1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZYİĞİT: 29 HAZİRAN, DEĞİŞİMİN VE DÖNÜŞÜMÜN MİLATIDIR
ÖZYİĞİT: 29 HAZİRAN, DEĞİŞİMİN VE DÖNÜŞÜMÜN MİLATIDIR

ÖZYİĞİT: 29 HAZİRAN, DEĞİŞİMİN VE DÖNÜŞÜMÜN MİLATIDIR

Özyiğit, 29 Haziran’da gerçekleşen yerel seçimi “değişimin ve dönüşümün başladığı bir milat” olarak değerlendirerek,

A+A-

ÖZYİĞİT: “29 HAZİRAN, DEĞİŞİMİN VE DÖNÜŞÜMÜN BAŞLADIĞI BİR MİLATTIR. KİMSE BU DEĞİŞİMİN ÖNÜNDE DURAMAYACAK...”

“ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNİN SADECE MECLİSTEKİ ÇOĞUNLUKLA DEĞİL, HALKIN OYUYLA YAŞAMA GEÇİRİLMESİ GEREKTİĞİ İLKESİNİ BENİMSEDİK. PAKETE BU NEDENLE DESTEK VERDİK”

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMALARINDAN UZAK DURDUK, BU KONUDA “EVET” YA DA “HAYIR” KAMPANYASI YAPMADIK, TERCİHİ HALKA BIRAKTIK.”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 29 Haziran’da gerçekleşen yerel seçimi “değişimin ve dönüşümün başladığı bir milat” olarak değerlendirerek, “Kimse bu değişimin, dönüşümün önünde duramayacak. Bu arzu, çığ gibi büyüyüp ülkeyi saracak” dedi.

Özyiğit, bugün TDP Genel Merkezi’nde düzenlediği  basın toplantısında yerel seçimi ve anayasa referandumunu değerlendirdi. Basın toplantısında Özyiğit’e TDP Gazimağusa milletvekili Hüseyin Angolemli ile MYK üyesi Pembe Birinci de eşlik etti.

Girne Belediye Başkanlığı’na TDP’den aday olan Mustafa Şener’in istifasını da değerlendiren Özyiğit, partinin geçtiğimiz akşam gerçekleşen Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında Girne bölgesiyle ilgili olarak ortaya atılan iddiaları da ele aldığını ifade etti.

Parti tüzük ve yönetmeliklerine göre ne gerekirse yapılacağına işaret eden Özyiğit, Şener’in bu konuda izlenecek sürecin sonuçlanmasını beklemediğini, sabırsız davrandığını belirtti.

Özyiğit, “Her şeye rağmen kendisini aramızda görmek, bu yolu birlikte yürüme arzusundaydık. Olmadı. Saygı duyuyorum” dedi.

“LEFKOŞA’DA AMİRAL GEMİSİNİN KAPTANLIĞI”

Cemal Özyiğit, TDP’nin seçim öncesinde Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Baraka Kültür Merkezi ile bir ittifak oluşturduğunu, 8 yerde belediye başkan adayı gösterdiklerini, bu yerler dâhil 14 beldede de meclis üyesi adayları olduğunu anımsattı.

“Gururla söyleyebilirim ki bu ittifak, sağlıklı bir zeminde, özverili çalışmalarla ve işbirliğinin doruğa çıktığı ortamda cereyan etti” diyen Özyiğit, “Halk özellikle Lefkoşa’da bu ittifakın etrafında kenetlendi. Mustafa Akıncı’nın Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığı görevinden ayrılmasından 24 yıl sonra Lefkoşa’da amiral gemisinin kaptanlığını yeniden ele geçirmemizin temeli halkın bu ittifakı sahiplenmesiydi” ifadesini kullandı.

“HALKIN BEKLEDİĞİ BAŞKENT BİR TÜRLÜ YARATILAMADI”

Lefkoşa’daki başarıda Mehmet Harmancı’nın geçiş hükümeti dönemindeki bakanlık performansının da büyük rolü olduğuna dikkat çeken Özyiğit, ekonomik zorluklara ve örgütsel zaafiyetlere rağmen elde ettikleri seçim başarısının ülkeye yayılacağına, halkın kendilerini bütün ülkeyi yönetme erkine taşıyacağına inanç belirtti.

Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki son 10 yılı ve geçtiğimiz 14 aylık dönemi değerlendiren ve ilgili yöneticileri eleştiren Cemal Özyiğit, “Halkın beklediği başkent bir türlü yaratılamadı. Görev şimdi daha zor. Bunun bilincindeyiz. Lefkoşa Türk Belediyesi’nde ortaya koyacağımız performans, sorunlara üretilecek çözüm, amiral gemisinin sağlıklı ve güvenli şekilde geleceğe doğru yüzdürülmesi bizim ülke yönetimine ne oranda hazır olduğumuzun göstergesi olacak” dedi.

“OYLARIMIZI ARTIRDIK”

29 Haziran’daki yerel seçimlerde, belediye başkanlığı konusunda oylarını arttıklarını dile getiren Özyiğit, “Belki diğer yerlerde beklediğimiz şekilde olmadı. Elbette oraları da kazanma arzusundaydık. Ancak oy oranlara bakıldığında var olan milletvekili sayımızın ötesinde, yapılacak ilk genel seçimde partimizin mecliste daha fazla milletvekiliyle yer alacağı ortadadır” ifadesine yer verdi.

Belediye meclis üyeliği için 14 beldede yarışa girdiklerini yineleyen Özyiğit, hemen hemen yer yerde belediye meclis üyeliği kazandıklarını söyledi, “Oralarda bugüne kadar var olan meclis üyesi sayımızı nerdeyse 2 buçuk katına çıkardık” dedi.

“İnanıyorum ki bu ittifak giderek gelişecek ve güçlenecek” ifadesini kullanan Cemal Özyiğit, halkın Lefkoşa’da başlayan değişime ülke genelinde de destek vereceğine inanç belirtti.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMALARINDAN UZAK DURDUK”

Özyiğit basın toplantısında anayasa değişikliği referandumu sonuçlarını da  değerlendirdi.

TDP olarak, Anayasa değişikliklerinin sadece meclisteki çoğunlukla değil, halkın oyuyla yaşama geçirilmesi gerektiği ilkesini benimsediklerini söyleyen Özyiğit, pakete bu nedenle destek verdiklerini söyledi.

“SÖZ ŞİMDİ MECLİS’TE....”

Özyiğit, “Anayasa değişikliği tartışmalarından uzak durduk. Bu konuda “evet” ya da “hayır” kampanyası yapmadık, tercihi halka bıraktık. Halk anayasa değişikliğini yaklaşık 3’te 2 çoğunlukla meclise iade etti. Şimdi söz mecliste” dedi.

Halkın referandumda “hayır” demesinin nedenlerine değinen, bazı insanların yeterince bilgi sahibi olmadığı, bazılarının değişiklik paketinde olumsuz unsurlar tespit ettiği, bazı insanların Geçici 10. Maddenin kaldırılmaması,Vicdani Red gibi konular  ve nedenlere “hayır” oyu kullandığını söyledi.

1985 anayasanın sürekli eleştirildiğini söyleyen Özyiğit, 1985’ten bugüne kadar anayasa değişikliği konusunda izlenen süreç hakkında bilgi verdi.

“ANAYASA PAKETİNDE İYİ, DOĞRU VE GÜZEL ŞEYLER OLMASINA RAĞMEN...”

5 yıl önce anayasada bulunan 162. maddenin değiştirilmesinin öne çıkarıldığını ifade eden Özyiğit, 10 ay önce de aynı maddenin yeniden gündeme geldiğini ancak parti olarak her iki öneriyi de reddettiklerini vurguladı.

Özyiğit, “Aslında bu paketle ilgili çalışmalar çok önemli unsurlar içermekteydi. Vicdani Red hakkı konusunda güzel çalışmalar oldu. Bu değişiklik paketinde iyi, doğru ve güzel şeyler olmasına rağmen Geçici 10. maddenin kaldırılmasını bir türlü pakete koyamadık” dedi.

ÖZYİĞİT MUSTAFA ŞENER’İN İSTİFASINI DA DEĞERLENDİRDİ

Girne Belediye Başkanlığına TDP’den aday olan Mustafa Şener’in istifasının sorulması üzerine konuyla ilgili bilgi veren Özyiğit, seçim öncesindeki bazı gelişmeleri anlattı.

Özyiğit, Girne’de arzulanan bir seçim işbirliği olmadığı yönünde çekincelerin ortaya konulduğunu ve bu çekinceler üzerine burada toplantılar düzenlediğini söyledi.

Özyiğit, yapılan toplantılarda Girne’de de Lefkoşa’daki gibi uyumlu ve ahenkli bir seçim ortamı arzuladıklarını, başarının ancak böyle gelebileceğini aktardığını ifade etti.

Seçim sonrasında Mustafa Şener’in birtakım iddialar ortaya attığını da kaydeden Özyiğit, şöyle devam etti:

“Ben bu iddiaların ciddi ithamlar olduğunu ve araştırılacağını söyledim. Partinin MYK’si geçtiğimiz akşam bir toplantı yaptı. Genel seçim değerlendirmesi, yeni dönem rotası ve Girne ilçesindeki seçim çalışmaları gündeminde bu konu da ele alındı.

Girne ilçesinden gelen arkadaşlarımızın karşı yönde iddiaları da vardı.

Sonuç olarak MYK, ‘Her seçim sonrası olduğu gibi bölgelerde toplantılar düzenleyeceğiz. Girne bölgesi değerlendirildiğinde eğer ciddi bulgular, ilerletilmesi gereken bir süreç varsa araştırmalar yapılacak’ kararı aldı.

Parti tüzük ve yönetmeliklerine göre ne gerekirse yapılacak. Mustafa arkadaşımıza bunları anlattım.

Nasıl ki bir yargıç bir ithamla idam kararı vermez bu da böyle. Partiler de ne başkanın ne de birilerinin iki dudağı arasındaki kararlarla yürütülmez ancak Mustafa Şener arkadaşımız tez canlı bir arkadaşımızdır.

Seçim döneminde bize çok önemli katkılar sağladı. Ortaya koyduğu performans çok önemlidir.

Girne’de elde edilen seçim sonucu da bizim açımızdan önemlidir. Yarın bir yerel seçim olsa Girne’den ikinci milletvekili çıkarmamız tartışılmazdır. Kendisi sabırsızlık göstermese, bu uyumlu çalışma ortamı içinde kalsa belki de ilk seçimde kendisini partimizin milletvekili olarak Meclis’te görebilirdik.”

“SAYGI DUYUYORUM”

Mustafa Şener’in TDP’nin üyesi olmadığını, partiden aday olduğunu söyleyen Özyiğit, “Her şeye rağmen kendisini aramızda görme, bu yolu birlikte yürüme arzusundaydık. Olmadı. Saygı duyuyorum” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.