1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. ÖZMATYATLI KİTABINI MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANI ATASAYAN’A TAKDİM ETTİ
ÖZMATYATLI KİTABINI MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANI ATASAYAN’A TAKDİM ETTİ

ÖZMATYATLI KİTABINI MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANI ATASAYAN’A TAKDİM ETTİ

“ İNGİLİZ SÖMÜRGESİ’NİN KIBRISLILARIN EĞİTİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: KIBRISLI TÜRK VE RUMLARIN EĞİTİM PROGRAMI VE KİMLİĞİ (1878-1960)” KİTABI

A+A-

ATASAYAN; “İRDELEYEN VE ARAŞTIRAN GENÇLERİMİZE İHTİYACIMIZ VARDIR”

İngiliz Sömürge Yönetimi’nin 1878-1960 yılları arasında Kıbrıslı Türk ve Rumların eğitimi üzerine etkinin irdelendiği kitap, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan’a tanıtıldı.

Atasayan, İngilizce yazılan “ İngiliz Sömürgesi’nin Kıbrıslıların Eğitimi Üzerindeki Etkisi: Kıbrıslı Türk ve Rumların Eğitim Programı ve Kimliği (1878-1960)” kitabının yazarı İçim Özenli Özmatyatlı bugün kabul etti.

Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, Atasayan kabulde yaptığı konuşmada, yazıldığı döneme ait önemli bilgiler içeren değerli bir eseri, Kıbrıs Türk eğitimine kazandıran, İçim Özenli Özmatyatlı’yı kutladı.

Bakana Atasayan, kitabın geçmişi daha iyi bilen ve geleceğe daha bilinçli bakabilen genç nesillerin yetiştirilmesine yarayacağını ifade ederek, “Bizim irdeleyen ve araştıran gençlerimize ihtiyacımız vardır” dedi.

Mutlu Atasayan, Özmatyatlı gibi gençlerin, araştırmaya ve geleceğe ışık tutacak, geçmişin izlerini toplumun bilgilerine taşımasının da ayrı bir heyecan ve gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, Bakanlığının vizyonunun böyle gençlerin önünü açmak olduğunu belirtti.

ÖZMATYATLI

Kitabın yazarı İçim Özenli Özmatyatlı  yaptığı konuşmada, kitabın içeriği ve yazılması sürecinde karşılaştığı zorluklar hakkında bilgi verdi.

Kitabın arşiv belge niteliğinde olduğuna işaret eden Özmatlatlı, Lambert Academic Publishing (Almanya) tarafından İngilizce olarak basılan kitapta, İngiliz sömürge politikalarının Kıbrıs’taki ilkokul ve ortaokul eğitim sistemiyle özellikle eğitim programına ve program geliştirme sürecine olan etkilerini incelendiğini kaydetti.

Özmatyatlı, ayrıca kimlik kavramının, sömürge ve sömürge sonrası çerçevede ele alınarak özellikle milli kimliklerin İngilizler tarafından nasıl ustaca idare edilip engellendiğinin açıklanmaya çalışıldığını belirtti.

İçim Özenli Özmatyatlı, İngiltere’nin Hindistan ve İrlanda’da uyguladığı sömürge eğitim sistemleri incelenerek, Kıbrıs’taki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak için karşılaştırmaların yapıldığını;  özet olarak, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların ilkokul ve ortaokullarında uygulanan eğitim programlarının karşılaştırmalı incelendiğini kaydetti.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.