1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZGÜRGÜN: TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNİ TARTIŞTIRMAYIZ
ÖZGÜRGÜN: TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNİ TARTIŞTIRMAYIZ

ÖZGÜRGÜN: TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNİ TARTIŞTIRMAYIZ

Özgürgün: Türkiye’nin garantisini tartıştırmayız

A+A-

Başbakan Hüseyin Özgürgün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 26. dönem ikinci yasama yılı açılış törenine katıldı. Törenin ardından Başbakan Hüseyin Özgürgün, TRT Haberin gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye’de yaşanan başarısız darbe girişimine yönelik bir soruya karşılık Özgürgün, KKTC’de de bu konuda tüm tedbirlerin alındığını ve anavatan Türkiye ile yoğun bir işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti.

Türkiye’nin yıllardır terörle uğraştığını anımsatan Başbakan Özgürgün ‘Türkiye ne kadar güçlüyse biz de o kadar güçlüyüz. Türkiye terörden kurtulduğunda daha da güçlü olacaktır’ ifadelerini kullandı.

Kıbrıs konsuyla ilgili bir soruya karşılık ise Özgürgün, Kıbrıs’ta görüşmelerin 1968 yılından beridir devam ettiğini belirterek Kıbrıs Türk tarafının anlaşmaya niyetli olduğunu birçok belgeyi ortaya koyduğunu ancak Kıbrıs Türk Tarafı’nın olumlu yaklaşımına Rum tarafının hep hayır dediğini söyledi.

Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının çözüme ihtiyacı olduğu kadar Rum tarafının da ihtiyacı bulunduğuna dikkati çekti.
Özgürgün ‘Türkiye’nin garantisine ve iki halkın eşitliğine dayalı bir çözüm gerekir. Bunu Rum tarafı kabul ederse bir çözüm olur. Ama bunu kabul etmiyorlar. Onun için yıllardır görüşmeler sürüyor. Rum tarafı ile aramızda çok ciddi ayrılıklar var onun için Kıbrıs’ta görüşmeler daha sürecek’ dedi.

Yunan yetkililerinin yaptığı açıklamaların da çözümün ne kadar uzakta olduğunu gösterdiğini ifade eden Başbakan Özgürgün, Garantilerle ilgili olarak ise ‘Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini asla tartıştırmyız’ dedi.

Özgürgün ‘Ben ve hükümetim kesinlikle Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini tartıştırmayız. Güvenlik konusu son derece önemli. Kimse kimsenin gözününyaşına bakmadığı gibi kimse de kimseye yardım edecek durumda değil geçmişteki olayların yaşanmayacağı bir çözüm peşindeyiz. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini asla tartıştırmayız. Kıbrıs Türk halkı asla bundan vazgeçmez’ ifadelerini kullandı.

Doğal kaynakların paylaşımı konusunda ise Başbakan Özgürgün, Rum tarafının bu konuda yapılan önerileri kabul etmediğini ve konuyu oldu bittiye getirmeye çalıştığını söyledi.

Güney Kıbrıs’ta 3000 uzman askerin konuşlandırılacağı ile ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine Başbakan Özgürgün bunun Türk askerinin fiili varlığının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti.

Özgürgün, Güney Kıbrıs’ta asker alımları devam ederken Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın güçlü olmasının da çok önemli olduğunu söyledi.

Ankara’da üst düzey görüşmelerde de bulunduğunu belirten Başbakan Özgürgün Türkiye’den KKTC’ye ulaşan su ile birlikte bu konuda yapılacak yatırımlar hakkında görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.