1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZGÜRGÜN: "BUNLARI ÖNGÖRMÜŞTÜK"
ÖZGÜRGÜN: "BUNLARI ÖNGÖRMÜŞTÜK"

ÖZGÜRGÜN: "BUNLARI ÖNGÖRMÜŞTÜK"

Özgürgün: "Bunları öngörmüştük"

A+A-

 

Büyük yankı uyandıran dünkü “Eviniz kimin olacak?” başlıklı haberin ardından Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ilk gündeme geldiği günlerde konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün Kıbrıs Postası'nın haberine göre, gündeme gelen yasal anomaliler oluşması riskini doğrulayarak “Biz bu anomalilerin oluşabileceğini biliyorduk. Bunların önlenmesi için de zaten böyle bir girişimde bulunmuştuk” dedi.

BAŞVURULAR SONUÇLANINCA EVİNİZ KİMİN OLACAK? Haberi için tıklayınız

Büyük yankı uyandıran dünkü “Eviniz kimin olacak?” başlıklı manşetin ardından Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ilk gündeme geldiği günlerde konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün gündeme gelen yasal anomaliler oluşması riskini doğrulayarak “Biz bu anomalilerin oluşabileceğini biliyorduk. Bunların önlenmesi için de zaten böyle bir girişimde bulunmuştuk” dedi.

Taşınmaz Mal Komisyon’un kuruluşuna zamanında itiraz eden ve Komisyonun kurulmasının anayasaya uygun olmadığı görüşüyle Anayasa Mahkemesine başvuran Özgürgün, gazetemizin gündeme getirdiği yasal anomaliler oluşması riskini doğrulayarak “Biz bu anomalilerin oluşabileceğini biliyorduk. Bunların önlenmesi için de zaten böyle bir girişimde bulunmuştuk” dedi.

“Mülkiyet konusu tıpkı Maraş gibi bütünlüklü çözümün parçası olmalıydı”

Özgürgün Komisyon’un kuruluşuna yaptıkları itirazlarının sadece yasal anomaliler veya anayasaya uyumsuzluk nedeniyle olmadığını, mülkiyet konusunun bütünlüklü bir çözümün parçası olarak ele alması gerektiğine inandıkları için böyle bir itiraz yaptıklarını ifade etti.

Bıraktığımız evlerimizin önemine gölge düştü”

Komisyonun kurulmasıyla konunun daha çok Kıbrıslı Rumların Kuzey’de bıraktıkları mülkler eksenine kaydığını ve Kıbrıslı Türklerin Güney’de bıraktıkları malların gündemde yeterince yer bulmadığını söyleyen Özgürgün bu nedenlerle Komisyonun kuruluşuna zamanında itiraz ettiklerini söyledi.

“Bizler de 1963 ve 1974’de evlerimizi geride bırakarak göç etmek zorunda kaldık. Ancak 1963’de bıraktığımız mallar için zaman aşımı olduğu gerekçesiyle hak iddia edemez bir duruma getirildik. Bu gibi sorunlar da düşünülünce konunun neden bütünlüklü çözümün parçası olması gerektiği daha iyi anlaşılmalı” diyen Özgürgün yine de Komisyon’un işleyişiyle ilgili olumlu kanaatlerini dile getirdi.

Düzgün işleyebilmesi için destek verdik”

“Mal mülk konusu ancak bütünlüklü bir çözümün parçası olursa daha etkin bir biçimde halledilebilirdi. Tıpkı Maraş konusu gibi, mülkiyet konusu da şahısların arasında çözebilecekleri bir husus değildi” şeklinde konuşan Özgürgün buna rağmen Komisyon yasallaştıktan sonra düzgün işleyebilmesi için her türlü desteği de parti olarak verdiklerini sözlerine ekledi.

Uzun vadede bir sorun yaratacağını düşünmüyorum”

 Komisyon’un kararlarının AHİM tarafından tanındığını ve tazminat karşısında mülkünü devreden Kıbrıslı Rumların rızasıyla kararlar verildiğini ifade eden Özgürgün yasal anomalilerin uzun vadede bir sorun yaratmayacağına inandığını söyledi.

“Şimdiye kadar bir sorun çıkmadı, zaten mal sahiplerinin başvurusu ve onayıyla gerçekleşen süreçlerde insan hakkı ihlali de ortadan kalkmış oldu” şeklinde konuşan Özgürgün oluşabilecek yasal anomalilerin çözülemeyecek konular olmadığı görüşünü de dile getirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.