1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZGÜRGÜN: "TIKANIKLIĞIN TEMEL NEDENİ RUM TARAFI"
ÖZGÜRGÜN: "TIKANIKLIĞIN TEMEL NEDENİ RUM TARAFI"

ÖZGÜRGÜN: "TIKANIKLIĞIN TEMEL NEDENİ RUM TARAFI"

Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün,

A+A-

UBP GENEL BAŞKANI ÖZGÜRGÜN: “YAŞANAN TIKANIKLIĞIN TEMEL NEDENİ; RUM TARAFININ MEVCUT YAKINLAŞMALARI VE YERLEŞMİŞ BM PARAMETRELERİNİ KABUL ETMEMESİ”

Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusunda yaşanan tıkanıklığın temel nedeninin; Kıbrıs Rum tarafı ve özelde Rum lider Nikos Anastasiades’in mevcut yakınlaşmaları ve yerleşmiş BM parametrelerini kabul etmemesi, bu konuda çerçeve dışına çıkarak aşırı talep ve pozisyonlar öne sürmesi olduğunu vurguladı.

Özgürgün yazılı açıklamasında, son günlerde Kıbrıs Rum muhalefeti ve diğer siyasi çevrelerden Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili bir takım mesnetsiz iddialar öne sürüldüğünü, “Anastasiades’e saldırı” bahanesiyle Kıbrıs Türk tarafına ve özelde Cumhurbaşkanı’na “dil uzatıldığını “kaydetti.

Çözüm karşıtlığıyla bilinen DIKO Partisi Başkanı Nikos Papadopulos’un, bu konuda kendi uzlaşmazlığına bakmadan, mevcut tıkanıklıktan Kıbrıs Türk tarafını sorumlu tutmaya çalıştığını işaret eden Özgürgün, şunları kaydetti:

“Halbuki, yaşanan tıkanıklığın temel nedeni, Kıbrıs Rum tarafı ve özelde Rum lider Anastasiades’in mevcut yakınlaşmaları ve yerleşmiş BM parametrelerini kabul etmemesi, bu konuda çerçeve dışına çıkarak aşırı talep ve pozisyonlar öne sürmesidir.

Papadopoulos, Kıbrıs sorununun özü konusunda dahi yanlış teşhis koymakta, tarihi çarpıtmaya çalışmaktadır. Sorunun 40 değil 50 yıldır Kıbrıs’taki taraflar ve uluslararası toplumun gündeminde bulunduğunu kendisine hatırlatmak isteriz. Daha geçtiğimiz günlerde BM Barış Gücü adadaki mevcudiyetinin 50’inci yılını anmıştır. 46 yıldır da görüşme masasındayız ve bu görüşmelerden sonuç çıkmamasının müsebbibinin Kıbrıs Rum tarafı olduğunu, en az 15 noktada çözümü Kıbrıs Rum tarafının reddettiğini, bizzat Rum Dışişleri eski Bakanlarından Nikos Rolandis açıklamıştır.

Hal böyle iken, Rolandis’in Kıbrıs Türk basınına hafta sonunda verdiği bir mülakatta Sayın Cumhurbaşkanımızı eleştirmesi kendisi için tam bir çelişkidir. Bilindiği gibi Sayın Eroğlu, 2010 tarihinde KKTC Cumhurbaşkanı seçilmesinin akabinde BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupta görüşmelere bırakıldığı yerden devam etmeyi ve kendisinden önce elde edilen yakınlaşmaları kabul ettiğini duyurmuştu. Sayın Anastasiades aynı şeyi yapmayı reddetmiştir ve reddetmektedir. Dolayısıyla bu konuda eleştirilecek biri varsa, bu da Rum liderin kendisidir.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.