıl tonlarca tarımsal ilaç ithal edildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, bu konuda yasaların uygulanması gerektiğini söyledi.

Özersay, kansere neden olduğu konusunda artık kimsenin şüphesi bulunmayan pestisit içeren zararlı kalıntıların çok daha sık ve risk alınmadan sürekli denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Kudret Özersay, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin ülkede  az bulunan toplumsal dayanışmaya en güzel örneklerden biri olduğunu, derneğin  faaliyetlerinin takdir edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kanser  konusunda devletin ciddi sorumlulukları bulunduğunu hatırlatan Özersay, “Örneğin bugüne değin boşa harcadığımız kaynakları kansere karşı mücadele için kullanmış olsaydık bugün eminim bu noktada olmazdık. Hedefim ülkedeki kaynakların doğru yönetilmesi için Meclis’i ve hükümeti harekete geçirmek ve denetlemektir” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.