1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZÜR DİLESİN...
ÖZÜR DİLESİN...

ÖZÜR DİLESİN...

Omiru:Özür dilesin

A+A-

ABD Büyükelçisi’nin, Merit’teki resepsiyona komutanları da davet etmesine yönelik Rum tepkisi sürüyor.

Kıbrıs’taki ABD Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty’nin, Merit Lefkoşa Otel’de verdiği resepsiyona Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt’un yanı sıra diğer generalleri de davet etmesine yönelik Rum tepkisi devam ediyor.

Rum Meclis Başkanı yannakis Omiru da yaptığı açıklamada, ABD Büyükelçisinin özür dilemesini istedi.

Rum Haber Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, “ABD, iki bölgeli iki toplumlu federasyonu ileri götürme hedefli geniş çaplı temasları çerçevesinde Kıbrıs’taki herkesle konuşur” açıklamasının da yetersiz bulunduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “ABD Anlaşma Hedefiyle Herkesle Konuşuyor... ‘Subayların Giyimi Politikada Değişiklik Anlamına Gelmez” başlıklı haberinde Büyükelçi Doherty’nin resepsiyonuna KTBK ve GKK komutanlarını davet etme nedenine ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da yeterli izah getiremediğini savundu, yapılan açıklamanın “genel, müphem ve özden uzak olduğunu” iddia etti.

Gazete yapılan izahlara ve Rum Dışişleri Bakanlığı’nın tansiyonu düşürme kararına karşın konunun kapanmadığını vurguladı.

Subayları da kapsıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin açıklamasında, ABD Büyükelçiliği’nin Kıbrıs’ın kuzey kesimiyle temas için yıllık resepsiyonlar düzenlediği ve bu etkinliğin Türk subayları da kapsadığını belirttiği kaydedildi.

Fileleftheros’a göre, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Türk subaylar normalde sivil kıyafetlerle katılıyor. Bu yıl bazıları resepsiyona üniformalı katılmayı tercih etti. Subayların kıyafeti ABD’nin Kıbrıs politikasındaki bir değişikliği yansıtmıyor. Birleşik Devletler Ada’nın iki bölgeli iki toplumlu federasyonda birleşmesi için BM himayesinde yürütülen prosedürü desteklemeyi sürdürüyor.” ifadesini kullandı.

Sözkonusu açıklama, şöyle devam etti:

“Türk ordusuyla görüşülen konulardan birinin de ABD için insani bir endişe olmaya devam eden Kıbrıslı ve Amerikalı kayıp kalıntılarının aranmasıydı. Türk ordusu, askeri bölgeler içerisindeki en az 30 muhtemel gömü yerine erişime izin verme kararı aldı. Bu, iki toplumlu Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarını önemli ölçüde hızlandıracak. ABD Büyükelçisine atfedilen açıklamalar yanlıştır. Ne Amerikan büyükelçi, ne de resepsiyonda hazır bulunan herhangi bir büyükelçilik yetkilisi Türk askeriyle ilgili açıklama yapmıştır. Büyükelçi Doherty’nin resepsiyonda yaptığı konuşma büyükelçiliğin resmi web sitesinde yayınlanmıştır.”

Omiru tatmin edici bulmadı

Gazete “Amerikalılar Özür Dilemek Zorunda... Omiru, İzahları Tatmin Edici Değil Diyor” başlıklı haberinde ise, Anastasiadis yurtdışında olduğundan Rum Yönetimi Başkanlığı’nı vekâleten yürüten Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Amerikan tarafının izah açıklaması yeterli bulmayıp, özür dilenmesini istediğini bildirdi.

Habere göre, ABD Büyükelçiliği açıklamasının, “konunun özüne” cevap vermekten kaçtığı gerekçesiyle Rum yönetimini hiç tatmin etmediğini belirten Omiru “konunun özü” diye nitelediği şeyin “Doherty’nin Türk Silahlı Kuvvetleri komutanlarını resepsiyona davet etmesi ve onların da resmi üniformalarıyla katılması” olduğunu kaydetti.

Açıklamasında, BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararlarına da atıf yapan Omiru, şunları ekledi:

“Kıbrıs’taki Amerikan diplomatik misyonu Türk askerini ‘onurla’ karşılarken, ABD’nin Kıbrıs politikasının değişmediği cevabı tatmin edici kabul edilebilir mi? Amerikan Büyükelçiliği ve Amerikan hükümeti çok ağır diplomatik hata nedeniyle teşhir olmaya devam ediyor. Lafı gevelemeden özür dilemeleri gerekir.”

Politis haberi “ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan KİPE’ye (Rum Haber Ajansı) İzahat... Kıyafetler Bir Şey Değiştirmez” başlığıyla aktardı.

Simerini “Haksızlığı Haklı Gösteriyorlar... ABD, Türk Subayların Kabuldeki Giyimi ABD’nin Kıbrıs Politikasında Bir Değişikliği Yansıtmıyor İddiasında Bulunuyor ve İki Bölgeli İki Toplumlu Çözüme İşaret Ediyor”  başlığını kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.