1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZGÜR: “TAŞOCAKLARI DAĞLARI OYDU…”
ÖZGÜR: “TAŞOCAKLARI DAĞLARI OYDU…”

ÖZGÜR: “TAŞOCAKLARI DAĞLARI OYDU…”

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 71 milyon 923 bin 640 TL olarak öngörülen Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini görüşmeye başladı.

A+A-

GÜNDEM ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANLIĞI

ÖZGÜR: “TAŞOCAKLARI DAĞLARI OYDU…”

TATAR: “ÇEVRE FELAKETİ YARATTILAR, RANT SAĞLADILAR”

SERDAROĞLU: “TARIMSAL İLAÇLAR DENETLENMİYOR”
DİNÇYÜREK: “CMC’DEKİ ŞİRKET MÜKELLEFİYETLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR”

Lefkoşa, 26 Kasım 13 (T.A.K): Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 71 milyon 923 bin 640 TL olarak öngörülen Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini görüşmeye başladı.

CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığında başlayan komite toplantısında Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ile bürokratları da hazır bulundu.

ÖZGÜR: “TAŞOCAKLARI DAĞLARI OYDU…”

Toplantıda konuşan Birikim Özgür, ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması ve çevreye zarar vermemesi gerektiğini kaydetti.

“Bu süreçlerin çok iyi planlanması ve kamunun bu konuda gerekli izleme faaliyetlerini yürütmesi, bunun için de ilgili bakanlıkta iyi çalışan bir planlama birimi oluşturulmalı” diyen Özgür, konuda Bakan Bakırcı’dan bilgi istedi.

Özgür, tarımda kullanılan ilaçların çevre ve insan sağlığına zarar verdiğine işaret ederek, bu konunun da üzerinde durulması gerektiğini söyledi.
Taşocaklarının dağları oyduğunu ve bunun hem doğaya zarar verdiğini hem de görüntü kirliliği yarattığını dile getiren Özgür, Karpaz Milli Parkı Yasası’yla ilgili bilgi istedi.

Çölleşmeyle ilgili KKTC’de herhangi bir proje yapılıp yapılmadığı konusunda da bilgi isteyen Özgür, mobil vericilerin sağlığa zararının olup olmadığıyla ilgili de Bakan Bakırcı’nn fikrini almak istedi.

Özgür, Ülkesel Fiziki Plan’la ilgili yürütülen çalışmalar ve orman yangınlarıyla ilgili bir ağ kurulmasıyla ilgili  görüş istedi.

CMC madenlerinin çevreye verdiği zarardan bahseden Özgür, bu konuda herhangi bir plan hazırlanıp hazırlanmadığı sordu.

Yaz aylarında sivrisineklerle mücadelede “doğayla dost” yöntemler oluşturulup oluşturulmadığı konusunda, atık su tesisi ve katık atık konusunda bilgi isteyen Özgür, CTP/BG olarak bütçeye onay vereceklerini belirtti.

TATAR: “ÇEVRE FELAKETİ YARATTILAR, RANT SAĞLADILAR”

Birikim Özgür’den sonra söz alan UBP milletvekili Ersin Tatar, enflasyon göz önüne alındığında Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin daraldığını söyleyerek, “Madem çevreye bu kadar önem veriyordunuz neden bütçeyi azalttınız” diye sordu.

Taş ocakları konusuna değinen Ersin Tatar, çevreye zarar vermemesi için kapatılmak istenen ocakların dava açmasını eleştirdi.

Dava açan şirketin 22 milyon dolar zarar edeceği iddiasında bulunduğunu dile getiren Tatar, “Bu şirketler bu izni alırken bu kadar kar edeceğini beyan etti mi” diye sordu ve “Bu memlekette çevre felaketi yapılmıştır, rantlar sağlanmıştır” dedi.

“Koskoca Karpaz’ın su meselesi Tahal’a teslim edildi” diyen Tatar, devletin evraklarına göre bu firmanın mükellefiyetlerini yerine getirmediğini ve devletin bu işten zarar ettiğini dile getirdi.

Türkiye’den boruyla su getirilmesi konusuna değinen Tatar, bu yatırımın 1.5 milyon TL’yi bulacağını kaydetti.

SERDAROĞLU: “TARIMSAL İLAÇLAR DENETLENMİYOR”

DP-UG Milletvekili Ergün Serdaroğlu da, elektrik santralinin sürekli gündeme geldiğini ancak sorunun bir türlü çözülmediğini söyledi.
Serdaroğlu baz istasyonları ve elektrik santralleriyle ilgili bilir kişi raporu hazırlanmasını ve gereğinin yapılmasını istedi.

Çevre kirliliğinin turizme zarar verdiğine işaret eden Serdaroğlu, sahil yolundaki çarpık yapılaşmaya değindi.

Serdaroğlu, Tatar’ın taş ocaklarıyla ilgili eleştirilerine karşı “Kim verdi bu izinleri” diye sordu.

Tarımsal ilaçların denetlenmediğini kaydeden Serdaroğlu, satılan meyve ve sebzelerin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Serdaroğlu, yangın helikopteri kiralanmasını da istedi.

Adalarda inşaatın denizin 100 metre ötesinden başlatıldığını söyleyen Serdaroğlu, KKTC’de bunun 50 metreye düştüğünü belirtti.

DİNÇYÜREK: “CMC’DEKİ ŞİRKET MÜKELLEFİYETLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR”

DP-UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de, çevrenin önemli bir konu olduğunu dile getirerek, KKTC’nin en önemli çevreyle ilgili sorunlarının CMC, Teknecik ve Kalecik filtre sistemleri, taşocakları ve Kalecik’teki petrol sızıntısı olduğunu dile getirdi.

Dinçyürek, CMC konusunda bir sözleşme olduğunu hatırlatarak, şirketin mükellefiyetlerini yerine getirmemesinin devletin basiretsizliğinden kaynaklandığını söyledi ve bu konuda ciddi adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Dinçyürek, Teknecik ve Kalecik konusunda “filtre takmaya para yoktur ama filtre olmadığı için oluşan kanserleri tedavi etmeye para vardır” yaklaşımını eleştirdi.

Taşocaklarının çalışma şartlarıyla ilgili alınması gereken tedbirlerin alınmadığını ifade eden Dinçyürek, bunun insan sağlığına ve doğaya zarar verdiğini belirtti.

Kalecik’teki sızıntının yarattığı kirlenmenin devam ettiğini söyleyen Dinçyürek, ilgili firma üzerindeki kontrol ve baskının devam etmesini istedi.

Dinçyürek bu taleplerinin yerine getirilmemesi halinde Bakan Bakırcı’yı eleştireceklerini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.