1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZERSAY: “MÜZAKERELERDE UMUT GÖRMEZSEM GÖREVİ BIRAKIRIM”
ÖZERSAY: “MÜZAKERELERDE UMUT GÖRMEZSEM GÖREVİ BIRAKIRIM”

ÖZERSAY: “MÜZAKERELERDE UMUT GÖRMEZSEM GÖREVİ BIRAKIRIM”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, müzakere sürecinden umut görmezse, görevini bırakabileceğini söyledi.

A+A-

“BM YENİ BİR ÖZEL DANIŞMAN ATAYABİLİR”

ANAYASA REFERANDUMU… “MECLİS HALKIN VERDİĞİ SESİ YA DUYMAMIŞ YA DA DUYMAK İSTEMEYEREK BAŞINI DİĞER YANA ÇEVİRMİŞTİR”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, müzakere sürecinden umut görmezse, görevini bırakabileceğini söyledi. Özersay, “Sırf müzakerecilik için bu görevi yürütmeyeceğim. Süreçte sonuç alınamayacağına inanırsam, o noktada istifa etmekten çekinmem" dedi.

Kudret Özersay, her şeye rağmen süreçle ilgili az da olsa bir umudunun olduğunu ve önümüzdeki aylarda konunun daha da netleşeceğini kaydetti. Özersay, BM’nin yeni bir özel danışman atayabileceğine ve Birleşmiş Milletler’in süreçteki rolünün artmasının önemine dikkat çekti.

İç konularda ise, Anayasa değişikliği ile ilgili referandum sonuçlarının ilginç ve değerlendirmeye değer olduğunu kaydeden Özersay, halkın referandumda hayır oyu kullanmasının bu haliyle ülkede yürütülmekte olan siyasete yönelik güvenin daha da azaldığının göstergesi olduğunu söyledi.

Özersay, “Maalesef geldiğimiz noktada Meclis halkın verdiği sesi ya duymamış ya da duymak istemeyerek başını diğer yana çevirmiştir. Bu da siyasi partiler ve Meclis ile seçmen arasındaki makasın açılmakta olduğunun göstergesidir” şeklinde konuştu.

Müzakereci Kudret Özersay, BRT’de katıldığı bir programda, müzakere süreci ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

YENİ YOL HARİTASI

Türk tarafının yeni yol haritasından söz eden Özersay, bu yol haritasının, tarafların hangi konuları sırasıyla ele alacağını, hangi tarihe kadar al ver yapacağını, Genel Sekreterle ne zaman görüşüleceği, garantörlerin ne zaman devreye gireceği, bir sonraki çapraz ziyaretin ne zaman yapılacağını, garantörlerin rolünün ne olacağını, geriye kalan anlaşılmamış konuların bir başka toplantıda nasıl müzakere edileceği gibi konuları içeren bir yol haritası olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecinin en başında sunduğu yol haritasının farklı zamanlar ve takvimler içerdiğini ancak Rum tarafının tutumu nedeniyle görüşmelerin bir miktar geriye gittiğini kaydeden Özersay, bu nedenle de yol haritasının değişen şartlar ışığında daha farklı bir versiyonunun masaya konulması gereğinin ortaya çıktığını söyledi.

Özersay, Kıbrıs müzakere sürecinde bugüne değin sadece bir kez referandumlar aşamasına gelindiğini ve bunun  da bir yol haritasıyla mümkün olduğunu vurgulayarak 2004 yılında tarafların referandumlara değin adım adım giden bir uzlaşıya varmalarını anımsattı.

Kudret Özersay, şöyle devam etti:

“Hakemlik rolünün Ortak Açıklamada yazıldığı şekilde BM Genel Sekreteri’ne verilmeyecek olması bir yol haritasına sahip olmamamızı gerektirecek bir şey değildir. Bu bir ihtiyaçtır çünkü Kıbrıs müzakere sürecinde de net bir şekilde görebileceğimiz üzere bizim referanduma gidebilmemizi sağlayacak olan şey böyle bir yol haritasıdır. Dün itibarı ile de bunları içeren kabaca takvimsel olarak ne zaman neyin görüşülmesi gerektiği yönünde görüşlerimizi içeren bir yol haritasını masaya koyduk. Önemli olan ortak bir yol haritası üzerinde anlaşılmasıdır, mutlaka bizim söylediğimizin aynen kabul edilmesi gerekir diye bir ısrarımız da yoktur”

“DÜNKÜ GÖRÜŞMEDE 20 FARKLI KONU ELE ALINDI”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay, dün gerçekleştirilen görüşmede, kapsamlı çözüme yardımcı olabileceği düşünülen ve tarafların kendilerince güven yaratıcı önlem olarak değerlendirdikleri neredeyse 20 farklı konunun ele alındığını kaydetti.

Özersay, Kıbrıslı Türkler için kapsamlı çözümün güven yaratıcı önlemlerden daha önemli olduğunu belirterek, güven yaratıcı önlemlerin kapsamlı çözümün önüne geçmesini doğru bulmadıklarını, çözümü destekler mahiyette ve her iki tarafın da yararına olacak olan şekilde güven yaratıcı önlemler üzerinde durulmasının daha uygun olacağını düşündüklerini söyledi.

Rum tarafının da istemesi halinde Kıbrıs sorununu çözmenin mümkün olduğunu ancak müzakerelerin şu an için Kıbrıs Türk tarafının istediği gibi sonuç alıcı bir şekilde ilerlemediğini de ifade eden Özersay ‘hiçbir umut yoktur diyebileceğimiz noktasında değiliz çünkü konuların özünü ele alıyoruz. Yakında BM’nin rolü ile ilgili değişiklikler de gündeme gelebilir. BM Genel Sekreteri’nin Downer’in yerine yeni bir danışman ataması söz konusu olabilir’ diye konuştu.

ANAYASA REFERANDUMU

Anayasa değişikliği ile ilgili referandum sonuçlarının ilginç ve değerlendirmeye değer olduğunu kaydeden Özersay, halkın referandumda hayır oyu kullanmasının bu haliyle ülkede yürütülmekte olan siyasete yönelik güvenin daha da azaldığının göstergesi olduğunu söyledi.

Özersay, referandumda evet diyenlerin de, hayır diyenlerin de “bu yetmez” diyerek ortak bir paydada buluştuğuna işaret eden Özersay, bunun meclis tarafından dikkate alınmadığını savundu.

Meclisin referandumun ardından olağanüstü toplanarak, bu durumu değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Özersay, “Alınması gereken mesajı Meclis almadı. Meclis’in bu konuya dair özel bir gündemle toplantı dahi yapmadığını üzüntü vericidir” dedi.

Özersay “Maalesef geldiğimiz noktada Meclis Halkın verdiği sesi ya duymamış ya da duymak istemeyerek başını diğer yana çevirmiştir. Bu da siyasi partiler ve Meclis ile seçmen arasındaki makasın açılmakta olduğunun göstergesidir” şeklinde konuştu.

“KIBRIS KONUSUNA İLGİ AZALMASI NORMAL”

Kıbrıs konusunda toplumun ilgisinin de azaldığını söyleyen Özersay somut sonuçlar alınmadıkça ilginin artmayacağına ve bunun da normal olduğuna vurgu yaptı.

Özersay, sırf müzakerecilik yapmak ya da sırf böyle bir makamda olmak için bu görevi yürütmeyeceğini belirterek, sonuç alınamayacağına inandığı noktada görevini iade etmekten çekinmeyeceğini ancak her şeye rağmen süreç ile ilgili az da olsa bir umuda sahip olduğunu ve önümüzdeki aylarda konunun daha da netleşeceğini kaydetti.

Kudret Özersay, “BM’nin rolü ile ilgili olarak önümüzdeki haftalar içinde bazı gelişmeler olabilir. Umut azalıyor ya da artıyor demek için erken. Önümüzdeki aylar içinde umut ışığının hali belli olacaktır” şeklinde devam etti.

Tüm gelişmeleri basınla paylaşılmaya devam edeceğini belirten Özersay, sözlerini Kıbrıs Konusu ile bağladı ve  “niyet varsa sorunu çözebilecek diplomatik yöntem çok” ifadesini kullandı.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.