1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZKAN’DAN TURİZM DEĞERLENDİRMESİ
ÖZKAN’DAN TURİZM DEĞERLENDİRMESİ

ÖZKAN’DAN TURİZM DEĞERLENDİRMESİ

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Onursal Başkanı Ahmet Necati Özkan, turizmin çöküşte olduğunu iddia etti.

A+A-

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Onursal Başkanı Ahmet Necati Özkan, turizmin çöküşte olduğunu iddia etti.

Özkan yaptığı yazılı açıklamada, turizmin ancak, planlı, programlı, stratejileri belirlenerek, kaynaklar temin edilerek, hedefler saptanarak ve buna göre yönlendirilen uygulamalar kontrol edilerek bilimsel bir sonuç verebileceğine dikkat çekti.

Devlet ve hükümet yetkililerini “kötü gidişe dair “ uyarmanın görevi olduğunu belirten Ahmet Necati Özkan, turizmde teşviklerin ödenmediğini, 2011, 2012, 2013 yılları teşvik primlerini alamayan acentelerin zorluklar içerisinde kıvrandığını savundu.

               Açıklama;

AHMET NECATİ ÖZKAN

 

NECATİ ÖZKAN SOKAK, NO:10, LEFKOŞA-KKTC

TEL:+90 392 228 17 46 (10 Hat) FAX: +90 392 228 32 98

E-mail: anecatiozkan@hotmail.com

                                                   

16 Aralık  2013

BASIN BİLDİRİSİ               

Turist artışı ile böbürlenmelere devam ediliyor ama

YENİ YILDA DA TURİZM ÇÖKÜŞTE!..

     Yarım asırlık tecrübemle, bu vahim konuyu  özet olarak aşağıda KKTC Devlet yetkilileri ve hükümetin   dikkatine sunmayı bir görev addederim;  İşte gerçekler:

 

  1. Teşvikler ödenmiyor: 
  1.  Acentelere bakanlık tarafından teşvik verileceği taahhüt ediliyor.  Acentelerin yoğun uğraşları ve harcadıkları büyük miktar paralar sonucu turistler geliyor.  Ama teşvikler ödenmiyor;
  2. 2011, 2012, 2013 yılları teşvik primlerini alamayan acenteler zorluklar içerisinde kıvranıyor; ve,
  3. Turizm Müsteşarı ve Bakanlık yetkilileri TV ekranlarında, medyada “en çok turist bu sene geldi” diye ahkam kesiyor, böbürleniyor… “Teşvikleri ne zaman ödeyeceksiniz?” sorusuna ise “Bütçede para yok.  TC Yardım Heyeti de para vermiyor.  Para olunca ödeyeceğiz” diyorlar.

     Bu durumda Turizm Bakanlığı, önümüzdeki yıl için acentelerin pazarlama stratejisini, düşünmüyor dahi.  Ekstra charter teşvikleriyle bir kaç acenteyi güçlendiriyorlar, ancak tüm acentelerin getirdiği turist sayısı söz konusu olunca da böbürleniyorlar. Bilinmelidir ki bu bilinçsiz bir turizmdir..  Fakat, taahhüt ettikleri teşvikleri ve iki yılı aşan borçlarını dahi ödemiyorlar. Bin bir zorlukla, uğraşla turisti getiren acenteleri mağdur ediyorlar.  Yalnız birkaç acenteye ödeme yaparak TEKEL de yaratıyorlar.

 

  1.  Turizm Yasaları ve Planlar:

Turizm Sektörü yasal boşluklarla dövünüp duruyor: 

  1. Turizm ve Seyahat Acenteleri (Değişiklik) Yasası;
  2. Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) (Değişiklik) Yasası;
  3. Turistik Tesisler, Yan Tesisler ve Yardımcı Tesisler Yasası; ve
  4. Kıbrıs Türk Turizm Örgütü Yasası.

Bu yasa tasarı taslakları yıllar önce hazırlandı, birçok kez güncelleştirildi ve bakanlık raflarında tozlar içerisinde beklemekte…Meclise gönderecek yiğit bir bakanlıktan maalesef yoksunuz…; ve planlar,

  1. Turizm Master Planı ne durumda?  On yıllardır hala yapılıyor mu?   Fiziki plan tamamlanmadı mı?

 

  1.  Turizm Örgütü;

               1975 yılında önerdim ve yıllardır gelmiş geçmiş hükümetler de söz verdiler;  “Turizm Devlet      Politikası olacak” , “Turizm Örgütü kurulacak”. Politika oldu mu?  Hayır.  Örgüt kuruldu mu? Hayır. 40 yıl sonra nerede bu örgüt ?  Gelişi güzel çalışmalarla turizme devam ediliyor. Sorunları bilinçli olarak çözecek Turizm Örgütü maalesef hala yok!..  Neden?   

 

     Elbette yukarıda belirtilen sorunlar daha başlangıç. Diğer önemli ve ülke turizmi’ni derinden etkileyecek sıkıntılara da değinmek gerekir ise; Havaalanı Projesi ve akibeti, Charterler’deki turist kalitesi, Taşıma araçları (T) İzinleri ve bu izinlerde ki bürokratik işkenceler, ve bakanlıkların sürtüşmesi, çevre felaketi, Beşparmaklar daki taş ocakları, Turizm Fonu? Nereye harcanır (Genel Bütçededir) vs..vs..

Turizm ancak, planlı, programlı, stratejileri belirlenmiş, kaynaklar temin edilmiş, hedefleri saptanmış, buna göre yönlendirilmiş ve uygulamalar kontrol edilerek bilimsel bir sonuç verir.Daha on yıllarca beklemeye ömrümüz yetmez…Yeni yılda olur mu acaba?..

Devlet yetkilileri, Hükümet ve ilgililerinin dikkatine, kamuoyuna sunulur.

Saygılarımla

 

Ahmet Necati Özkan

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği

(KITSAB) Onursal Başkanı

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.