1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ÖZGÜRLÜK HEYKELİ DE KAPANDI
ÖZGÜRLÜK HEYKELİ DE KAPANDI

ÖZGÜRLÜK HEYKELİ DE KAPANDI

Özgürlük heykeli de kapandı

A+A-

ABD’de Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında yaşanan bütçe konusundaki anlaşmazlık, hükümetin çalışmalarını askıya almasına sebep olurken, bugün itibariyle başlayan kriz pek çok kurumu etkiliyor.

“Government shutdown” adı verilen kriz müzelerden, milli parklara, pasaport bürolarından, orduya kadar etki edecek. Kriz boyunca devlet dairelerinde yalnızca gerekli personel çalışacak. 2 milyon 900 bin çalışandan yaklaşık 800 bin kişi ise bugünden itibaren ücretsiz izne çıkarıldı.

AMERİKAN KONGRE BİNASI

ABD Kongresi’nin ikamet yeri olan U.S Capitol kapalı olacak. Kongre üyelerinin maaşları ise yeni uygulamaya koyulan “Government Shutdown Adalet Tasarısı” gereğince mecliste uzlaşmaya varılana dek emanet altında tutulacak.

PASAPORT BÜROLARI

Yurtiçi ve yurtdışında hizmet veren pasaport büroları, pasaport ve vize işlemlerini yapacak. Ancak geçmişte hükümetin kepenk kapattığında olduğu gibi bu işlemler gecikebilecek. Ayrıca hükümet binaları içinde yer alan pasaport büroları hizmet veremeyecek.

Dünya etrafındaki ABD Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları da açık kalacak fakat pasaport bürolarında olacağı gibi buralarda yapılacak işlemlerde de gecikmeler olabilecek.

HAVALİMANLARI

Havalimanlarında hava kontrol uzmanları ile bagaj ve yolcu denetçileri gibi temel görevliler harici zaruri olmayan personel ücretsiz izne çıkarılacak. Havalimanındaki işlemlerde bazı gecikmeler yaşanabilecek ancak güvenlik her zamanki seviyede sağlanacak.

SINIRLAR

ABD Gümrük ve Sınır Koruma personeli bütün kontrol noktalarında görevlerine devam edecek. Ancak çalışanların sayısı normalden az olacağı için gecikmeler kaçınılmaz olacak. Orduda görev yapanlar ise maaş almada sorun yaşayacak. Maaşlar içeride birikecek fakat ödemeler, “shutdown” sona erene kadar yapılmayacak.

ABD POSTA SERVİSİ

Özerk bir kurum olan US Postal Service krizden etkilenmeyecek. Dolayısıyla posta dağıtımında herhangi bir aksama görülmeyecek.

TEMİZLİK HİZMETLERİ

Başkent Washington’da çöp toplama ve sokak temizleme hizmetleri geçici olarak durdurulacak. Çöp toplama “shutdown”dan bir hafta sonrasına kadar başlamayacak.

Her türlü sosyal güvenlik harcaması ve işsizlik sigortası ödenmeye devam edecek. Ancak yeni başvuru işlemleri hükümet yeniden açılana kadar yapılamayacak. ABD Eğitim Bakanlığı birçok görevini askıya alacak fakat devlet okullarında dersler devam edecek.

MÜZELER

Özel müzeler dışında ücretsiz girilebilen bütün müzeler ve hayvanat bahçeleri kriz boyunca kapalı kalacak. Smithsonian Institution tarafından idare edilen 19 müze, galeri ve New York’taki Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi de ziyaretçi kabul etmeyecek.

ÖZGÜRLÜK HEYKELİ BİLE KAPALI

Kriz, milli parkları bir hayli etkileyecek. Öyle ki Ulusal Park Hizmetleri tarafından işletilen Özgürlük Heykeli, Özgürlük Çanı, Bağımsızlık Salonu ve Lincoln Anıtı gibi tarihi yerler bile ziyaretlere kapalı olacak. Yosemite, Yellowstone ve ABD Ulusal Parkı gibi yaklaşık 400 parkın da kapıları bütçe üzerinde anlaşmaya varılana kadar kapatılacak

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.