1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ÖZGÜRGÜN: “KIBRIS SORUNU KONUSUNDA VERİLEN MESAJLARIN AYNI OLDUĞUNUN GÖRÜLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
ÖZGÜRGÜN: “KIBRIS SORUNU KONUSUNDA VERİLEN MESAJLARIN AYNI OLDUĞUNUN GÖRÜLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

ÖZGÜRGÜN: “KIBRIS SORUNU KONUSUNDA VERİLEN MESAJLARIN AYNI OLDUĞUNUN GÖRÜLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Başbakan Vekili, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs sorunu konusunda Cumhurbaşkanı, hükümet ve Anavatan Türkiye’nin aynı görüşte olduğunun görülmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

A+A-

“SAYIN BAŞBAKAN’IN DA BU KONUDA AYNI GÖRÜŞLERİ İLETMESİ DOĞAL VE ÇOK İYİDİR”

Başbakan Vekili, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs sorunu konusunda Cumhurbaşkanı, hükümet ve Anavatan Türkiye’nin aynı görüşte olduğunun görülmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Özgürgün, Başbakan İrsen Küçük’ün ABD temasları sırasında, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ardından Kıbrıs müzakerelerinin bir an önce başlaması isteğini yinelemesinin çok doğal olduğunu kaydetti. 

Özgürgün, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun görüşmeci olarak müzakere sürecinin bir an önce başlaması konusunda istekli olduğunu BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon’a ilettiğini, Dışişleri Bakanlığı olarak kendilerinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu konuda fikrinin aynı olduğunu ifade ederek, “Başbakan’ın da bu konuda aynı görüşleri iletmesi doğaldır ve çok iyi de olur. Çünkü hem sayın Cumhurbaşkanı’nın, hem hükümetin, hem de Türkiye’nin bu anlamda verdiği mesajların aynı olduğunun görülmesi çok etkili ve önemlidir” dedi.

Özgürgün, Başbakan İrsen Küçük’ün bu konuda ABD temsilcilerinden destek almasının da çok önemli olduğunu vurguladı.

Başbakan Vekili, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün bir kabulü sırasında Başbakan İrsen Küçük’ün ABD temasları ve Kıbrıs sorunu konusunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Özgürgün, Kıbrıs konusunun yıllardır gündemde olmasından dolayı birçok yabancı yetkili ile görüşmelerin ve ziyaretlerin her zaman olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“KKTC tanınmıyor olsa bile belirli platformlarda tanındığı gibi, belirli platformlarda da temsilcileri var. 10 yıl önce temsilcilik sayısı 3 iken şimdi 22’dir. Dış temsilciliklerimiz genişledi ve birçok ülkeyle temaslarımız oluyor. Bu anlamda dış politika her zaman yoğun çalışır. KKTC’nin Pakistan’dan ABD’ye kadar, Ürdün, Katar, Bahreyn ve hatta İsveç’te temsilciliği var ve buralarda temasların olması doğal.”

Özgürgün, Başbakan’ın ABD temaslarında Dışişleri Bakanlığı’ndan temsilcinin mutlaka olduğunu, gerek bakan gerek milletvekillerinin ziyaretlerinde ekiplere mutlaka Dışişleri Bakanlığı’ndan temsilcilerin eşlik ettiğini söyledi.

Hüseyin Özgürgün, “Bu anlamda Dışişleri yoktur veya Dışişleri olmadan bir şey yapmak mümkündür demek zor. Dışişleri’nin bilgisi olmadan bu tür resmi temaslar yapmak zordur. Olmaz mı olur ama giden birçok milletvekili ve bakan bunu söylüyorlar zaten. Herhangi bir ülkede temsilcimiz varsa orada çok daha rahat ziyaretler yapıldığını ve çok daha iyi organizasyonlar olduğunu herkes biliyor. Dış politika bu anlamda hiç durmadı. Bunun reklamı da olmaz. Dışişleri Bakanlığı da bazen eleştiriliyor ama Dışişleri, yaptığı işlerin reklamını yapmaz” diye konuştu.

Başbakan Küçük’ün ABD ziyareti heyetinde kimleri götüreceğinin kendi takdiri olduğunu dile getiren Özgürgün, “Bu tür temaslara Dışişleri Bakanı gidebilir de, gitmeye bilir de. Sonuçta ben şimdi Başbakan Vekiliyim, Başbakanımız bunu düşünerek hareket etti. Ama ben gitsem de gitmesem de bakanlığın hem Washington’da hem de New York’ta çok deneyimli temsilcileri var. Bu kişiler zaten Başbakan’a temaslarında eşlik ediyor” dedi.

Özgürgün, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun görüşmeci olarak, müzakere sürecinin bir an önce başlaması konusunda istekli olduğunu BM Genel Sekreteri Ban’a ilettiğini, Dışişleri Bakanlığı olarak kendilerinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu konuda fikrinin aynı olduğunu ifade ederek, Başbakan Küçük’ün de ABD temasları çerçevesinde bu isteği yinelemesinin çok doğal olduğunu söyledi.

“Başbakanın da bu konuda aynı görüşleri iletmesinin doğal ve çok iyi olduğunu ifade eden Özgürgün, “Çünkü hem sayın Cumhurbaşkanı’nın, hem hükümetin, hem de Türkiye’nin bu anlamda verdiği mesajların aynı olduğunun görülmesi çok etkili ve önemlidir” dedi.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.