1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZGÜRGÜN: "ORTAK SES VERİLMELİ"
ÖZGÜRGÜN: "ORTAK SES VERİLMELİ"

ÖZGÜRGÜN: "ORTAK SES VERİLMELİ"

Özgürgün, Güney Kıbrıs’ın tutumuna karşı Türk tarafının da kendi durumunu belirlemesi ve ortak ses vermesi gerektiğini belirtti.

A+A-

“ORTAK SES VERİLMELİ”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Güney Kıbrıs’ın tutumuna karşı Türk tarafının da kendi durumunu belirlemesi ve ortak ses vermesi gerektiğini belirtti.

Özgürgün yazılı açıklamasında, “Kıbrıs Türk siyaseti maalesef Rum tarafı kadar birlik olamıyor. Oysa güçlü olmak için bunu yapmak lazım” dedi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in görüşmelere başlarken de sıkıntı yaşattığını belirten Özgürgün, “Anastasiades görüşmelere sanki başlamak istemezmiş gibiydi. O günlerde ortak açıklama metni üzerinde de Türk tarafı çok iyi niyetle yaklaşmasaydı görüşmeler zaten o dönemde başlamayacaktı. Rum tarafı zaten istekli değildi” ifadesini kullandı.

En ufak bir problem yaşandığında Rum tarafının masadan kaçmak istediğini, çözümün ancak masada olabileceğini kaydeden Özgürgün, sorunların çözüm yerinin masa olduğunu ve müzakerelerin tüm bu sorunları çözmek için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Özgürgün, şöyle devam etti:

“Rum tarafı, çözüm yerinin masada olduğunu düşünmüyor. Rumlar uluslararası tanınmışlığını, uluslararası organizasyonlarda ve kurumlarda etkinliğini kullanarak Kıbrıs konusunu o yoldan çözmeye çalışıyor. Yani Kıbrıs Türklerine bir azınlık statüsünü düşünüyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamını düşünüyor. Geldiğimiz nokta bunu gösteriyor. Yoksa masada çözüm mümkündür. Masadan kaçmak değil aksine daha da fazla görüşmek lazım. Örneğin dün Anastasiades ‘Derviş Eroğlu bugün masaya gel acele, bir sorun var çözelim’ diyebilirdi. Ama Rumlar bu noktada değil.”

Anastasiades’in “iç politikada sıkışmış olması nedeniyle de bu gözdağını vermiş olabileceğini” kaydeden Özgürgün, Anastasiades’in Güney Kıbrıs’ta çözüm istemeyen kesimlere bir mesaj vermek için bu kararı almış olabileceğini belirtti.

“TÜRK TARAFI POZİSYONUNU GÖZDEN GEÇİRMELİ”

Özgürgün, Türk tarafının kendi duruşunu gözden geçirmesi gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

“Her zaman masada ‘Türk tarafı mecburdur, Rum tarafı da masada iyi niyetiyle bize bir şeyler vermiş olmak için oturuyor’ böyle bir şey yoktur. İki eşit tarafın anlaşmaya varmak ve kapsamlı görüşmeye varmak için yapılan görüşmelerdir bunlar. Bana göre Cumhurbaşkanı gerekli istişareleri yaptıktan sonra Türk tarafının durumunu değerlendirmeli ve bu noktadan sonra Türk tarafı pozisyonunu gözden geçirmelidir”

“ORTAK SES ÖNEMLİ”

Rum tarafı tek ses verirken “Türklerin bölünmüş olarak davranmasının Rumları cesaretlendirdiğini” ifade eden Özgürgün, “Oysa tek bir ses verebilsek ‘Rum tarafına masadan kaçmakla çok büyük bir hata yaptın bunun vebalini günahını yüklenecek misin’ diyebilsek tek bir düşünce olarak, Rum tarafı da Kıbrıslı Türkleri basite alamadığını görecek” dedi.

Özgürgün, şöyle devam etti:

“Esas sıkıntı, Türk tarafının kendi içinde güçlü ve birlikte hareket etmemesinden yaşanıyor. Ortak ses çok önemli ve ortak ses verilmesi halinde Rumlar müzakereleri yönetme halinden çıkacak. Rumların bu tutumuna ve bu davranışına karşılık verilmesi gereken mesaj net ve açık olmalıdır ve gerekli kararlı ve tutum sergilenmelidir”

Özgürgün, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs ziyaretinden hemen önce Rum Yönetimi’nin böyle bir kararı almasını da düşündürücü buldu.

“ETİK OLMAZDI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Kudret Özersay’ı müzakerecilik görevinden alması konusunu değerlendiren Özgürgün, Özersay’ın zaten bu görevden ayrılacağını düşündüğünü belirtti.

Özgürgün, “Etik olmazdı Cumhurbaşkanı’nın özel temsilcisinin seçimde aday olarak karşısında olması. Cumhurbaşkanı’ndan memnun değildir ki adaydır Özsersay. Bu şekilde görev yapması mümkün değildir. Olması gereken buydu diye düşünüyorum” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.