1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZGÜRGÜN: `HÜKÜMET OLARAK ELİMİZDEN... `
ÖZGÜRGÜN: `HÜKÜMET OLARAK ELİMİZDEN... `

ÖZGÜRGÜN: `HÜKÜMET OLARAK ELİMİZDEN... `

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından onaylanmasının ardından görüşmeden çıkışında basına yaptığı açıklamada,

A+A-

ÖZGÜRGÜN: “KIBRIS KONUSUNDA HÜKÜMET OLARAK ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ CUMHURBAŞKANI AKINCI’YA VERECEĞİZ”

“MÜZAKERELERİN OLUMLU SONUÇLANMASI ANLAMINDA DA HÜKÜMET OLUMLU KATKILARINI SUNACAK”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından onaylanmasının ardından görüşmeden çıkışında basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ile uyum içerisinde çalışacaklarını, gerek Kıbrıs müzakere sürecinde gerekse iç konularda yakın istişare içinde olacaklarını söyledi.

Özgürgün, Akıncı ile birçok konuyu görüştüklerini, önlerindeki süreçte kendilerini bekleyen konuları geniş ve etraflıca konuştuklarını belirterek, “Biz Sayın Cumhurbaşkanı ile uyum içerisinde çalışacağız; gerek Kıbrıs müzakere sürecinde gerekse iç konularda yakın istişare içinde olacağız” dedi.

Kıbrıs konusunda hükümet olarak ellerinden gelen desteği Cumhurbaşkanı Akıncı’ya vereceklerini vurgulayan Özgürgün, müzakerelerin olumlu sonuçlanması anlamında da hükümetin olumlu katkılarını sunacağını kaydetti.

Bakanlar Kurulu listesini de okuyan Özgürgün, daha önce adını Ekonomi Hazine ve Enerji Bakanlığı olarak öngördükleri bakanlığın adının, Cumhurbaşkanı ile yapılan istişare sonucu Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak değiştirildiğini söyledi.

Özgürgün, Turizm ve Çevre ile Milli Eğitim ve Kültür bakanlıklarının da DP ile yapılan istişareler sonucu oluşturulduğunu ifade etti.

KOMİTE ÇALIŞMALARI...

Cumhuriyet Meclisi’ndeki komite çalışmaları ve CTP’nin öneriyi reddetmesi ile ilgili soruları yanıtlayan Özgürgün, komitelerde yaşanabilecek sıkıntıları herhangi bir zorlama olmadan çözeceklerini, bağımsız milletvekillerinin de desteğiyle komitelerde çalışmaların aksamadan yürütülmesini sağlayabileceklerini kaydetti.

Özgürgün, milletvekillerinin üye olmasalar da her komiteye katılabileceğine işaret ederek, sadece oylamada söz hakkı olmayacağını, dolayısıyla çalışmalarda bağımsız milletvekillerinin bütün komitelere katkı koyabileceğini ifade etti.

Oylamalarda sıkıntı yaşanması durumunda bunun işbirliği ile çözülebileceğine inanç belirten Özgürgün, muhalefet ile oybirliği gerektiren yasaları rahat geçireceklerini, oybirliği olmayan yasalarda ise komite üyesi çoğunlu ile komite sonucunun alınacağını kaydetti.

İstediklerinin; bütün yasalarda oybirliği yakalamak olduğunu vurgulayan Özgürgün, tartışmalı yasaların gündeme gelmemesini temenni etti.

Yeni hükümette teknokrat atamalardan söz edildiğinin anımsatılması üzerine Özgürgün, DP ile yaptıkları istişarelerde bu sonucun ortaya çıktığını, ancak tercihin böyle olduğunu, Meclis çalışmalarında komite üyeleri açısından gerginlik beklemediğini kaydetti.

CTP ile hem UBP’nin hem de DP’nin aynı çatı altında hükümet kurduğunu, birlikte çalıştığını, bu yüzden bir gerginlik yaşanacağına inanmadığını belirten Özgürgün, bundan önceki 3 yılda birlikte çalıştıklarını, CTP’nin başkanlığında hükümetler kurulduğunu, bu yüzden gerginlik yaşanmayacağını düşündüğünü belirtti.

İÇ BARIŞ...

Özgürgün, iç barışın sağlanması için CTP ile “40 yılda kurulmayan” hükümeti kurduklarını, bundan sonra da “hükümet bozuldu” diye “bir daha kurulmayacak” diye bir şeyin olamayacağını belirterek, bundan sonra hükümet olacak partilerin ortaklık kurabileceğini anlattı.

Ülke içi barışın sağlanması adına tüm partilerin hükümete geldiğini anlatan Özgürgün, bu yüzden CTP’nin Meclis çalışmalarına olumlu katkı koyacağına inandığını vurguladı.

Özgürgün, sonuçta ülkenin önünde en erken seçimin 2 yıl sonra olacağının öngörüldüğünü, tam olarak süre kullanılacaksa seçime daha 2 yıl olduğunu ifade ederek, sonrasında oluşacak tabloda bu partilerin yine hükümet ortağı olabileceklerini söyledi.

Ülkede “imkansız hükümet” diye bir şey olmadığına vurgu yapan Özgürgün, UBP-DP Koalisyon Hükümeti’ne bağımsızların “kayıtsız şartsız” destek vereceklerini Cumhurbaşkanı’na da söylediklerini vurguladı, zaten görevin kendisine bu istişarelerin ardından verildiğini anlattı.

Bu yüzden hükümette sorun yaşanmayacağını vurgulayan Özgürgün, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’nın ise Anayasal bir süreç olduğunu, Başkanlık Divanı’nın zaten yeni oluştuğunu ve bu konuda herhangi bir girişimleri olmayacağını, değişiklik olmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Özgürgün, Meclis Divanı’nda görev bırakmak isteyen olmaması dışında bir değişiklik olmayacağını kaydetti.

Meclis Başkan Yardımcılığı’nın ise ana muhalefetten olması gerektiğini, Meclis Başkanı’nın da şu an ana muhalefetten olduğunu ifade eden Özgürgün, bu konuda hükümetin bir sıkıntısı olmayacağını söyledi.

GÜVEN OYLAMASI...

Özgürgün, güven oylaması ile ilgili ise, 22 Nisan Cuma günü hükümet programının Meclis’te okunmasını planladıklarını, bunun ardından görüşmelerin 25 Nisan Pazartesi başlayacağını, 27 Nisan Çarşamba günü de güven oylamasını öngördüklerini, ancak görüşmelerin 26 Nisan Salı gününe sarkması halinde, güven oylamasının 28 Nisan Perşembe günü yapılacağını anlattı.

Bu arada Başbakanlık’ta görev devir tesliminin bugün yapılacağını ifade eden Özgürgün, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun dün kendisini aradığını ve bugün hükümetin onaylanması ve Meclis’te okunmasının ardından devir teslim yapılabileceğini söylediğini ifade etti.

Özgürgün, bu çerçevede Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısının ardından Başbakanlık’ta görev devir tesliminin yapılacağını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.