1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU!
ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU!

ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU!

Özgürlüğüne kavuştu

A+A-

Alagadi Bölgesi’nde yaklaşık 1 ay önce ağır yaralı olarak bulunan Caretta cinsi 25 yaşlarındaki erkek kaplumbağa, yapılan tedavisinin ardından yeniden denize bırakıldı

Ahmet İLKTAÇ

Alagadi Bölgesi’nde yaklaşık 1 ay önce soğuktan şoka girmiş, boğazına kanca batmış vaziyette ağır yaralı olarak bulunan 25 yaşlarındaki erkek Caretta cinsi kaplumbağa, yoğun tedavisinin ardından önceki gün yeniden denize bırakıldı.

Dalgaların arasında kulaç atarak yeniden ömrünü geçirdiği mavi sularda ilerleyen kaplumbağanın, hayata bu şekilde geri dönüşüne şahit olan herkesi duygulandırdı.

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dr. Damla Beton, kaplumbağanın hikayesini gazetemiz KIBRIS’la paylaştı.

Dr. Damla Beton, kış aylarında da dünya çapında tehlike altındaki deniz kaplumbağalarını korumak için çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Kışın sahillerimizde yumurtlamasalar da denizlerimizde yaşamaya devam eden deniz kaplumbağalarının yardımına koştuklarını kaydeden Beton, 29 0cak günü Alagadi Beach Bar’dan (Turtle Paradise) gelen uyarıları değerlendiren cemiyet yönetim kurulu üyesi Robin Snape’in, sahilde, yardıma muhtaç haldeki Caretta türü kaplumbağayı bularak aldığını kaydetti.

Boğazındaki kanca çıkarıldı

Dr. Damla Beton, söz konusu kaplumbağanın 25 yaşlarında, ergenlik çağında, genç bir erkek olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Bulunduğunda neredeyse ölü gibi duran kaplumbağanın yoğun tedavi sonucunda girdiği soğuk şokunu atlattığını ifade eden Beton, kaplumbağaların soğukkanlı olmalarından dolayı havaların çok soğuduğu durumlarda kolayca hipodermi geçirebileceklerine değindi.

Dr. Damla Beton, kaplumbağanın birkaç gün süren tedavisinin ardından kendine geldiğini dile getirdi.

Kaplumbağanın kendine gelmesinden sonra Yakın Doğu Üniversitesi’nden (YDÜ) Nilufer Aktuğ ve çalışma arkadaşlarının yardımı ile çekilen röntgenler sonucunda kaplumbağanın boğazında baragadi kancası olduğunun anlaşıldığını belirten Beton, Robin Snape, veteriner Burak Eyüpoğlu ve ekibi tarafından 3 Şubat tarihinde gerçekleştirilen ameliyatla kancanın boğazından çıkarıldığını bildirdi.

Dr. Damla Beton, yoğun bakım ve beslenme sürecinin ardından kaplumbağanın 19 Şubat tarihinde yeniden bulunduğu yerde özgürlüğüne kavuşturulduğunu söyledi.

Kaplumbağanın erkek bir birey olması nedeniyle tüm ekipleri için önemli ve farklı bir vaka olduğuna işaret eden Beton, kaplumbağanın özgürlüğe kavuşturulmadan önce tüm bireylere yapıldığı gibi markalandığını ve bu sayede başka bir yerde görülmesi halinde yaşamına devam edip etmediğinin anlaşılacağını açıkladı.

Dr. Damla Beton, tüm süreç boyunca yardımlarını ve emeğini esirgemeyen veterinerlere, Yakın Doğu Üniversitesi’ne, bakım sürecinde gerekli malzemeyi sağlayan Ümit Karanar’a, konuya dair ihbarda bulunan kişilere, fotoğraflar içinse Özgür Gökaşan ve Olkan Ergüler’e teşekkür etti.

Dr. Damla Beton, “Son iki haftalık dönemde, Gemikonağı, Gaziveren, Karakum, Alagadi, Bahçeli, Yeni Erenköy bölgelerinde toplam 7 ölü deniz kaplumbağası bulundu. SPOT canlılar hakkında olduğu kadar ölü kaplumbağalar ve ölüm sebepleri hakkında da bilgi toplamakta ve bu konuda araştırmalar yapmaktadır. Bu gibi vakalarla karşılaşmanız halinde cemiyetle iletişime geçmeniz çok önemlidir” dedi.

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.